Skocz do zawartości
  • 0

MotorGuide Xi3 / Xi5

hlehle

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Konserwuję urządzenia do obróbki metalu i nie tylko. Godzina pracy obrabiarki , to koszt zużycia energii , ewentualnie kilkunastu kropli oleju, chłodziwo jest filtrowane , więc praktycznie się nie zużywa. Koszt energii dla podmiotu wiadomo - żaden. Dobre obrabiarki zrobią taki detal dosyć szybko.

Do Pana MarMilo. Prawdopodobnie jestem od Pana starszy i prawdopodobnie Pana znam. Nie będę się z Panem spierał o taką błachostkę. Zaznaczę tylko , że wspomniałem o koszcie wytworzenia , nie o cenie , za którą taka podstawa powinna być sprzedana , aby przynosiła zysk.

Heh, dobre. Czyli ktoś kupuje maszynę za grube pieniądze i stawia/wynajmuje do tego lokal, żeby robić po kosztach prądu i materiałów? Gratuluję podejścia. Rozumiem, że tą konserwację też robisz po cenie kilku kropel oleju :).

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Nie lubię ale się wcisnę :) u mnie w firmie godzina pracy frezarki CNC to minimum 250zł.

Więc jak ktoś przychodzi i prosi o wycenę to liczymy to tak:

Koszt materiału + koszt pracy frezarki (procentowo od stawki godzinowej) Czasem zdarza się, że do całości zlecenia dodajemy też koszt zakupu specjalnego narzędzia, no chyba, że zlecenie jest na kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy, to wtedy ten koszt zniknie w całości. Rzadko do zlecenia doliczamy koszty tworzenia programu, choć większość firm dolicza ten czas do całości. To mniej więcej są same koszty zlecenia, a trzeba jeszcze coś zarobić, czyli dorzućmy jeszcze z 20-30% :)

Rozumiem, że ktoś ma maszynę, która dawno temu się zwróciła i robi coś hobbystycznie, wtedy można nie liczyć pewnych rzeczy.

• Like 1

• 0

Dobra chłopaki ja się poddaję... nie pomalujesz :lol: Mam inną zagwostkę ad.  podstawy... Bo ta kompozytowa różni się od amelinowej tym, że tylko sporo mniejszy prostokącik mocuje się do łodzi i gdy jest płaska powierzchnia to nie ma znaczenia to przy dziobie takim jak w poście wyżej u kolegi fefko po "nałożeniu" tej drugiej części mocowanej do silnika spora część może nie dotykać powierzchni łodzi i nie mieć dostatecznego oparcia... Inaczej to się ma przy podstawie amelininowej. Tam i spodnia część (mocowana do łodzi) i górna część (mocowana do silnika) mają taką samą powierzchnię i w tym wypadku łatwiej jest wypoziomować część mocowaną do łodzi podkładkami, ale gdy to zrobimy to mamy pewność oparcia górnej części wraz z silnikiem na całej powierzchni ( no bo przecież obydwie są takiej samej wielkości...) jak myślicie, czy przy takim dziobie jak wyżej stosując kompozytową płytę będzie dobrze?

różnica kompozyt-amelinium (a przy okazji mimo, że ciężko zrozumieć ale można się domyśleć co robi, np. kalibrację...)

• 0

Ja na Twoim miejscu bym wyprostował dziób. 

Zrobił formę dopasowaną rozmiarem pod płytę względem długości i szerokości.

Natomiast głębokość bym dopasował do kształtu dziobu, wypoziomował łódź, zalał jakimś tworzywem (można zatopić śruby montażowe), po stwardnieniu rozebrać formę i gotowe.

Co do tworzywa to nie mam pojęcia, ale na pewno ktoś się tutaj na tym zna.

• Like 1

• 0

Dzięki chłopaki za wszelkie, jakże trafne sugestie. Tak to u mnie wygląda, sporo pochylony jest ten dziób, podłożyłem na szybko nakrętki mniej więcej do poziomu by było widać jaka różnica... ale mam już plan w głowie, jak wszystko wypali wrzucę fotki jak to wyszło...

post-53797-0-18725600-1548410696_thumb.jpg

post-53797-0-50488200-1548410721_thumb.jpg

post-53797-0-50872200-1548410743_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Ile miejsca (jakie wymiary ma podstawa) potrzeba by zamontować xi5/xi3?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ktos by musiał Ci zmierzyc bo w internecie są tylko wymiary dla minkoty.

Ale wydaje mi sie ze to bedzie to samo.

Zrobilem szablon do swojego silnika...moze Ci sie przyda

Wartosci podane w mm120c49447af09412a1cc36738214df42.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Panowie,   by zamocować podstawę tak jak należy, czyli na śruby z podkładkami i nakrętkami musiałbym wiercić otwornicą otwór by zamontować luk rewizyjny, inspekcyjny itd, coś takiego...

https://allegro.pl/listing?string=luk%20inspekcyjny&order=m&bmatch=baseline-cl-n-dict-aut-1-2-0110

nie za bardzo bym chciał to robić i znalazłem takie oto kołki do pustych przestrzeni...

wygląda to to solidnie i myślę że takie obciążenia spokojnie powinno wytrzymać... co o myślicie o czymś takim?

Są jeszcze tzw "parasolki", jak myślicie który z tych "kołków" byłby lepszy...?

post-53797-0-87019000-1548679787_thumb.png

A Ty Kolego Bielun na wkręty mocowałeś tą podstawę z laminatu? Czy miałeś dojście gdzieś od bakisty?

Edytowane przez mancio
  • Like 1