hlehle Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Witam.Konserwuję urządzenia do obróbki metalu i nie tylko. Godzina pracy obrabiarki , to koszt zużycia energii , ewentualnie kilkunastu kropli oleju, chłodziwo jest filtrowane , więc praktycznie się nie zużywa. Koszt energii dla podmiotu wiadomo - żaden. Dobre obrabiarki zrobią taki detal dosyć szybko. Do Pana MarMilo. Prawdopodobnie jestem od Pana starszy i prawdopodobnie Pana znam. Nie będę się z Panem spierał o taką błachostkę. Zaznaczę tylko , że wspomniałem o koszcie wytworzenia , nie o cenie , za którą taka podstawa powinna być sprzedana , aby przynosiła zysk.Heh, dobre. Czyli ktoś kupuje maszynę za grube pieniądze i stawia/wynajmuje do tego lokal, żeby robić po kosztach prądu i materiałów? Gratuluję podejścia. Rozumiem, że tą konserwację też robisz po cenie kilku kropel oleju . Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chojny83 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Nie lubię ale się wcisnę u mnie w firmie godzina pracy frezarki CNC to minimum 250zł.Więc jak ktoś przychodzi i prosi o wycenę to liczymy to tak:Koszt materiału + koszt pracy frezarki (procentowo od stawki godzinowej) Czasem zdarza się, że do całości zlecenia dodajemy też koszt zakupu specjalnego narzędzia, no chyba, że zlecenie jest na kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy, to wtedy ten koszt zniknie w całości. Rzadko do zlecenia doliczamy koszty tworzenia programu, choć większość firm dolicza ten czas do całości. To mniej więcej są same koszty zlecenia, a trzeba jeszcze coś zarobić, czyli dorzućmy jeszcze z 20-30% Rozumiem, że ktoś ma maszynę, która dawno temu się zwróciła i robi coś hobbystycznie, wtedy można nie liczyć pewnych rzeczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Dobra chłopaki ja się poddaję... nie pomalujesz Mam inną zagwostkę ad. podstawy... Bo ta kompozytowa różni się od amelinowej tym, że tylko sporo mniejszy prostokącik mocuje się do łodzi i gdy jest płaska powierzchnia to nie ma znaczenia to przy dziobie takim jak w poście wyżej u kolegi fefko po "nałożeniu" tej drugiej części mocowanej do silnika spora część może nie dotykać powierzchni łodzi i nie mieć dostatecznego oparcia... Inaczej to się ma przy podstawie amelininowej. Tam i spodnia część (mocowana do łodzi) i górna część (mocowana do silnika) mają taką samą powierzchnię i w tym wypadku łatwiej jest wypoziomować część mocowaną do łodzi podkładkami, ale gdy to zrobimy to mamy pewność oparcia górnej części wraz z silnikiem na całej powierzchni ( no bo przecież obydwie są takiej samej wielkości...) jak myślicie, czy przy takim dziobie jak wyżej stosując kompozytową płytę będzie dobrze? różnica kompozyt-amelinium (a przy okazji mimo, że ciężko zrozumieć ale można się domyśleć co robi, np. kalibrację...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Jeśli masz łódkę z laminatu to zawsze możesz wylaminowac miejsce na podstawę.Zobacz jak ja wylaminowalem miejsce w łódce w której teoretycznie nie było możliwe użycie dziobowca Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Dodam tylko, ze ma 2 łódki a jeden silnik i dzięki płycie przełożenie silnika z łódki do łódki zajmuje mi całe 10 sekund Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 No tak Leszek, pięknie to zrobiłeś, gratuluję pomysłu, ale... dla mnie nie będzie się chciało nic "dolaminowywać" muszę rzeźbić z tego co jest... i widzisz u Ciebie jest równo jak na stole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Ja na Twoim miejscu bym wyprostował dziób. Zrobił formę dopasowaną rozmiarem pod płytę względem długości i szerokości.Natomiast głębokość bym dopasował do kształtu dziobu, wypoziomował łódź, zalał jakimś tworzywem (można zatopić śruby montażowe), po stwardnieniu rozebrać formę i gotowe. Co do tworzywa to nie mam pojęcia, ale na pewno ktoś się tutaj na tym zna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Dzięki chłopaki za wszelkie, jakże trafne sugestie. Tak to u mnie wygląda, sporo pochylony jest ten dziób, podłożyłem na szybko nakrętki mniej więcej do poziomu by było widać jaka różnica... ale mam już plan w głowie, jak wszystko wypali wrzucę fotki jak to wyszło... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Nie możesz wyciąć płaszcza i w jego miejsce wkleić kawał mocnego plastiku ? Od spodu wzmocnij płaskownikami na linii cięcia - będzie trochę łbów od góry (jak dasz okrągłe to nawet nie będą zaczepiać) i z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SkiDivPL Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Możesz tez dać silnik trochę z boku, nie centralnie na samym dziobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bielun22 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Możesz tez dać silnik trochę z boku, nie centralnie na samym dziobie.Ja mam tak zrobione bo nie chcialem rezygnowac z bakisty z kotwicą na dziobie Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Ile miejsca (jakie wymiary ma podstawa) potrzeba by zamontować xi5/xi3? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bielun22 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Ile miejsca (jakie wymiary ma podstawa) potrzeba by zamontować xi5/xi3? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkKtos by musiał Ci zmierzyc bo w internecie są tylko wymiary dla minkoty. Ale wydaje mi sie ze to bedzie to samo.Zrobilem szablon do swojego silnika...moze Ci sie przydaWartosci podane w mm Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 @Bielun22 - dzięki. To jest do xi5czy Xî 3 czy to to samo? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum23 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Witam.Kolego Bielun22 mam pytanko-prośbę: jakiej grubości jest ta płyta montażowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bielun22 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Witam.Kolego Bielun22 mam pytanko-prośbę: jakiej grubości jest ta płyta montażowa?Podstawa ma 9mm a ten prostokąt na niej 15mm. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum23 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Fajnie to zrobiłeś i sporo kasy zostało w kieszeni. Szacuneczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Z jakiego materiału wykonałeś podstawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bielun22 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Z jakiego materiału wykonałeś podstawę?Pracuje w fabryce laminatów wiec nie mam z takim materialem problemu jesli chodzi o dostepnosc. A jesli chodzi o wyciecie to kolega mi na cnc zrobil.[emoji41] Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Pełen profesjonalizm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Panowie, by zamocować podstawę tak jak należy, czyli na śruby z podkładkami i nakrętkami musiałbym wiercić otwornicą otwór by zamontować luk rewizyjny, inspekcyjny itd, coś takiego... https://allegro.pl/listing?string=luk%20inspekcyjny&order=m&bmatch=baseline-cl-n-dict-aut-1-2-0110 nie za bardzo bym chciał to robić i znalazłem takie oto kołki do pustych przestrzeni... wygląda to to solidnie i myślę że takie obciążenia spokojnie powinno wytrzymać... co o myślicie o czymś takim? Są jeszcze tzw "parasolki", jak myślicie który z tych "kołków" byłby lepszy...? A Ty Kolego Bielun na wkręty mocowałeś tą podstawę z laminatu? Czy miałeś dojście gdzieś od bakisty? Edytowane 28 Stycznia 2019 przez mancio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bielun22 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Podstawe do łodki mocowalem na sruby fi8 nierdzewne. Mialem dojscie przez bakiste ale nagimnastykowac sie musialem zeby do wszystkich srub dostac. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rgmm Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 http://www.fox-boats-shop.pl/pl/p/MOTORGUIDE-PINPOINT-GPS-GATEWAY-KIT/677to jakieś szaleństwo ,na świecie przeceny a u nas wzrost o 90 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rgmm Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 dla porównania https://www.ebay.com/itm/MOTORGUIDE-PINPOINT-GPS-GATEWAY-KIT/131613414350?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2748.l2649 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum23 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Bo Polacy to bogaci ludzie i kupują , bezwzględnie jaka cena.Szacun jeszcze raz kolego Bielun22.Zrobię coś podobnego , ale spróbuję z płaskownika aluminiowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
hlehle
Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.
Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat?
Top użytkownicy dla tego pytania
261
89
76
52
Popularne dni
9 Gru
27
22 Mar
25
24 Cze
23
2 Sty
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 261 odpowiedzi
siarq 89 odpowiedzi
nurek28 76 odpowiedzi
mancio 52 odpowiedzi
Popularne dni
9 Gru 2018
27 odpowiedzi
22 Mar 2018
25 odpowiedzi
24 Cze 2020
23 odpowiedzi
2 Sty 2019
21 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Tu nie chodzi o to czy robić czy nie robić, tylko o komentowanie ile coś jest warte "bo mi się tak wydaje". Nikt nikomu nikogo nie piętnuje za robienie czegoś samodzielnie, tylko przydała by się chwil
golenia
W tym roku miałem kilka razy sytuację, że rozłączał się GPS. Były to pierwsze oznaki jego końca, a silnik mam już 8 lat. W końcu padł zupełnie i zacząłem szukać nowego modułu. W Polsce po znajomościac
and66
Rosjanie jak widać nas wyprzedzają i mają świetne filmy o silnikach zaburtowych z rozbiórką na części pierwsze spalinowych chinoli z pokazaniem ich wad i różnic w stosunku do Yamahy lub Tohatsu oraz z
Opublikowane grafiki
1739 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi