Skocz do zawartości
  • 0

MotorGuide Xi3 / Xi5

hlehle

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Maciej_K Wszystko mogę zrozumieć ale jesli mówi się ze jest walnięty moduł gps to miałby problem juz z samym pilotem to czy na trasie są punkty na których silnik się nie zatrzymuje to nie może być wina modułu gps bo płyniesz dalej, tu ewidentnie problem jest z softem lub dogadywaniem się jakiego programu który czeka na jaką komendę od echa której nie dostaje w odpowiednim momencie albo echo tego nie wysyła lub blednie lub coś tam jeszcze. Ja jestem przekonany ze to jest kwestia Komunikacji nie gps czy jakiegoś sterowania samym silnikiem, pomiędzy echem a silnikiem jest coś co według mnie interpretuje zamienia komendy z echa zrozumiale dla silnika i tu może być problem.

Coś programiści zmienili może w grę wchodzą jakieś standardy ustalone protokoły komunikacji, które przez jedna ze stron nie sa trzymane i mamy problem może ktos nie chce siec przyznać ze chodzi o kasę.

• 0

Ja nie mam możliwości downgrade- simrady +MG to świeża sprawa. 

Jeżeli mówisz o sofcie- to dlaczego mój niedzielny test był pozytywny? Xi5 Piotra śmigał aż miło i robił u mnie na echu to, co mu zadałem. 

W grę może faktycznie wchodzić błędne oprogramowanie silnika, ale gdyby tak było, wyszłoby update softowe i problem przestałby nim być. Latem trafił do głównego serwisu u nas nowy soft serwisowy i niczego nie rozwiązał u mnie w xi3.  Tak było również w Rosji. Idąc tym tokiem dalej- hardware jest też wadliwe. Z jakich powodów- nie wiem. Czy coś z tym zrobią- chciałbym jak najszybciej. 

• 0

Maciej_k może jednak poczekam aż ja zrobie jakieś testy na wodzie z siecia, może akurat będę szczęśliwcem i u mnie będzie to działało?

W domu bede ok 23go więc to jedyny termin gdzie będę mógł wypłynąć moim pontonem na zimną ltiopadową wodę.

Warunki pewnie nie będą sprzyjały testom, ale jesli będzie w miarę spokojnie na wodzie bez deszczowo to sie wybiore i dam znac moze nawet cos nagram.

Do tego czasu nie będę już komentował bo to bez sensu będzie.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

• 0

Maciej_k może jednak poczekam aż ja zrobie jakieś testy na wodzie z siecia, może akurat będę szczęśliwcem i u mnie będzie to działało?

W domu bede ok 23go więc to jedyny termin gdzie będę mógł wypłynąć moim pontonem na zimną ltiopadową wodę.

Warunki pewnie nie będą sprzyjały testom, ale jesli będzie w miarę spokojnie na wodzie bez deszczowo to sie wybiore i dam znac moze nawet cos nagram.

Do tego czasu nie będę już komentował bo to bez sensu będzie.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Tak. Najpierw sprawdzić, potem wnioskować. Może twoja maszyna będzie działać bez problemów w sieci.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Maciej_K

• 0

mój silnik na początku użytkowania działał żle ,póżniej po zamontowaniu dodatkowego włącznika do sieci NMEA 2000 przez cały sezon było wszystko w porządku,

aż do ostatniej niedzieli kiedy ,zaczął  domagać aktualizacji,do końca sezony trzeba wytrzymać ,i wysyłka do servisu.

,..

• 0

mój silnik na początku użytkowania działał żle ,póżniej po zamontowaniu dodatkowego włącznika do sieci NMEA 2000 przez cały sezon było wszystko w porządku,

aż do ostatniej niedzieli kiedy ,zaczął domagać aktualizacji,do końca sezony trzeba wytrzymać ,i wysyłka do servisu.

,..

O jakim dodatkowym włączniku piszesz?

Co on ma wyłączać, czy chodzi i to aby zasilanie sieci odłączyć z dodatkowego accu?

• 0

Mogę zmierzyć, ale tę z tworzywa. 

BTW, wczoraj dzwoniłem do serwisu MG u Parkerów, mają nową wersję softu serwisowego, zapas modułów GPS. Po nowym roku spakuję im i wyślę swoją zabawkę- może ta odyseja się skończy wreszcie. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Witam Panowie, potrzebuję informacji, który model echa będzie działał z Motorguide Xi3 z przetwornikiem, bez dodatkowego adaptera, mam wyjście na 6 pin. Chodzi mi najtańsze echo, do podstawowych informacji i korzystania na lodzie. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

• 0

Rzeka?(uciąg)Tylko kotwica, czy trollo i przemarsze?

Ja mam jeszcze lżejszy zestaw i do kotwicy wystarcza mi spokojnie 80ah, z którego zasilam też główny, rufowy napęd. No ale mała woda, kilkugodzinne wypady, bez szaleństw na manetce- o ile to w przypadku elektryków nie brzmi dziwnie, za to ma decydujący wpływ na czas pływania. 

• 0

Jakich akumulatorów używacie do swoich silników MG ? Mam zamiar kupić Xi3. Łódź nie jest duża, 380x155cm. Łódź, silnik, graty+ja ok 250kg. 80Ah powinno wystarczyć ? Czy już lepiej 100Ah ?

Skylla 370 + xi3 55lb

Np

Na cały dzień pływania po jeziorze że strefa ciszy brałem 2x kwasy: 80ah + 100ah

Obecnie mam lifepo4 100ah i wystarcza na dłużej niż te 2 razem

To powyzej to pływanie tylko na xi3. Gdy używam spaliny a xi3 tyko jako silnik na łowisku, to oczywiscie potrzeba znacznie mniej

Glownie zalezy do czego, jak i gdzie chcesz ten silnik używać.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

• Like 1