Skocz do zawartości
  • 0

MotorGuide Xi3 / Xi5

hlehle

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zauważ jak się zabezpieczyli na wypadek blackoutu wiosła na miejscu .

Paweł, nie było opcji. Prądu ponad 200ah w licie, ale napęd awaryjny zawsze zabieram, choćby tylko na chwilę płynę

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

Jest jak z niektórymi samochodami- im starsze tym lepsze . Silniki z końca roku modelowego 2018 miały to badziewie, z 2019 było to powszechne. Niezaleznie od modelu czy to xi5, czy to xi3

Koresponduję z kilkoma ludźmi z USA, Rosji- reguła się potwierdza....W USA zastanawiają się, czy nie założyć pozwu zbiorowego MG choćby po to, by odzyskać kasę za sieć+ gateway kit. Ale to małe pieniądze, no chyba żeby jakiś papuga tamtejszy wnerwił się na niedziałający w sieci silnik...

Ziomek zza wielkiej wody napisał wręcz o akcji, gdzie działający w pełni xi5 po naprawie serwisowej wrócił ze zmienioną płytą główną- i kibel, przestał hulać w sieci. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Jest jak z niektórymi samochodami- im starsze tym lepsze . Silniki z końca roku modelowego 2018 miały to badziewie, z 2019 było to powszechne. Niezaleznie od modelu czy to xi5, czy to xi3

Koresponduję z kilkoma ludźmi z USA, Rosji- reguła się potwierdza....W USA zastanawiają się, czy nie założyć pozwu zbiorowego MG choćby po to, by odzyskać kasę za sieć+ gateway kit. Ale to małe pieniądze, no chyba żeby jakiś papuga tamtejszy wnerwił się na niedziałający w sieci silnik...

Ziomek zza wielkiej wody napisał wręcz o akcji, gdzie działający w pełni xi5 po naprawie serwisowej wrócił ze zmienioną płytą główną- i kibel, przestał hulać w sieci.

Kurde szkoda że wcześniej tego wątku nie przeczytałem , mam xi5 kupioną w lipcu 2018 i niedawno dokupiłem nmea200 i bramkę ale jeszcze nie podłączałem, dopiero w maju testy bedą , mam nadzieje że bedzie ok. Zakładam że jak podepnę do hds live to mi wyskoczy aktualizacja silnika, powinienem ją robić?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Kurde szkoda że wcześniej tego wątku nie przeczytałem , mam xi5 kupioną w lipcu 2018 i niedawno dokupiłem nmea200 i bramkę ale jeszcze nie podłączałem, dopiero w maju testy bedą , mam nadzieje że bedzie ok. Zakładam że jak podepnę do hds live to mi wyskoczy aktualizacja silnika, powinienem ją robić?

nie, bo spotka cię konieczność wymiany płyty głównej + modułu gps a to z kolei oznaczać może utratę zdolności sieciowych.Może to naprawili w sofcie do live, ale do tej pory nie rekomendowało się update silnika poprzez echo. 

• 0

nie, bo spotka cię konieczność wymiany płyty głównej + modułu gps a to z kolei oznaczać może utratę zdolności sieciowych.Może to naprawili w sofcie do live, ale do tej pory nie rekomendowało się update silnika poprzez echo.

Jest sporo informacji żeby robić update po podłączeniu , komedia normalnie

https://youtu.be/qUTXH5q2JnA

• 0

Niby tak, ale na forach w USA jak i przy kontakcie z serwisem mocno nie rekomendowano takiego update.To też zależy jaki soft, bo były wersje, które bardzo szybko znikały z serwerów navico...

• 0

Niby tak, ale na forach w USA jak i przy kontakcie z serwisem mocno nie rekomendowano takiego update.To też zależy jaki soft, bo były wersje, które bardzo szybko znikały z serwerów navico...

A jeżeli nie zrobię updatę to będzie komunikacja między echem a mg czy całkiem nie połączy?.

Widzę że masz temat obcykany, orientujesz się może czy w serwisie są wstanie powiedzieć czy dany silnik to ten z tych z błędem?. Mój z tego co pamiętam był kupiony bez gpsa , później w foxie mi gps dokładali, ciekawe czy to ma znaczenie

• 0

Moim zdaniem jest duża szansa, że masz zestaw w porządku.

U mnie update nie został dokończony, zwiecha echa i odłączyłem zasilanie, bo koczować przy pontonie nie zamierzałem. Po tej akcji odesłałem silnik do serwisu, a trzeba było pływać na pilocie i wysłać go na zimę...Te update co wgraIi+ wymiana płyty głównej silnika załatwiły problem cyrków z wykrywaniem go przez sieć, gdzie do tej pory trzeba było podłączać kable w odpowiedniej kolejności, to było oficjalne zalecenie producenta, podobnie jak obecne- by po dopłynięciu w okolice miejscówki wskazanej przez na ekranie echa, wyłączać silnik i kotwiczyć się albo z pilota, albo w panelu silnikowym na ekranie...

Serwis bez wpięcia silnika w stanowisko testowe, nie jest w stanie sprawdzić działań funkcji sieciowych. 

• 0

Tak jak pisał Maciej nic nie pobieraj.

Mam kolege ktory jak ty kupił silnik i się uparł że żeby pobrać ale posłuchał się i nie pobrał i u niego wszystko działa jak powinno. Nawet kalibracji nie robił na wodzie. A obsługuje silnik poprzez carbona.

• 0

Maciej_K - czy wogule jest szansa na to aby to poprawili czy po tym co im wyslales masz jakies info ze cos robia?

Niedlugo zacznie sie sezon .

Ostatnia informacja- z początku tego tygodnia jest taka, że inżynierowie MG mają się zająć sprawą- ale nie wiadomo, kiedy to będzie zrobione. 

Na kwiecień przewidziano kolejne update dla echosond Lowrance- tak przynajmniej czytałem, ale wątpię by to coś zmieniło w sprawie MG. 

Jak masz dobry egzemplarz, to wszystko działa, a jak nie- mgliście to widzę i odlegle w czasie...

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Szukałem, szukałem ale bez skutku. Jest gdzieś w internecie/ktoś z Was posiada aktualny poradnik do obecnego pilota do MG Xi3, a nie tak jak w instrukcji widnieje stary pilot ( strzałki kursu, przyspieszanie/zwalnianie ). Przycisk w lewym górnym rogu to na pewno utrzymanie kursu w danym kierunku, kotwica to wiadomo, a prawy górny róg oraz literka "M" ? Jeszcze pozostaje opcja tworzenia trasy, jak to wygląda. 

• 0

Trochę z innej beczki.

Czy ma ktoś z użytkowników podpięte echo do silnika iX3 snr gps( jego sonaru)? Jak to działa czy silnik zasila echo poprzez te wtyczkę czy trzeba jeszcze podłączyć zasilanie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk