hlehle Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Olo1970 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Wielkie dzięki za informacje. Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Marca 2020 przez Olo1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Olo1970 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 W opisie producenta xi3 (wersja na wody słodkie) stoi, że motorek przeznaczony jest na wody słodkie i o niskim zasoleniu. Powszechnie za niskozasolony uważa się nasz Bałtyk. Czy tydzień lub dwa w roku na szkierach, albo Rugii może mu zaszkodzić? Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Miesiąc temu montowałem swojego Xi3 pierwszy raz, patrząc po instrukcji to w budowie różni się tym od silników na wodę słoną, że nie ma przy śrubie anody. To na nią działa sól na wodach słonowodnych. Obstawiam, że te silniki biorą ludzie na Baaaaardzo słoną wodę, a nie gdzie te zasolenie jest prawie znikome, a zawsze po użyciu możesz płukać zwykłą wodą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 W opisie producenta xi3 (wersja na wody słodkie) stoi, że motorek przeznaczony jest na wody słodkie i o niskim zasoleniu. Powszechnie za niskozasolony uważa się nasz Bałtyk. Czy tydzień lub dwa w roku na szkierach, albo Rugii może mu zaszkodzić? Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu TapatalkaNic mu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Olo1970 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Dzięki, wobec tego jestem już zdecydowany[emoji846]. Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) Witam Pytanie do zorientowanych, czy combo w postaci xi3 plus gateway plus lowrance Elite 7 ti2 ogarnie całość zapisanych tras w takiej Elite ? Czyli wedle spec plotera : Punkty trasy 3000Waypoints 100Routes100Trasy do 10 000 punktów na szlak I drugie pytanie :Czy istnieje soft do rysowania na mapach ( waypointow) na pc i późniejszym wysłaniu tego do echosondy - celem wykorzystania z autopilotem ? Edytowane 2 Maja 2020 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 komunikacja mg-ploter narazie lezy i kwiczy - Macieka zaraz pewnie rozwinie temat. soft do takich rzeczy to Reef Master badz insght planner 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 komunikacja mg-ploter narazie lezy i kwiczy - Macieka zaraz pewnie rozwinie temat. soft do takich rzeczy to Reef Master badz insght planner lezy i kwiczy mimo zastosowania gateway ? To kwestia modelu echosondy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 nie , to kwestia softu mg . teoretycznie mg jest kompatybilen z TI i hds , ale buble sofowe zeszloroczne sie ciagna i do tej pory chyba nie sa naprawione. Poczekaj na Maciej_K , on tam toczyl batalie z seriwsami o tym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 nie , to kwestia softu mg . teoretycznie mg jest kompatybilen z TI i hds , ale buble sofowe zeszloroczne sie ciagna i do tej pory chyba nie sa naprawione. Poczekaj na Maciej_K , on tam toczyl batalie z seriwsami o tym. Dzieki za wyjaśnienie.Dla mnie to projekt na następny rok.Więc może do tego czasu się uporają z komunikacją międzyzabawkowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) Cześć. Wróciłem z wody, rybę widziałem -ale u kolegi.Co do meritum- na mapie z reefmastera odpalonej w echu robisz punkty trasy dla dziobowca/autopilota bezpośrednio na mapie w plotterze, który uprzejmie ciebie zapyta, czy je skonwertować na trasę. Szczęśliwi ci, którzy mają silniki Xi z pierwszych lat produkcji , które działają w tym trybie bezbłędnie i bardzo sprawnie. Błąd oprogramowania ewidentny, co najlepiej widać na przykładzie funkcji kotwicy GPS, która z pilota działa wzorowo( oczywiście po zrobieniu niezbędnych kalibracji silnika), a nie działa z poziomu ekranu. Punkty trasy w tych okolicznościach są generowane normalnie, ale po osiągnięciu pierwszego z nich trasa jest zrywana i silnik przechodzi w trym karuzeli- czyli kręci się w koło z dość dużą prędkością. Realnie więc nie działa, podobnie jak funkcja do kotwiczenia w miejscu wskazanym na ekranie plottera. Niezależnie od trybu użycia tej funkcji- czy to z mapy , czy to z panelu nawigacyjnego- rezultat ten sam. Serwis Parker Poland zapewnił mnie, że wszystkie silniki- także pogrwarancyjne- zostaną naprawione.......o ile znajdzie się rozwiązanie tego problemu w USA. Póki co go nie ma. Oficjalnie problem jest nierozwiązany, nieoficjalnie- jest rozwiązanie, niestety- jak wszystko- kosztowne dość, bo przy tym kursie dolara- prawie nowy Gateway u nas. Ja nie mam, ale nie wykluczam jak to mawiał najsłynniejszy wędkarz wśród prezydentów RP. Motor Guide ma teaz swój dziobowiec Tour Pro, ponoć tam jest ten sam soft i moduły gps co w Xi- prędzej czy później będą musieli spiąć się i to ogarnąć, choć teraz to Lowrance ze swoim Ghostem może nie mieć interesu, by się dogadywać...Kiedy w końcu lutego wracał mój Xi3 z serwisu - chcieli mi go wymienić na nowy, ale żaden z półki zaprzęgnięty do stanowiska testowego, nie utrzymywał trasy, waypointa wskazanego z plotera.... Co mogłem- w materii tej zrobiłem, przesłałem swoje filmy z (nie)działania silnika do serwisu, zostały wysłane do USA. Edytowane 2 Maja 2020 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 I dyrektor wyjaśnił sprawe:) , jednak myślę że chyba kiedyś nastąpi ten dzień i To zrobią. Ghost to już droga zabawka vs Xi , dużo więcej jest I będzie użytkowników xi niż ghosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Adam, wolałbym się nie produkować- a łowić i używać w pełni funkcjonalnego sprzętu, za który zapłaciłem im...Niestety, póki co alternatyw brak, bo w MK nie pójdę ze względu na ekran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Cześć. Wróciłem z wody, rybę widziałem -ale u kolegi.Co do meritum- na mapie z reefmastera odpalonej w echu robisz punkty trasy dla dziobowca/autopilota bezpośrednio na mapie w plotterze, który uprzejmie ciebie zapyta, czy je skonwertować na trasę. Szczęśliwi ci, którzy mają silniki Xi z pierwszych lat produkcji , które działają w tym trybie bezbłędnie i bardzo sprawnie. Błąd oprogramowania ewidentny, co najlepiej widać na przykładzie funkcji kotwicy GPS, która z pilota działa wzorowo( oczywiście po zrobieniu niezbędnych kalibracji silnika), a nie działa z poziomu ekranu. Punkty trasy w tych okolicznościach są generowane normalnie, ale po osiągnięciu pierwszego z nich trasa jest zrywana i silnik przechodzi w trym karuzeli- czyli kręci się w koło z dość dużą prędkością. Realnie więc nie działa, podobnie jak funkcja do kotwiczenia w miejscu wskazanym na ekranie plottera. Niezależnie od trybu użycia tej funkcji- czy to z mapy , czy to z panelu nawigacyjnego- rezultat ten sam. Serwis Parker Poland zapewnił mnie, że wszystkie silniki- także pogrwarancyjne- zostaną naprawione.......o ile znajdzie się rozwiązanie tego problemu w USA. Póki co go nie ma. Oficjalnie problem jest nierozwiązany, nieoficjalnie- jest rozwiązanie, niestety- jak wszystko- kosztowne dość, bo przy tym kursie dolara- prawie nowy Gateway u nas. Ja nie mam, ale nie wykluczam jak to mawiał najsłynniejszy wędkarz wśród prezydentów RP. Motor Guide ma teaz swój dziobowiec Tour Pro, ponoć tam jest ten sam soft i moduły gps co w Xi- prędzej czy później będą musieli spiąć się i to ogarnąć, choć teraz to Lowrance ze swoim Ghostem może nie mieć interesu, by się dogadywać...Kiedy w końcu lutego wracał mój Xi3 z serwisu - chcieli mi go wymienić na nowy, ale żaden z półki zaprzęgnięty do stanowiska testowego, nie utrzymywał trasy, waypointa wskazanego z plotera.... Co mogłem- w materii tej zrobiłem, przesłałem swoje filmy z (nie)działania silnika do serwisu, zostały wysłane do USA.Mocno rozczarowujące. Ciekawe czy podobne perypetie są z zestawem MK & hummin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) Wiesz co? Zdarzają się przypadki awarii spotlocka czy sieci - bo czasami w USA o tym ktoś napisze. Natomiast takiej historii jak perypetie z softem MG -nie słyszałem. Mając echo do Navico- niejako wybór był oczywisty u mnie, bo jako system - echo, mapy, silnik- to niezłe rozwiązanie. Natomiast HB ma system mapowania mniej komfortowy w obsłudze, silniki są droższe trochę- uwzględniając koszt Gateway kit+nk2 no i ekran dotykowy jest tylko na najwyższym tierze HB - onix/solixTak, mocno rozczarowujące. Choć realnie nie aż tak upierdliwe. Gdybym nie kupował gatewaya- na szczęście w USA, to nie marudziłbym w ogóle, bo z pilota działa ok. . Jak spływam do slipu- to ustawiam dętkę na kursie i wciskam przycisk heading lock- i jedziemy a zyskuję czas na ogarnięcie klamotów jeszcze na wodzie. Żeby MG banalnie pozwoliło użyć np Point1 jako źródło kompasu/kursu dla xi - byłaby sprawa jasna i przejrzysta. Niestety, nie ma lekko. Edytowane 2 Maja 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 w.czajczynski Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 WitamPosiadam mk ulterre i solixa , kotwica jak i trasy z plotera działają wzorowo i to bez żadnych sieci tylko jeden kabel silnik do ekranu który jest w zestawie Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) WitamPosiadam mk ulterre i solixa , kotwica jak i trasy z plotera działają wzorowo i to bez żadnych sieci tylko jeden kabel silnik do ekranu który jest w zestawiePozdrawiamTak, ale tu nie o tym jest grane. Jak działa- to super. Sieć jest dodatkiem do echa, nie jest musowa. Natomiast z tego co kojarzę w HB- to nie jest taka prosta i tania sprawa zbudować sieć nieco bogatszą niż silnik i echo. Edytowane 2 Maja 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) WitamPosiadam mk ulterre i solixa , kotwica jak i trasy z plotera działają wzorowo i to bez żadnych sieci tylko jeden kabel silnik do ekranu który jest w zestawie PozdrawiamA można robić waypointy w google Maps, konwertować to gpx I wrzucać na ploter ? Edytowane 2 Maja 2020 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 A można robić waypointy w google Maps, konwertować to gpx I wrzucać na ploter ?Tak, do folderu rozpoznawalnego przez echo- MATRIX- utworzonego na zwykłej karcie SD, obsługiwane rozszerzenie waypointów to .hwrSoft humminbird PC to załatwia,albo konwersje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Tak, do folderu rozpoznawalnego przez echo- MATRIX- utworzonego na zwykłej karcie SD, obsługiwane rozszerzenie waypointów to .hwrSoft humminbird PC to załatwia,albo konwersje Dzieki, dla mnie temat jest kompletnie nowy, dopiero sie rozgladam. I do tego musi byc Humminbird solix czy moze byc helix tez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) Dzieki, dla mnie temat jest kompletnie nowy, dopiero sie rozgladam. I do tego musi byc Humminbird solix czy moze byc helix tez ? Tutaj przejdźmy, mam nadzieję, że Pietruk, psulek się odezwą i dopowiedzą. http://jerkbait.pl/topic/107812-silniki-dziobowe-minn-kota-ulterra-powerdrive-terrova/page-9#entry2752339 Edytowane 2 Maja 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Trochę późno, ale zawsze. Ja obecnie używam Helix 10 G2N + Ulterra iPilot Link Trochę na początku miałem problemów ze zrozumieniem idei działania tego razem. Ale nigdy sprzętowych.W wątku podanym wyżej przez Maćka jest więcej.Daniel jak coś więcej chcesz to PW ewentualnie dalej telefon czy inna zdalna metoda dziś modna (ogarniam już chyba wszystkie przez COVID). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarCinFin Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 (edytowane) Koledzy, jest ktoś forum kto miał problemy z modułem sterującym (przekładnią sterowniczą) w xi5 z GPS? Nie działa mi prawidłowo skręt w lewo i prawo aktywowany z pilota. Reaguje prze 1-2 sekundy albo wogóle. Funkcja kotwicy z pilota działa bez problemu co wyklucza problem silniczka napędzającego przekładnię sterowniczą. Mam filmik, postaram się go tu wrzucić. Mi to wygląda bardziej na problem z softem niż uszkodzenie mechaniczne. Problem pojawił się 2 tygodnie temu. Dodam że pilot był ponownie synchronizowany z xi5. Na dniach chcę zobaczyć czy ten sam problem pojawi się gdy będę sterował z pedała. Ewentualnie pilot padł. Edytowane 10 Maja 2020 przez MarCinFin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Weź jeszcze pod uwagę sam pilot. Szczytem jakości wykonania to one niestety nie są. Najlepiej by było od kogoś pożyczyć i sprawdzić. Może przycisk się przycina. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarCinFin Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Weź jeszcze pod uwagę sam pilot. Szczytem jakości wykonania to one niestety nie są. Najlepiej by było od kogoś pożyczyć i sprawdzić. Może przycisk się przycina. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Dziś rozbiorę pilota i oczyszcze, plus wymiana baterii. Jutro po pracy zrobię reset xi5, pedał pod pachę i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
hlehle
Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.
Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat?
Top użytkownicy dla tego pytania
261
89
76
52
Popularne dni
9 Gru
27
22 Mar
25
24 Cze
23
2 Sty
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 261 odpowiedzi
siarq 89 odpowiedzi
nurek28 76 odpowiedzi
mancio 52 odpowiedzi
Popularne dni
9 Gru 2018
27 odpowiedzi
22 Mar 2018
25 odpowiedzi
24 Cze 2020
23 odpowiedzi
2 Sty 2019
21 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Tu nie chodzi o to czy robić czy nie robić, tylko o komentowanie ile coś jest warte "bo mi się tak wydaje". Nikt nikomu nikogo nie piętnuje za robienie czegoś samodzielnie, tylko przydała by się chwil
golenia
W tym roku miałem kilka razy sytuację, że rozłączał się GPS. Były to pierwsze oznaki jego końca, a silnik mam już 8 lat. W końcu padł zupełnie i zacząłem szukać nowego modułu. W Polsce po znajomościac
and66
Rosjanie jak widać nas wyprzedzają i mają świetne filmy o silnikach zaburtowych z rozbiórką na części pierwsze spalinowych chinoli z pokazaniem ich wad i różnic w stosunku do Yamahy lub Tohatsu oraz z
Opublikowane grafiki
1739 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi