Skocz do zawartości
  • 0

MotorGuide Xi3 / Xi5

hlehle

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U mnie pilot zaczął szwankować jesienią. Błędy w funkcjach podczas klikania. Bateria po tygodniu rozładowana. Od początku silnik nie chciał się sparować z pedałem. Cały zestaw na gwarancji wysłany do serwisu. Pilot wymieniony na nowy, aktualizacja oprogramowania. Na razie działa poprawnie. Jakość pilota słabiutka jak i funkcjonalność. Nie piszę już o wyświetlaczu ale że brak chociaż jednej diody która wskazywałaby bez rozkręcania czy pilot w ogóle żyje. Trochę słabo. Poza tym jakość plastiku i uszczelnienia też licha. Bez żadnego silnego dokręcenia zerwał się gwint wkrętu(w wymienionym). To nie problem, odtworzyłem nowy klejem który był mocniejszy od oryginału. W sumie silnik jest dużo tańszy od Garmina i Minnkoty, jest dość cichy, więc jak działa, jest w porządku.

• Like 2

• 0

Ktoś kojarzy jak ustawić w hdsie aby punkt kotwiczenia był w miejscu w którym nacisnąlem kotwica na ekranie ? Bo u mnie wygląda to tak że zawsze jest przesunięcie między punktem kotwiczenia a miejscem w którym stoję . Xi5, HDS live sieć nmea200 i point1 d4f42040984c318354d6745fd509de51.jpg

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Aby to działało jak chcesz to wszystkie urządzenia muszą być praktycznie obok siebie. Ponieważ gdy dodasz waypoint na ekranie to tak naprawdę ona korzysta z GPS silnika dziobowego i jest to przesunięcie o odległość jaka jest między silnikiem a sondą.

Tu masz wyjaśnione : https://youtu.be/_7epsBcMIts

• 0

Aby to działało jak chcesz to wszystkie urządzenia muszą być praktycznie obok siebie. Ponieważ gdy dodasz waypoint na ekranie to tak naprawdę ona korzysta z GPS silnika dziobowego i jest to przesunięcie o odległość jaka jest między silnikiem a sondą.

Tu masz wyjaśnione : https://youtu.be/_7epsBcMIts

Pointa mam zamontowanego jakieś 2m od silnika dziobowego . A przesunięcie na mapie jest jakieś 10m . Zasadę znam tylko zastanawia mnie dlaczego jeżeli naciskam kotwicz tutaj a nie płyn do konkretnego miejsca , to powinien się zatrzymać w tym miejscu gdzie akurat jestem a on mnie cofa do tyłu, tak jakby do kotwiczenia korzystał nie z gipsu silnika tylko np echa lub pointa

• 0

Pointa mam zamontowanego jakieś 2m od silnika dziobowego . A przesunięcie na mapie jest jakieś 10m . Zasadę znam tylko zastanawia mnie dlaczego jeżeli naciskam kotwicz tutaj a nie płyn do konkretnego miejsca , to powinien się zatrzymać w tym miejscu gdzie akurat jestem a on mnie cofa do tyłu, tak jakby do kotwiczenia korzystał nie z gipsu silnika tylko np echa lub pointa

Łukasz, a nie jest to bezwładność płynącej łodzi, która inercją jeszcze sie przesuwa i wtedy następuje korekcja do punktu przez silnik dziobowy? Żadna znana mi dziobówka nie korzysta z zewnętrznego GPS, z kompasu to i owszem. Natomiast błąd pozycji vs. obiekt na sonarze wyjaśniłem kilka dni temu  w materiale na swoim yt, im dalej źródło GPS od przetwornika- tym większy błąd realnego pozycjonowania względem obiektu z ekranu sonarowego. Dokładność GPS  to ok 3m - zależnie od pogody, pory dnia i dostępnych konstelacji nad głową P1 nie jest tytanem dokładności ani kursu magnetycznego ale specjalnie nie ma z czego wybierać w Navico.

• Like 1

• 0

Łukasz, a nie jest to bezwładność płynącej łodzi, która inercją jeszcze sie przesuwa i wtedy następuje korekcja do punktu przez silnik dziobowy? Żadna znana mi dziobówka nie korzysta z zewnętrznego GPS, z kompasu to i owszem. Natomiast błąd pozycji vs. obiekt na sonarze wyjaśniłem kilka dni temu w materiale na swoim yt, im dalej źródło GPS od przetwornika- tym większy błąd realnego pozycjonowania względem obiektu z ekranu sonarowego. Dokładność GPS to ok 3m - zależnie od pogody, pory dnia i dostępnych konstelacji nad głową P1 nie jest tytanem dokładności ani kursu magnetycznego ale specjalnie nie ma z czego wybierać w Navico.

No właśnie na początku też tak myślałem ale później sprawdziłem w momencie jak już prędkość była zero i wtedy też cofa i zawsze do tyłu

• 0

Nie wiem jakim cudem silnik dziobowy w trakcie płyniecie, dosyć szybko, na tylnym sie odpiął, podniósł i spuścił elegancko do wody :(

Parę dni wcześniej kupiłem wtyczke/gniazdo do zasilania MG i czekała na montaż.

Silnik się opuszcza/woduje ,główny gaz na zero i widzę jak wyrywa dziobówke i laduje w wodzie.

Dwa trzy susy po przeszło pięciometrowej Łodzi i widzę że dynda wszystko na kablach zasilających.

Nie montuje gniazda .

Te dwa kabelki mogę se przykręcać kluczykiem. Zamontowałem dodatkowe zabezpieczenie przed otwarciem dziobowki.

Od tamtego czasu nie działają mi trzy kontrolki z czterech ( aku) , a poza tym Oki.

Komuś też sie odpiął i zwodował silnik w czasie płyniecie?

• 0

Panowie gdzie można znaleźć instrukcje do Xi3 po polsku najlepiej jakiś PDF ? Albo słabo szukam albo nie ma

Proszę:

http://download.brunswick-marine.com/filereader/file/pdf/4/plpl/outboard/2018/motorguide/8m0147711.pdf

Poniżej masz do pilota:

http://download.brunswick-marine.com/filereader/file/pdf/4/plpl/outboard/2014/motorguide/8m0099573q.pdf

Edytowane przez UTi
  • Like 2

• 0

To ja mam pytanie .. używacie snr w silniejsi .? Zastanawiam się nad kupnem budżet jest na garmin force ale ponoć z praktyki MG działa lepiej.

Mam haswinga stara wersje czas na zmianę .

Wystarczy mi 54” oraz 55 lvs przy 12V wiec wersja wybrana lecz pytani o dodatki :

1 czy idzie to spiąć z garminem .? Jeśli tak to jakie funcie zyskam

2 uzywacie przetwornika na dziobie .? Czy na rufie wystarczy .?

3 jeśli pływam sporadycznie na Rugii i wybieram się na Holandię i będę tam pływał około 10-20 dni muszę brac wersje SW .?

Thx za info :)