Skocz do zawartości

Wędki Westin - informacje, opinie

przemas107

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam kolegów.

Jakiś czas temu byłem w centrum wędkarskim i moją uwagę zwrócił stojak z wędkami firmy Westin. Pomachałem troche kilkoma kijami modelu W3 i odniosłem bardzo pozytywne wrażenie. W związku z tym, że wędki tej firmy nie są jeszcze tak popularna w Polsce i ciężko o jakieś opinie, postanowiłem założyć ten wątek.

Mam nadzieję, że koledzy, którzy już użytkują wyżej wymienione wędki, podzielą się swoimi odczuciami na temat posiadanych przez siebie modeli. Pozdrawiam i mam nadzieję, że wątek szybko nabierze życia.

Edytowane przez krisspin

• 3 tygodnie później...

Ja mam W3 ultrastick 2.10 15-50 kupiony nie dawno  . Myślałem że pała będzie a to bardzo zgrabny kijek . wykonanie eleganckie , kijek lekki czuły (choć sprawdzane tylko telefonem :) )   jeszcze nie łapałem bo nie ma kiedy. Jak coś więcej bede wiedział to dopiszę . 

• 3 tygodnie później...

Ja mam W3 ultrastick 2.10 15-50 kupiony nie dawno  . Myślałem że pała będzie a to bardzo zgrabny kijek . wykonanie eleganckie , kijek lekki czuły (choć sprawdzane tylko telefonem :) )   jeszcze nie łapałem bo nie ma kiedy. Jak coś więcej bede wiedział to dopiszę . 

W 4 tak samo, a może i lepiej, ale niestety bardzo słaby lakier  :angry:

• 5 miesięcy temu...

Westin W3 T&C

Jako że nie znalazłem odpowiedniego wątku to przywitam się tu: 

Witam, Mam na imię Hubert, jestem spinningistą(głownie okoń i szczupak), czasem łowię na inne metody(ale to naprawdę rzadko), jako że mieszkam na ścisłym pomorzu zafascynowałem się muszkarstwem i może będę w to ,,szedł'',ale póki co spinning.

Przechodząc do tematu. Doszedłem do wniosku, że mój obecny okoniowy spinning nie daje mi tego czego bym chciał tzn. kontaktu z przynętą i dnem, dodatkowa plecionka szumi na nim mega głośno, więc chciałbym go zmienić na coś porządniejszego.

W Europie firma Westin ma bardzo dobrą opinie, i w przynętach i w sprzęcie. Znalazłem ten model, ale w internecie mało o nim piszą, jeden filmik i 2 opinie. Rozmawiałem z jednym z przedstawicieli Westina chyba na Szwecję, który mówił o kiju w samych superlatywach.

Jednak chciałbym usłyszeć opinie od kogoś kto użytkuje ten kijek, bądź miał go w ręce.

Za wszelkie odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez Jano

Za 500 zł to już kupisz MHX 781 albo 871 i będziesz mieć i kontakt i czucie . No i zawsze go odsprzedasz ... ;) sorrry za OT. Myślałem, ze jestem w wątku o okoniówkach ... ;)

Edytowane przez Robert Crocker
  • Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Witam, na targach w Poznaniu natknąłem się na fajny kijek ale to chyba nowość skoro był na targach i nie mogę go znaleźć do kupienia w Polsce. Znalazłem go na jakiejś niemieckiej stronie za 107,95 euro. Może ktoś coś wie o tym kiju bo naprawdę zrobił na mnie wrażenie. Chciałem go do jerków 40-80 gr ale gumy też by obsłużył z pewnością. https://www.angeln-shop.de/westin-w3-powerstrike-t-baitcastrute.html\

Może ktoś też wypatrzył ten kij? Dzięki i pozdrawiam!

• 1 miesiąc temu...

Kupiłem dzisiaj westin W3 210 7-28g. Szukałem takiego uniwersalnego kija na Odrę w większości do gum trochę do woblerów boleniowych . Kij który wytrzyma przyłów suma średniaka ok 1 metra, którego sporo na moim łowisku. Westin dobrze mi leżał w ręce, poprawnie wykonany i dziwacznie opisany :) Jak bym nie czytał opisu to bym ocenił go na 15-18g akcje mod-fast. ugina się płynnie mniej więcej do połowy długości, raczej nie do podbijania gum z dna .  Zapas mocy jest umiarkowany.

W weekend pojadę nad wodę i zobaczymy jak się będzie zachowywał. :) 

• 2 miesiące temu...

Gdyby były pytania to piszcie śmiało. Postaram się pomoc

Cześć. Szukam informacji nt WESTIN W4 Powershad 270 cm MH 15-40g.

Pisałeś, że masz 240 do 40.

Powiedz mi proszę, jak z tym dolnym cw, czy da radę zaczynać od 10g czy to zdecydowanie za mało?

Kijek bardziej pod gumy na sandacza, czy blachę na szczupaki też obsłuży?

• 5 tygodni później...

Witam

Czy ktoś może coś napisać o tym kijku. Akcja, ugięcie itp.

Westin W3 StreetStick UL 183cm-1-5g

Wczoraj macałem, fajny cięty kijek. O ugięciu nie będę się wypowiadał, bom nie wtajemniczony aby poprawnie je czytać. Silnie borykam się z myślą zakupu.  Kolega się skusił na zakup?

witam wszystkich czy zna ktos moze wedke WESTIN W6 BOAT 210cm 150-400g chce taka kupic i prosze o infojak sie zachowuje i wszystko co mozliwe pozdrawiam

Pytanie z zeszłego roku ale opiszę moje wrażenia z użytkowania W3 Boat CG 150-400 gr czyli najtansza seria w opcji travel.

Kij kupiłem w ostatniej chwili tuż przed wyjazdem na Soroyę w marcu br. Jechaliśmy grupą 12 osób - wszyscy wysposazeni w Penny Regimenty cw do 600gr. Warunki były ekstremalnie ciężkie - pilkery 400gr i ok 500-600gr gumy. Westina wziąłem na łódkę aby go przetestować...i łowilem nim do końca wyjazdu. Kij w serii W3 jest uzbrojony w proste komponenty ale na morze nic więcej nie trzeba - kwintesencja funkcjonalności. Największym zaskoczeniem był sam blank, który mimo iż pracował w swoich absolutnie maksymalnych wg producenta zakresach wagowych to dzielnie dawał radę z dorszami 15-25kg (bardzo duży zakres pracy). W sumie kij wyjął w tym sezonie ok 400kg dorsza. Dodam że 4 Penny Regimenty (wersje 2 częściowe) pękły - każdy w tym samym miejscu - w okolicach łączenia wiec zakładam wadliwy projekt. Westin doskonale się sprawdził i ma bardzo przyjemną, pełną pracę. Po powrocie dokupiłem jeszcze 2 wędki tej samej serii tyle, że o kaliber mocniejsze - do 600gr i mam nadzieje sprowadzić je na norweskich halibutach. Dla mnie ta seria to ważne odkrycie gdyż przerzucam się na transport samolotowy i od dłuższego czasu polowałem na dobrego trawela - w cenie ok 500zl ciężko znaleźć lepszy kij.

Pozdrawiam

Tomek

Edytowane przez gladki
  • Like 6

• 1 miesiąc temu...

Mial ktos styczność z tym kijkiem? Cel szczupak na ciezko. Głównie hard baity i gumisie :)

Spinning Westin W4 Powercast 255cm 40-130g XXH 2cz

Miałem ten kijek w ręku, ale niestety tylko na sucho w sklepie. Jak dla mnie petarda pod takie zastosowania. Te 130g to trochę przesada moim zdaniem, myślę że realnie tak do 100g uciągnie. Nie jest to pała bez ugięcia, a fajny mięsisty blank pracujący prawie na całej długości. Dosyć długi dolnik - taki w sam raz do wsadzenia pod pachę :)

• Like 1

• 1 miesiąc temu...