Skocz do zawartości

Wędki Westin - informacje, opinie

przemas107

Rekomendowane odpowiedzi

Macałem dzisiaj w sklepie W3 UltraStick 210 cm M 10-40 g. Niestety samo machanie na sucho nic nie daje. Interesuje mnie jej rzeczywisty c.w.

Może ktoś podzielić się wiedzą na ten temat ? Słyszałem, że te kije mają zawyżoną gramaturę.

Edytowane przez mirkor

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Witam

Ponowię pytanie z drugiej strony tego tematu, o wędkę W3 Powerlure, interesuje mnie wersja 2.7m 20-60g

Pytanie czy kij dobrze się ładuje pod przynętami z okolic dolnego cw, 25-30g) przeznaczenie to Szczupak łowiony na obrotówki 5-6-7 z dużym chwostem, oraz dość lekkie woblery 14-15cm czyli nieloty.

Myślałem też o Shimano Beastmaster, lub tańszym Sedona cork(mod-fast) oba do 56 g.

Z góry dziękuję

Michał

Edytowane przez drChlubicz

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Posiadalem 4 kije westina W3:

Streetstick 183 1-6 - uzywany glownie do pstragowania, posiada za dlugi dolnik, kij szybki, praca drobnych przynet wyczuwalna, idealny do woblerow, moglby byc czulszy. Idealny do dlubania okoni, a i szczupaczek mi sie zdarzyl 37cm bez wiekszych problemow

Finesse T&C 213 2-10 - delikatna szczytowka i sporo mocy. Uzywam do okoni, mniejszych sandaczy oraz szczupakow, a takze do technik dropshot, texas i carolina rig. Nigdy mnie nie zawiodl, wspaniale pokazuje prace przynety, nie podoba mi sie tylko praca woblerow gleboko schodzacych o wadze w granicah max cw.

Streetstick 210 5-15 - fajny, uniwersalny kijek o sporym ugieciu. Calkiem fajnie chodzi juz od 3g, radzi sobie z przylowem 80cm szcupaka, chociaz zgina sie w pol przy odjazdach. Tak tez strzelil jak kumpel za mocno pociagnal kijem. Generalnie udany kij okoniowo-pstragowy. Za dlugi dolnik jak lowimy nad zarosnieta rzeka.

Twitching-T 213 15-40 - moj ulubiony casting, juz wycofany z produkcji. Doskonaly do jerkowania i twitchingu. Fajnie miota od 20g, mozna go przeciazyc do 50g (choc miotal tez deeperem - 90g...). Szczupak 107cm nie zrobil na nim wiekszego wrazenia. Kij dosc sztywny, z umiarkowanie czula szczytowka, najlepiej nadaje sie do wczesniej wspomnianych technik. Woblery po 34g schodzace do 10m nie sa dla niego problemem. Dolnik dla odmiany idealnej dlugosci, z przyjemnej korko-gumy. Macham nim nawet po 8h dziennie.

Generalnie oceniam kije serii w3 pozytywnie, ale nie bez zastrzezen. Jakosc wykonania na bardzo wysokim poziomie, oczko do przynet wymienil bym na to przypominajace przelotke i skrocil dolnik w lekkich kijach. Brakuje w ofercie lejacego sie kija pstragowego - ze streetstickow regularnie zrywa sie po 1-3 ryby na polow.

• Like 1

• 3 miesiące temu...

a może ten westin w3 do 80 gr ma zapas mocy taki żeby ogarnąć gumy z przedziału 18-25cm czyli 80-120gr? Pytam bo mam i łowię westin w3 w spiningu do 180 gr i on rzuci nawet 220 gr więc zapas mocy posiada.

Mam wer. 20-80 uważam że 100 g to dle niej za dużo, ugięcie te westiny mają piękne, środkowe. Wersje do 130 macalem na sucho, ugięcie przechodzi płynnie na środek, ktoś tu pisał że zapasu mocy to to nie ma, i lepiej nie przeciążaći, i ja się pod tym podpisuje. Do gum 80-120 będzie super.

Mam wer. 20-80 uważam że 100 g to dle niej za dużo, ugięcie te westiny mają piękne, środkowe. Wersje do 130 macalem na sucho, ugięcie przechodzi płynnie na środek, ktoś tu pisał że zapasu mocy to to nie ma, i lepiej nie przeciążaći, i ja się pod tym podpisuje. Do gum 80-120 będzie super.

Napisz którą wersje posiadasz spinning czy cast.

• Like 1

W4 Spin 270cm 10-40g i 7-30g

Ktoś posiada? Nadaję się ten kijek na trocie?

Mam w8 spin M 2.70m 7-30g czyli model 2 półki cenowe wyżej (ale podejrzewam że w4 będzie podobnie) i pod łososiem 78cm wędka robiła swoje a ryba nie zrobiła na niej dużego wrażenia, wędka dość szybka a pod rybą bardzo sprężysta parabola wygięła się do 3ciej przelotki, dół ma dużo mocy ale będzie pracował, to nie jakaś pała z akcją tylko szczytową. Co tu dużo mówić wędka dedykowana do troci i łososi z skandynawskiej plaży wiec i w rzece da rade, u mnie rzeka dość szeroka i mam się jak z rybą bawić ale jak trzeba rybę na krótko przytrzymać to prędzej 10-40g.

• Like 1

Witam.

Czy ktoś z użytkowników może podzielić się opinią na temat Westin W3 jerkbait do 80g lub W6 jerkbait do 80g. Czy można poprowadzić tymi kijami big bandit czy to już dla nich za dużo? Czy W6 warty jest swojej ceny?

Edytowane przez Okoń 1977

Poszukaj w dziale baitcasting na temat w3 jerkbait, było tam sporo informacji. Moim zdaniem 100 gr można nim rzucać i taki Big Bandit bez problemu, u mnie latał fatso 14 S. Ale...rzucanie a poprowadzenie to co innego. Dla mnie max to buster jerk 15cm lub slider 12 w wersji tonącej. W6 nie miałem

Edytowane przez mepps

Witam posiadam wedkie Westin w3 powershad 270cm 15-40 g . Super kijek nie za szybki nie za wolny. Akcja typowa pod szczupaka ale parę sandaczy też na niego miałem i bez problemów z zacięciem. Ciężar wyrzutu górny w miarę dobrze wyszacowany ale nie polecam przeciążać max jak dla mnie to guma 16 cm i jakieś obciążenie 10 g . Wędka najlepiej się zachowuję z przynętami 12cm i 10,20 gram główka.Dolny wyrzut trochę zawyżony . Przynęty 10 gramowe też są wyczuwalne i daleko latają. Wędka ma bardzo dobre wlasciwosci rzutowe . Przynęty latają naprawdę daleko a rybę można zacinać z dalekiej odległości.Spadow ryb z winy wędki nie zauważyłem . Wędkę wywarza mi kołowrotek ryobi zauber 3000 . Lżejszy kołowrotek ciężko będzie miał z wywarzeniem tego kijaszka chyba że komuś na tym nie zależy.Ogolnie wędka uniwersalna do łowienia z brzegu . Obsłuży wirówki,blachy,gumy,woblery a nawet świetnie mi się łowi nią bolenie woblerami 9,10cm .Ogolnie wędka godna polecenia

• 2 tygodnie później...