Skocz do zawartości

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

A moim skromnym zdaniem to z tymi rękojeściami rezonansowymi to może być coś jak efekt placebo.Kto ma i używa to mówi że to działa nawet jak nie ma różnicy no bo jak już się wydało 300zł za wykonanie to człowiek chce wierzyć że ta kasa nie poszła na darmo :unsure:

...to może być, czy jest. Widziałes, 3małeś, używasz/łeś czy wróżysz z fusów??

A jaka jest różnica w twardości między żywicą, a grafitem, kolego? :D

Arbor jest twardy papier i korek miękki i żywica nie przesączy ani korka ani papieru bo jest gęsta, i stosunkowo mala warstwa po to żeby skleić elementy a nie odlewać z niej pierścienie,dlatego kontakt uchwytu z blankiem jest dokładniejszy co czytelniej odbiera branie czy przeszkodę na dnie ,ale nie do wszystkich blanków jest sens montować arbory ,doza średnica blanku lepiej nawinąć dwa zwoje taśmy i wkleić uchwyt

z tego co czytam to wynika że co że arbor zostanie przesączony żywicą wątpie:roll: A dlaczego nie do każdego blanku nadają się arbory?

Nie wynik jest taki ze mamy twarde arbory pod żywicą, żywica nie przesyci arborow ale w przypadku np korka mamy miedzy uchwytem a blankiem elastyczne połączenie które tłumi sygnał.

Dlaczego nie do każdego blanku arbory bo jeśli wejdą na blank dwa zwoje taśmy i na to uchwyt to arbor musiał by mieć minimetr albo i mniej i z doświadczenia wiem ze to a wykonalne poprostu sie rozpada jak również nie stosuje w wędkach sumowych arborow

A moim skromnym zdaniem to z tymi rękojeściami rezonansowymi to może być coś jak efekt placebo.Kto ma i używa to mówi że to działa nawet jak nie ma różnicy no bo jak już się wydało 300zł za wykonanie to człowiek chce wierzyć że ta kasa nie poszła na darmo :unsure:

...to może być, czy jest. Widziałes, 3małeś, używasz/łeś czy wróżysz z fusów??

Łowił ale w internecie :D

A jaka jest różnica w twardości między żywicą, a grafitem, kolego? :D

Arbor jest twardy papier i korek miękki i żywica nie przesączy ani korka ani papieru bo jest gęsta, i stosunkowo mala warstwa po to żeby skleić elementy a nie odlewać z niej pierścienie,dlatego kontakt uchwytu z blankiem jest dokładniejszy co czytelniej odbiera branie czy przeszkodę na dnie ,ale nie do wszystkich blanków jest sens montować arbory ,doza średnica blanku lepiej nawinąć dwa zwoje taśmy i wkleić uchwyt

I widzisz, różnica w naszym podejściu do arborów polega na tym, że co innego chcemy uzyskać. I wątpię, aby któreś podejście do sprawy było nieprawidłowe. Można się najwyżej zastanawiać, które jest lepsze, a to tylko nad wodą moglibyśmy sprawdzić.

patu

nie miałem nie trzymałem nie używałem ale takie mam zdanie na ten temat puki co.Jeśli kiedyś będe okazje mieć to przekonam się na własnej skórze ale na chwile obecną tak uważam.Wydając na to ok.300zł to powinno się mieć pewność że to sprawdza się w 100% a nie domyślać się czy to żeczywiście działa czy tylko mi się zdaje.To chyba nie na tym powinno polegać albo działa albo nie puki co to dla mnie to czysty marketing

matusiak

ok teraz rozumiem dlaczego nie na wszystkie blanki nadaje się arbor

Bujo

tak łowie tylko w internecie

patu

nie miałem nie trzymałem nie używałem ale takie mam zdanie na ten temat puki co.Jeśli kiedyś będe okazje mieć to przekonam się na własnej skórze ale na chwile obecną tak uważam.Wydając na to ok.300zł to powinno się mieć pewność że to sprawdza się w 100% a nie domyślać się czy to żeczywiście działa czy tylko mi się zdaje.To chyba nie na tym powinno polegać albo działa albo nie puki co to dla mnie to czysty marketing

Dlatego ważne sa opinie użytkowników, a nie zasłyszane gdybanie. Myślisz, że FC ryzykowałoby wprowadzenie na rynek niedziałającego produktu.

Nie łowiłem nigdy kijem z rezonansem, mam natomiast kilka extra czyłych badyli z najwyższych modułów. Zdecydowałem się na uzbrojenie kolejnego z rezonansem z czystej ciekawości. Jeżeli nie będzie banglał, zostanie mi fajny design, a o braku podbicia sygnału podzielę się info w rzeczowym wątku....

patu

Bujo

tak łowie tylko w internecie

Czyli na rękojeści rezonansowe łowisz tylko w internecie, nie myliłem się, za to do powiedzenia masz dużo jak widać :unsure:

Zauważ, że z wydawaniem pieniędzy na rożne rzeczy jest podobnie. Zamawiamy wędki np. na Fuji Sic, zwykłe bądź na tytanach, płaci się za korek flor czy wymyślne rękojeści plus np. cala gama bajerów od Matagiego. Czy ma to jakiś znaczący wpływ na właściwości użytkowe wędki? Czasem tak, czasem nie :D To samo dotyczy kręciołków. jest na forum cala masa fanów Stellek czy Tournamentow, złowią więcej ryb dzięki takiemu kręciołkowi?

Czy różnica z działającym rezonansem jest duża: i tak i nie. Wez takie sandacze czy okonie. Jak gryza to nie potrzeba niczego wyszukanego. Masz pierdzielnięcie i ryba siedzi. Schody zaczynają się jak tylko podskubują czy delikatnie trącają. Wtedy pomaga. Różnica przy mojej długiej wędce ( 3.20) to brak konieczności obserwowania szczytówki gdy łowię chociażby na bużańskich burtach.Wszystko czuje w ręce. Nie pamiętam ile dodatkowo kosztował rezonans ale mniej niż drewniane wstawki z egzotycznego drewna jakie tez mam tam zamątowane.

Bujo

Bujo nie mam tyle kasy żeby mieć to co bym chciał a chciałbym wiele dlatego nie mam kija na rezonansie.Moja wiedza na temat rodbuildingu napewno też nie jest wielka.Na koncie mam narazie jeden kijek ale na nim się nie skończy :mellow: Chłone jednak tą wiedze dzięki temu zacnemu forum.Człowiek nie rodzi się i odrazu umie chodzić.Ale takie mam zdanie na temat RR i zmienie je dopiero wtedy jak sprawdze to na własnej skórze.Mam do tego pełne prawo bo po to jest to forum.Jeśli ktoś ma inne zdanie to też to szanuje

Tu pan reklamuje coś ala rezonans ,który to wymyślili inżynierowie Mikado w 1999roki :mellow:

22 minuta filmu

Mikado pionierem? :mellow:

moim zdanie w kijach o niskim module czy szklanych rezonans daje kopa.a w Hi modułowych dobrze zrobiona klasyczna rękojeść daje dobre czucie przynęty.

Widać że się znasz jak cholera. Ile wędęk miałeś w ręku? Ile rozebrałeś? Ile przerobileś? Następny mistrz teorii się znalazł. Ja Kolego mam spore doświadczenie w tej dziedzinie i wiem co mówię. Dzwon przenosi drgania po uderzeniu i rezonuje dając dzwięk. Gdyby nie był zrobiony z odpowiednio przenoszącego drgań materiału byłby głuchy. Tak jest i z transmisją drgań w wędziskach.

Pamiętam jak wchodziły plecionki,na nasz rynek zaczęliśmy ich używać i odziwo brania sandaczowe były odczuwalne,ale wtedy wielu twierdziło ze to drogi badziew ze się plącze itp. bo w Polsce jest tak jak by kosztowało 3zl to by było zajebiste ,a jak wiadomo dzis większość łowi na plećki tak samo jeśli chodzi o rezonans nowe drogie to be ;a widziałeś nie słyszałem lub przeczytałem :huh: to co tutaj przeczytałem daje obraz jednemu cudze chwalcie swego nie znacie

Widać że się znasz jak cholera. Ile wędęk miałeś w ręku? Ile rozebrałeś? Ile przerobileś? Następny mistrz teorii się znalazł. Ja Kolego mam spore doświadczenie w tej dziedzinie i wiem co mówię. Dzwon przenosi drgania po uderzeniu i rezonuje dając dzwięk. Gdyby nie był zrobiony z odpowiednio przenoszącego drgań materiału byłby głuchy. Tak jest i z transmisją drgań w wędziskach.

Kolego nie jestem żadnym mistrzem teorii powiedziałem tylko co myśle o RR.Nie tylko ja mam takie zdanie na ten temat oczywiście moge się mylić i pewnie tak jest ale po to jest forum żeby wysłuchać obu stron bo jeśli nie to po co ten wątek.Trzeba zrobić tak żeby wypowiadali się tylko ci którzy będą to chwalić bo prawda jest tylko jedna i jedyna.Wędek miałem sporo ale z pracowni tylko jedną nie zmienia to jednak faktu że rodbuilding mnie bardzo interesuje właśnie dzięki J.pl.Ale widze że człowiek tutaj musi pisać chyba tylko to co ludzie chcieli by usłyszeć.Wielu ludzi z małym doświadczeniem pewnie nie chce się odzywać na te tematy bo zaraz zostaje zmieszany z błotem.To forum jest dla wszystkich którzy kochają wędkarstwo i wszystko z nim związane nieważne czy profesjonalista czy amator każdy może sięwypowiedzieć.Takie jednak siadanie na kogoś tylko dlatego że ma inne zdanie niż inni nie jest w porządku.Nie znasz mnie kolego ale w trzech zdaniach zmieszałeś mnie z błotem bo zrobiłem tylko jeden kijek a nie 20 bo nie każdy ma taką możliwość.Następnym razem grubo zastanowie się nim coś napisze bo prawda jest tylko jedna i jedyna ale nie na tym to powinno polegać.

Pozdrawiam

fish28

a mnie to zastanawia jedna rzecz. czemu przy wiekszosci dyskusji jedna ze stron niemal zawsze chce przekonac do swoich racji i nawrocenia druga strone, zamiast po prostu przyjac do wiadomosci ze ktos ma takie a nie inne zdanie i tyle... po prostu. kazdy moze miec swoje zdanie i jesli mu z nim dobrze to pacyfikowanie kogos tylko dlatego ze sie z nami nie zgadza jest co najmniej dziwne...

co do kijow z RR. mialem w reku kilka sztuk. najdluzej polowilem testową pstrągówką ktora mialem z FC oraz megabass jabberwock. zarowno w jednym jak i w drugim przypadku na pewno bylo cos czuc. jednak w tym drugim przypadku - JABBERWOCK, to co docieralo do mnie spod tafli wody na dystansie kilkudziesieciu metrow przeszlo moje najsmielsze oczekiwania. nie twierdze ze pstragowka na IP byla gorsza. prawdopodobnie szlo o to ze przy sadnaczowaniu do ktorego wykorzystywalem jabberwocka rezonans mial lepsza okazje pokazac na co go stac... ot i tyle...

Kolego nie jestem żadnym mistrzem teorii powiedziałem tylko co myśle o RR.Nie tylko ja mam takie zdanie na ten temat oczywiście moge się mylić i pewnie tak jest ale po to jest forum żeby wysłuchać obu stron bo jeśli nie to po co ten wątek.Trzeba zrobić tak żeby wypowiadali się tylko ci którzy będą to chwalić bo prawda jest tylko jedna i jedyna.Wędek miałem sporo ale z pracowni tylko jedną nie zmienia to jednak faktu że rodbuilding mnie bardzo interesuje właśnie dzięki J.pl.Ale widze że człowiek tutaj musi pisać chyba tylko to co ludzie chcieli by usłyszeć.Wielu ludzi z małym doświadczeniem pewnie nie chce się odzywać na te tematy bo zaraz zostaje zmieszany z błotem.To forum jest dla wszystkich którzy kochają wędkarstwo i wszystko z nim związane nieważne czy profesjonalista czy amator każdy może sięwypowiedzieć.Takie jednak siadanie na kogoś tylko dlatego że ma inne zdanie niż inni nie jest w porządku.Nie znasz mnie kolego ale w trzech zdaniach zmieszałeś mnie z błotem bo zrobiłem tylko jeden kijek a nie 20 bo nie każdy ma taką możliwość.Następnym razem grubo zastanowie się nim coś napisze bo prawda jest tylko jedna i jedyna ale nie na tym to powinno polegać.

Pozdrawiam

fish28

Wydaje mi się, ze nie do końca rozumiesz co inni piszą do ciebie. Gdybyś łowił takimi wędkami i miał złe doświadczenia nie było by problemu, każdy by to zaakceptował jako Twoje zdanie. Nikt przecież nie namawia cie do robienia takiej wędki, nie mówi, ze to jedyna i słuszna droga. Ciesze się, ze rod building poznałeś dzięki naszemu portalowi.

Bujo

Panowie jeśli w przyszłym roku uda mi się wrucić za granice to po przyjeżdzie do kraju pierwsze co zrobie to zamówie w FC dwa identyczne kije na rezonansie i bez.Specjalnie po to żeby sprawdzić czy to działa na 100% a nie żeby mi się wydawało.Jeśli mi się to uda to zrobie test nad wodą a wyniki testu zamieszcze w tym wątku.Jeśli będzie odczuwalna różnica to przyznam się do błędu i przeproszę wszystkich z którymi się spierałem ale puki co nadal podtrzymuje swoje zdanie ;)

Postronnie i jak zwylke pieniaczo sobie kombinuję , że dobrze dla ogółu jest wówczas kiedy zabawa nie odbywa się na wytyczonym z góry boisku , a wszyscy zawodnicy sędziowie , arbitrzy i bileterzy , nie są z tej samej drużyny . A jakoś tak niechcący i samoistnie skręca w tę stronę :D

Panowie jeśli w przyszłym roku uda mi się wrucić za granice to po przyjeżdzie do kraju pierwsze co zrobie to zamówie w FC dwa identyczne kije na rezonansie i bez.Specjalnie po to żeby sprawdzić czy to działa na 100% a nie żeby mi się wydawało.Jeśli mi się to uda to zrobie test nad wodą a wyniki testu zamieszcze w tym wątku.Jeśli będzie odczuwalna różnica to przyznam się do błędu i przeproszę wszystkich z którymi się spierałem ale puki co nadal podtrzymuje swoje zdanie ;)

Najlepiej poproś aby obydwie wędki miały identyczny design rękojeści abyś nie był w stanie naocznie odróżnić, która jest która

Dokładnie tak samo pomyślałem jedna z rezonansem a druga z imitacją rezonansu i jeszcze opaske na oczy na wszelki wypadek.Będe chciał coś na okonia z mhx bo na sandacza w dwóch kawałkach to chyba będzie problem z rezonansem.Rezonans montuje się do 13mm z tego co pamiętam chyba że się myle to mnie poprawcie a nie mieszajcie z błotem ;)

Edit chyba jednak się takie znajdą :D

Owszem każdy ma prawo powiedzieć co osobiście sądzi o tym temacie i nikomu nie bronię takiego typy wypowiedzi, ale gdy widzę że za wszelką cenę niektórzy próbują forsować swoje poglądy nie mając nawet jednego egzemplażu takiego kija w reku i wiedze swą opierają o to co wyczytali w internecie i na własnych gdybaniach i domysłach podwarzając tym zdanie ludzu którzy wiedzą co mówią bo nie zrobili jednej ani dwudziestu wędek (bo to żadne doświadczenie) a tysiące kijów za spore pieniądze. Widzisz Kolego więc że ludzie tacy jak ja na tym forum chcą się podzielić swoim doświadczeniem a stoi za mną nie 20 a około 4000 wykonanych własnymi rękami wędzisk plus nie znana mi ilość przeróbek wędzisk z najwyższych półek sklepowych.. Gdybym się nie orientował w temacie nie odzywałbym się i co najwyżej zadawał pytania co do tego tematu licząc że ktoś kompetentny udzieli mi rzeczowej odpowiedzi. Tego typu działanie forum jest fachowym kompendium wiedzy. Nie znajdziesz mnie w dziale Castingu bo łowiłem tego typu kołowrotkiem zbyt małą ilośc razy żeby się wypowiadać dając porady i forsować swoje zdanie w tej materii. Dlatego czytając wypowiedzi w stylu nie miałem w ręku ale i tak wiem swoje - ręce mi opadają. Widzisz, z tego tematu dzieki takim dziwnym dywagacją zrobił sie spory esej gdzie ciężko będzie się doszukać treściwej i rzetejlej wiedzy. Ale mniejsza o większość. Widzę że to bezcelowe co bym tu napisał bo zawsze znajdzie się ktoś kto spróbuje to podważyć czesto nie mając o tym większego pojęcia :D To takie polskie :D

Najlepiej poproś aby obydwie wędki miały identyczny design rękojeści abyś nie był w stanie naocznie odróżnić, która jest która

I o tym właśnie mówię Koledzy! Ja osobiście miałem nie jeden, nie kilka a a kilkadziesiąt modeli wędzisk W wykonaniu - jedna z RR a druga BEZ RR. Wszystkie pozostałe elementy kija były identyczne. I mówię Wam drodzy niedowiarkowie że i ja byłem na poczatku sceptyczny gdy wprowadzaliśmy RR do produkcji ale nie trwało to długo. Rezonans poprawia czucie bez dwucz zdań. Drugą sprawą jest że nie zawsze jest to równy procentowo zysk na odczuwaniu bodźców dochodzących do dłoni, innymi słowy różne wędki różnie zyskują na dodaniu RR. Ale nikt mi nie powie że nie ma różnicy między uchwytem podklejonym papierem do tearzy a dobrze dopasowanymi pierścieniami rezonansowymi opartumi bezpośrednio na blanku wędziska.

Widze że kolega bardzo skromny a kije robi chyba szybciej niż fabryka 15.10 pisze że zrobił ponad 3000 a teraz już prawie 4000 to niezłą średnią masz kolego na miesiąc :unsure: Jednak na forum wrzuciłeś tylko dwa kije dlaczego?Piszesz również że na początku też do RR podchodziłeś sceptycznie i ja właśnie tak samo mam zmienie zdanie jak przekonam się że to działa.