Skocz do zawartości

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Panowie pora odkurzyć wątek ;) ... czy w najbliższym czasie pojawią się jakieś opinie osób testujących rezonans. W głowach wielu jerkbaitowców rodzą się pewnie teraz pomysły na nowe kije i wielu pewnie tak jak ja ma dylemat: z rezonansem czy bez ?

A może Friko pozbierałby ( a może już zbiera B) ) takie opinie, informacje i zrobił z tego świetny artykuł a tym samym dał możliwość do dalszych dyskusji i rozwijania wątku ?

• 3 tygodnie później...

Witam,

Fajny artykul weryfikujacy wczesniejsze zalozenia. Wiekszosc moge potwierdzic osobiscie jako ze posiadam w sumie cztery wedki uzbrojone w taki sposob( Megabass i Batson RX8+). Czucie jest naprawde na najwyzszym poziomie. Lzejsza z moich wedek na RX8+ stanowi idealne narzedzie do lekkiego opadu. Brania okoni sa odczuwalne jako dosc mocne walniecia. Sprawdzila sie takze do polowu delikatnie skubiacych lipieni czy pstragow.

Pozdrawiam,

Bujo

wedka, ktora mi zbudowal irek to batson RX7 IP904F o dlugosci 7'6, 8-17 lb, 1/4 - 3/4 oz, przelotki alconite i uchwyt fuji, fore i rear sa kopozycja pianki i korka, wyglada to tak

z zalozenia chcialem kij dwuczesciowy, o sredniej mocy, do uzywania raczej mniejszych przynet, w roznych technikach, do polowania na rozne drapiezniki ... jednakze wedka musiala byc na tyle mocna, zeby wyholowac duzego szczupaka lub dac rade rybie w silnym nurcie gorskiej rzeki ... z akcja na tyle ustepliwa, aby pozwalala komfortowo rzucac i prowadzic male przynety, ale na tyle cieta, aby pozwalala lowic gleboko na gumy, w tym mial mi takze pomagac rezonans ... wedke mam od kwietnia i przelowilem nia praktycznie caly sezon, od wiosny do poznej jesieni ...

plusy rezonansu byly dla mnie widoczne w nastepujacych sytuacjach:

1. podczas polowu szczupakow na obrotowki

2. przy subtelnym prowadzeniu softjerkbaitow z czestymi opadami

3. lowienie na male i srednie woblery

lowilem na nia rownie skutecznie woblerami wielkosci horneta 6, co softjerkami lunker city 5 i 7, 7 calowymi twisterami zamontowanymi weightless i texposed, a takze obrotowkami z listkami colorado #4

fakt, ktory mnie najbardziej zaskoczyl to slaba 'prezencja' rezonansu podczas polowu na gumy, w klasycznej technice opadu, niestety nie wiem z czego to wynika ...

byc moze dwuczesciowosc blanku?

moze zbyt niski modul materialu?

byc moze nieodpowiednia akcja wedziska?

jak na razie nie wiem i nie potrafie na to pytanie odpowiedziec ...

mam bardzo mocne wrazenie, ze jednoczesciowa wedka, o akcji ex-fast i zbudowana na blanku z wysokomudulowego materialu to bylby prawdziwy killer do gum ... ale adieu uniwersalnosc ... cos za cos

to tyle o rezonansie, teraz moze o samej wedce, zeby nie powstalo wrazenie, ze to zly sprzet, wrecz przeciwnie!

prefekcyjne wykonanie, dobry dobor materialow, klient nasz pan w kazdym jednym calu, jednym slowem towar warty swej ceny

wedka swietnie trzyma zaciete ryby i ma wystarczajaco duzo sily, zeby skutecznie poprowadzic bullheada 8 SDR, zaciac 87 cm szczupaka i wyholowac go w 25 sekund

dla uzupelnienia dodam, ze to tylko moje spostrzezenia, dotyczace tylko mojej wedki, bez mozliwosci porownania z innym sprzetem o podobnych mozliwosciach (czyli z pudlem rezonansowym)

post-24-1348913724,016_thumb.jpg

post-24-1348913724,1517_thumb.jpg

post-24-1348913724,2246_thumb.jpg

Mam podobne odczucia co Pitt . Rezonans powiększa impulsy dochodzące od przynęty i szczytówki . Im są silniejsze , tym wzmocnienie większe . Kije o pełniejszym ugięciu , małomówne wabiki , monofil , pomniejszają efekt . Potencjometrów tu nie ma..

Z ciekawością czytam spostrzeżenia @pitta i @Sławka’Oppeln’Bronikowskiego.

Jeśli mogę dorzuć swoje skromne 3 grosze – przyznam szczerze, że zjawiska rezonansu wytłumaczyć nie potrafię. Miałem kilka pomysłów ale nie doprowadziły mnie one do spójnych wniosków. Dla przykładu: łowiłem dwoma kijami spinningowymi – Talonem VI+ 66MLF (198cm, 17lb, ) i Batsonem RX7 IST 993F (255cm, 10lb). Z tej pary Talon jest i krótszy i szybszy i w jednym a nie w dwóch kawałkach – ale miałem wrażenie że rękojeść rezonansowa więcej dała Batsonowi. I bądź tu człowieku mądry :huh:

W artykule przewija się stwierdzenie że „rezonansu trzeba się nauczyć słuchać” . To chyba warte odnotowania, żeby zwrócić uwagę na ten element jakim są indywidualne, ludzkie ograniczenia każdego z nas. Bardzo niechetnie gotowi jestesmy sie przyznac, ze Bóg nie każdego obdarzył po równo, i tak jak nie każdy może być pianistą, tak czasem z dwóch kolegów na łodzi jeden czuje i łowi więcej, a drugi mniej.

Fundamentem wartości użytkowych kija z pewnością pozostaje w pierwszym rzędzie blank i jego zbrojenie. Dobrze jednak że rodzą się pomysły na użytkowe wyzyskanie elementu robiącego do tej pory za balast i podpórkę – rękojeści. Myślę że jest tu jeszcze wiele do zrobienia – ja mam nadzieję że się doczekam kiedyś np. uchwytów spinningowych exposed blank.

Na koniec jeszcze jeden element, wstydliwie zazwyczaj pomijany. Z 4 kijów castingowych jakie planuję dla siebie na ten rok, wszystkie będą miały rękojeść zrobioną na tubie. Z jedynego powodu – po prostu mi się to podoba. Mam zwyczajną radochę z tych wszystkich „woven” , „carbon” i „kevlar” :mellow: Morda mi się śmieje do kolorowych metalowych pierścionków na kiju :o I to mi wystarczy, nie będę dorabiał innego uzasadnienia B)

@Friko napisał: Miałem kilka pomysłów ale nie doprowadziły mnie one do spójnych wniosków. Dla przykładu: łowiłem dwoma kijami spinningowymi – Talonem VI+ 66MLF (198cm, 17lb, ) i Batsonem RX7 IST 993F (255cm, 10lb). Z tej pary Talon jest i krótszy i szybszy i w jednym a nie w dwóch kawałkach – ale miałem wrażenie że rękojeść rezonansowa więcej dała Batsonowi. I bądź tu człowieku mądry

Ja mam podobne odczucie, tzn wydaje mi się że dłuższych i wolniejszych kijach podczas prowadzenia przynęty, blank łatwiej wpada w lekkie drgania, co z kolei jest lepiej słyszalne na tubie. Osobiście posiadam 3 kije z rezonansem i najprzyjemniej łowi mi się tym testowym batsonem ( co prawda CD ES czeka na chrzest), a jest najdłuższy, o akcji moderate-fast, a 2 pozostałe to klasyczne extra fasty.

coś proponujesz? Jakiś rezonans zlot :mellow:

Witam,

Byla by okazja porownac Twojego testowego Batsona z moim uzbrojonym normalnie. Moze wtedy dalo by sie wyciagnac jakies bardziej miarodajne wnioski.

Potrzebna jest jeszcze jakas rybna woda a to moze byc juz problemem :D :D :D

Bujo

Tak się składa że prawdopodobnie 02,02 będę w Londynie (dziś powinienem znać szczegóły) więc może coś z tego być <_< ale propozycja łowiska leży tu po twojej stronie.