Bujo Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 @ Pablom, Super daj znac i jakos sie umowimy. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 jak żona dziś wydębi urlop to będe, dam znać dziś wieczorem. Mój brat mieszka gdzieś na Canary Wharf, więc pewnie będe tam mieszkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Witam,Na początku chciałbym podziękować Portalowi za umożliwienie testu a testerom za testowanie wedzisk i uwagi końcowe. To bardzo mi pomoże przy dalszym rozwoju konstrukcji rękojeści rezonansowych. Równolegle były prowadzone testy przes nas oraz kilkunastu wędkarzy, w tym również zawodników. Wyniki są bardzo podobne. Rezonans wzmacnia sygnał oraz zmienia go, dając lepsze czucie przynęty i brania ryby. O to właśnie chodziło. Friko, niestety jeszcze nie mogę umieścić zdjęć. Aktualnie montuję rękojeści które będą skatalogowane. Trzeba to wszystko usystematyzować. Myślę, że będę gotowy za około 4-5 tygodni. Poszczególne typy rękojeści otrzymają nazwy i symbole. Dzisiaj wędka nie tylko musi być dobra, niezawodna , prawidłowo i estetycznie zmontowana. Musi być jeszcze ładna, nowoczesna i dopasowana do potrzeb coraz bardziej wymagających klientów. Jestem przekonany, że nowy produkt jakim jest rękojeść rezonansowa trafi w gusta wędkarzy i jednocześnie pomoże w osiąganiu coraz lepszych wyników. Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewskips. Dla tych, który lubią niepowtarzelne wykonania przygotowałem niespodziankę. Istnieje możliwość wykonania rękojeści rezonansowej Alugraph z wygrawerowanym nazwiskiem właściciela wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Hejka wszystkim rezonan(s)istom :mellow: , A poważnie - z dużym zainteresowaniem przeczytałem artykuł o rezonansie, bo dobrego czucia nigdy nie za dużo. Szczególne przełożenie rezonansu upatruję, dla moich zastosowań, do kijka na jeziorowe sandałki z opadu - ostatnio mi się spodobało . Z drugiej strony kijkiem, do jakiego się od zeszłego sezonu przymierzam, abstrahując od rezonansu, jest kijek 7' pod low profile'a na polskie szczupaki - do gum oraz obrotówek - idealnie gdyby dał się zamknąć w przedziale 3/8-1 oz. Przy czym najfajniej, gdyby był do opadu, ale podczas holu jednak pracował moderate'owo - to się chyba nazywa progresywność (poprawcie mnie, jeśli piszę głupoty). Tak więc gdyby dało się to sandaczowo-szczupakowe łowienie pogodzić jednym rezonansowym cudem w wersji ekonomicznej, byłoby naprawdę interesująco... Kijek ten w zamyśle ma być moim wejściem w nieciężki niejerkowy casting. Z trzeciej strony, zastanawiam się, czy rezonans miałby zastosowanie w kijku do jaziowania - przynęty do 5g, kijek o miękkiej akcji? Sławek powyżej sugeruje, że rezonans jednak raczej do tych szybkich kijków; pablom natomiast swój kleniowy kijek chwali. Gdzie leży prawda? Uśmiecham się przy okazji, pablom, przy najbliższym spotkaniu, na parę rzutów Twoim Batsonem - jeśli faktycznie w moderate'ach można też z rezonansem, to dlaczego nie jaziowanie, tyle że tu musiałoby być jeszcze bardziej delikatnie... Dla mnie generalnie bardzo fajny kierunek sprzętomanii, bo bardzo praktyczny (skrót myślowy) - choć aluminowe pierścionki również ładne są - ja co prawda wolałbym opalizującą czerń... No i co o moich przemyśleniach myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Myślę że i tak wkraczamy w teorię. najłatwiejsza droga do potwierdzenia swoich (twoich przypuszczeń) to połowienie takim kijkiem. Na forum są tez wędkarze twierdzący ze dobry blank dobrze uzbrojony = brak koniecznosci zwiększania masy kija. Ja jestem początkujacy i nie chcę wkładac kija w mrowisko - jestes z Wa wy moze ktoś udostępni Tobie sprzęcik. Tak czy inaczej chciałem podziękować p. Irkowi za umożliwienie łowienia kijem z FC - bo nie ma to jak doświadczenie własne. Trzeba wziać pod uwagę ze bardzo wiele zalezy od gustów i preferencji indywidualnych wędkarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Witam,Zgodnie z obietnicą kilka fotek rękojeści http://fishingcenter.com.pl/fishingcenter.php?pg=rekojesci-r ezoPozdrawiam,Ireneuszs Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Dzięki Irku, kilka naprawde fajnych wzorów <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 zdjecia są zbyt małe żeby to w pełni pokazać, ale nowe rury woven carbon są naprawdę super mam w tej chwili jedną przed oczami, bo oczywiście natychmiast się skusiłem no i będzie kolejny kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Co strugasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Postaram się w najbliższym czasie zamieścić trochę zdjęć poszczególnych elementów rękojeści.Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Ja chyba w końcu wpadne odebrać swój kijek pewnie postojowe się należy a rurki sam pomacam - coś mi w głowie świta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Postojowe jest już 3-cyfrowe Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 @pablom a kilka blanków mi przybyło Lamiglasek, parę Taloników, pod casta będzie dwie jerkóweczki, dwa średniej mocy - tak żeby było co porównywać. trzeba będzie potem zrobić spotkanie fanów japan-stalja w jakimś... barze karaoke! Sławek'Oppeln' mnie natchnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 japonską muzę trzeba będzie ściągną, jest parę fajnych kawałków z japan - nic nie rozumiem, ale co tam, ważne żeby klimat był Dobra, kończe już z tym off-topikiem w wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 japonską muzę trzeba będzie ściągną, jest parę fajnych kawałków z japan - nic nie rozumiem, ale co tam, ważne żeby klimat był Dobra, kończe już z tym off-topikiem w wątku skoro mowa o japan musik to ... taki jeden pan co to nie dosc ze tworzy wedki, to jeszcze projektuje, filmy nagrywa i inne takie... ten to robi swietna muze ma niezle brzmienie gitarki w sam raz do GAMBLERa na pelnych obrotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Odświeżam wątek żeby pokazać jeden z kijków, o których mowa powyżej - średni kij jerkowy wykonany na blanku Talon VI+ 6'0 MH (25lb): Powiem szczerze, że na dżapanstajl decyduję się głównie dlatego, że podoba mi się design. Głównie w kijach castingowych zresztą, jeżeli chodzi o spinningi to lubię tu również tradycyjne wzornictwo.Omawiany kij został wykonany na blanku typu mag-bass, ale dosyć nietypowym bo jak na mag-bassa cechującym się małą średnicą zewnętrzną dolnika (sztywność dolnika jest uzyskana raczej poprzez grubość ścianki niż zbieżność blanku). No i zabrakło dosłownie dziesiątych milimetra do tego, żeby kij zrobić na tubie rezonansowej 15mm. Ciąć blanku z dołu nie chciałem bo i tak jest króki (6 stóp = 183cm). I tak, trochę z przypadku, rękojeść została wykonana na tubie 17mm, czyli przy dużej różnicy pomiędzy średnicą tuby a średnicą blanku. No i nad wodą okazało się że wyszło rewelacyjnie Na rezonatorze tuż za uchwytem dzieje się tyle, że musiałem się nauczyć łowić na nowo, żeby nie ciąć każdej trawki - naprawdę czuć tu działanie rezonansu. Tak że przypadkowo wyszedł kij jeżeli chodzi o rezonans poglądowy. Nie wiem czy można stąd wysnuwać jakieś wnioski generalne - mam na myśli typ blanku i róznicę pomiedzy srednicą blanku a tuby - to może być zbyt proste niestety, ale będę miał o czym myśleć przy kolejnych projektach. Dodatkowy efekt jest taki że tuba 17 jest trochę cieższa od tuby 15 i kij wyszedł wyważony po prostu idealnie (razem z balancerem Matagi widocznym na zdjęciu). O walorach wędkarskich nie będę się rozwodził, bo kij wyjął zaledwie kilka niedużych szczupaków jak dotąd, poczekam z konkluzjami jak uzbiera się więcej. Kilka szczegółów technicznych:blank Talon VI+ 60MH 25lbprzelotki Fuji Alconite CLNAGUchwyt Matagi ECS 17 Wood Marble BrownWykończenie foregripu Matagi HTWC-LRura rezonansowa Fishing Center 17mmRezonator za uchwytem Fishing Center 27mmPierścienie metalowe na split gripie i przy rezonatorze - Fishing CenterGałka doważająca Matagi WBP-5Pianka Fishing CenterProjekt: mójWykonanie: Fishing Center Koneserom polecam zdjęcie nr 3, które w maksymalnym zbliżeniu pokazuje wykonanie omotki i dokładność spasowania elementów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Moim zdaniem REWELKA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 @Friko - Ty to masz pomysły gratulacjeIrek - jak zwykle mistrzowskie wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Witam,wykonanie zaiste perfekcyjne, ale proszę napisz Pawle o zasadności stosowania rezonansu w wędce dżerkowej przeznaczonej raczej do niezbyt finezyjnego łowienia. O ile w wędkach dżigowych i jakiś ogólnie rzecz biorąc lekkich konstrukcjach jest to zasadne to czy akurat w przypadku wędki dżerkowej? Pzdr.Tarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 To skoro odświerzamy wątek to może warto wrócić to wątku o spotkaniu rezonansowym??? Zrobilibyśmy porównania połowilibyśmy wspólnie kije krótkie, kije długie słabsze i mocniejsze do tegto na wodzie stojącej i płynącej Wiem, że takie rzeczy to tylko w Erze chyba ale można się pokusić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 @TarłośTomek, ale ja już napisałem:na dżapanstajl decyduję się głównie dlatego, że podoba mi się design - wszystkie swoje kije castingowe projektuje na rezonansie, bo po prostu podoba mi sie ten styl zbrojenia. @BartekPBartku - jeżeli dojdzie do takiego spotkania, to bardzo chetnie wezme w nim udział Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Ok,nie doczytałem.Rzeczywiście Japan Style, jest bardzo ok. Pzdr.Tarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 @Tarłoś, kijem jerkowym łowi się nie tylko na woblery, ale również na duże gumy. Gdy ryby żerują słabo i lekko pukają w gumę wtedy rezonans będzie niezastąpiony. Pisał wcześniej o tym Remek San - łowił więcej niż inni.Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Witam,z całym szacunkiem , o ile teoria bo mi się poprostu podoba jest jak najbardziej do przyjęcia ( bo niezaprzeczalnie rezonansy jak i Japan Style są bardzo ładne), to stosowanie do wędek dżerkowych tuby rezonasowej twierdząc, że poprawia ona czucie lub wręcz,że będzie niezastąpiona jest przejawem delikatnie rzecz biorąc ułańskiej fantazji.Czy w ojczyźnie Dżerkingu stosuje się rezonansy do łowienia szczupaków, muskie czy innych wielkich ryb? Raczej się nie spotkałem, no chyba, że znowu czegoś niedoczytałem. Pozdrawiam.Tarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi