Skocz do zawartości

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno dodam. Po co ta chwytliwa nazwa z rezonansem. Przecież rezonans to dosyć osobliwe zjawisko i na pewno nie wywoła go żadna rękojeść. W rezonans może wpaść cały układ, czyli kij. O żadnym wzmocnieniu sygnału też nie ma mowy. Owszem wyobrażam sobie wzmocnienie odczuwalnych na dłoni sygnałów, ale w stosunku do takie samego kija który bardziej tłumi drgania. Jest tu raczej mowa o minimalizacji tłumienia impulsu przekazywanego na dłoń. Rysowanie jakichś sinusoidowopodobynych wykresów, na tle rękojeści w folderach reklamowych, różnych firm to też tylko chwyt. Drganie na kiju jest tłumione cały czas, od momentu kiedy dostaje impuls i tłumione może być tylko bardziej lub mniej. W pustce stosowanej w tym systemie nie zachodzą żadne magiczne ani inne fizycznie wytłumaczalne zjawiska. Drganie przenosi się tylko po materiale. Całym zastosowanym tu pomysłem, jest jak największe ograniczenie objętości materiału pomiędzy uchwytem a blankiem, jak i stosowanie materiału, który jak najlepiej przekazuje impuls (najmniej tłumi). Wobec faktu, że żadnego wzmocnienia sygnału nie ma, jest tylko i wyłącznie kwestia przekazania jak najmniej tłumionego sygnału na uchwyt. Trzymanie bezpośrednio za goły blank i tak byłoby nie do przebicia. :D

Złożyć rękojeść rezonansowa każdy moze pytanie czy zrobi to prawidłowo,ale to tak jak z rozmieszczeniem przelotek tez jest tabela ale można kombinować w jakimś zakresie ,jednak jak się przedobrzy to moze skończyć sie złamaniem kija , w przypadku zle zmontowanej rękojeści po-prostu nic to nie da i nie sadze zeby ktos prywatnie złożył kilkadziesiąt i przetestował,a w tym przypadku nie uznał bym tych info za wiarygodne

Tak, Kolego @matusiak. Można złożyć uchwyt źle, przelotki też można ustawić źle, zniszczyć blank i w ogóle to można sobie krzywdę zrobić przy testach obciążenia.. To nieważne. Forum promuje rodbuilding, również amatorski, ogólnie promuje rękodzieło oraz koleżeńską wymianę doświadczeń i niech tak pozostanie. Szkoda zniechęcać do udziału w rozmowie tych, którzy prywatnie przeszli przez ten temat, a zapewniam Ciebie że są tacy. Poza tym, nawet jeśli ktoś podjął jedną próbę z rezonansem, nawet nieudaną i chciałby podzielić się spostrzeżeniami, to również warto go wysłuchać, nie tylko jak ktoś zrobił kilkadziesiąt rezonansów albo ma na to papier..

Pozdrawiam

Grzesiek

Już nie będę się wymądrzał, szkoda ciągnąć ten temat, ale musiałem zareagować, bo jeszcze ktoś byłby gotów pomyśleć, że sam sobie z niczym nie poradzi. Myślę że @Krzysiek_W pokazuje w jakim kierunku należy myśleć przy rezonansie i w jakim kierunku powinna iść ta rozmowa. :D

Ja też nie mam zamiaru się mądrzyć ale po mojemu wolę zainwestować w lepszy blank jak w rezonans, ale to moje prywatne zdanie i wcale nie znaczy, że mam rację.Jakoś tak po mojemu nie mam wiary we wszelakie rezonansy czy wzmacniacze brań a i owszem czuję różnicę między dobrym a kiepskim blankiem.

Ja nie zniechęcam jak ktoś ma możliwości i ochotę to niech kombinuje,powiedziałem tylko ze nikt kto robi to zawodowo nie udzieli info ,a czy rękojeść działa czy nie ,tylu przeciwników co zwolenników i z tym się nie da dyskutować ale to watek o złożeniu rezonansu i tego się trzymajmy, a sam z chęcią poczytam info z prywatnych testów

Ja też nie mam zamiaru się mądrzyć ale po mojemu wolę zainwestować w lepszy blank jak w rezonans, ale to moje prywatne zdanie i wcale nie znaczy, że mam rację.Jakoś tak po mojemu nie mam wiary we wszelakie rezonansy czy wzmacniacze brań a i owszem czuję różnicę między dobrym a kiepskim blankiem.

A jaki to lepszy blank? I tu się dopiero zaczyna problem przy jakim rękojeści rezonansowe to dopiero pikuś.

Pisałem wiele razy na forum- jakim cudem wędka jerkowa, 32 lbs pozwala czuć brania okoni jako je......e???

Bujo TY dobrze wiesz jakie są np. lepsze i gorsze blanki muchowe, pstrągowe itp. :D .

Nie zadawaj pytań na które znasz odpowiedź B) .

Kiedyś było ATC, później NFC teraz ptaszysko :D Proste, jasne i logiczne, jak zawsze oczywiście Fuji Sic titanium i korek flor a jak chce się pójść totalnie na maxa to Daiwa Carbon Guide, 30% lżejsze od Fuji titanium i pewnie ze dwa razy droższe :D :D :D

Bujo

post-322-1348916101,129_thumb.jpg

Bujo TY dobrze wiesz jakie są np. lepsze i gorsze blanki muchowe, pstrągowe itp. :D .

Nie zadawaj pytań na które znasz odpowiedź B) .

Kiedyś było ATC, później NFC teraz ptaszysko :D Proste, jasne i logiczne, jak zawsze oczywiście Fuji Sic titanium i korek flor a jak chce się pójść totalnie na maxa to Daiwa Carbon Guide, 30% lżejsze od Fuji titanium i pewnie ze dwa razy droższe :D :D :D

Bujo

Uu takich nie mam,masz może na zbyciu kilka

<_< <_< <_< <_< ?

Co do samego rezonansu, mam\miałem kilka patyków w ten sposób zrobiony i w jednych łapę urywało w innych szału nie było i wcale nie były to blanki z niskiego modułu. W jednym kiju różnica była ewidentna między trzymaniem za goły blank (powyżej fore) a za uchwyt z rezonatorem. Oczywiście na korzyść rezonansu, niestety o innych kijach już tak jednoznacznie tego powiedzieć nie mogę. Według mnie nie jest to takie proste, jak niektórzy to przedstawiają, inaczej wystarczyło by użyć noża i usunąć kawałek korka\pianki tam gdzie trzymamy

Na stronie FC masz i fotki i co nieco materiałów do zrobienia rezonansowej. A jak? Pewnie drogi są różne, miałem okazję sprawdzić. Aby mieć pewność że działa kup kilkanaście najlepiej ,,głuchych blanków, po kolei dokładając pojedyncze elementy z różnych materiałów sprawdzaj co który daje. Dochodzą jeszcze kwestie wzajemnego powiązania wymiarów, zabawa na zimę przednia. Powodzenia.

OK, ja z fizyki to pamiętam tylko tyle co z liceum, więc sporu toczyć nie będę. Natomiast przyjmijmy , że założenie tuby wzmacnia sygnał. W takim razie, czy ktoś mógłby nazwać, które z kilku zjawisk występujących w dynamice drgań za to odpowiada? Tak na początek, żeby było wiadomo o czym ta dyskusja.

:D

A jaki to lepszy blank? I tu się dopiero zaczyna problem przy jakim rękojeści rezonansowe to dopiero pikuś.

Pisałem wiele razy na forum- jakim cudem wędka jerkowa, 32 lbs pozwala czuć brania okoni jako je......e???

Nie wiem, nie używałem ani rezonansu ani lepszych blanków, ale może ten lepszy to boronowy? Przynajmniej Krzysztof Zieliński tak opisuje swoją ofertę blanków boronowych Restaffine... Jeśli są osoby, które używały i jednego i drugiego mogłyby powiedzieć więcej... Sam jestem bardzo ciekawy spostrzeżeń... Co lepsze? Grafit+rezonans czy boron ?

Witam,

wędki mogą opisać chyba drgania harmoniczne. Prezentacja przynęty i niektóre brania powodują małe drgania szczytówki. Drżenie odbywa się blisko położenia równowagi stałej. Okres drgań jest mały. Szczytówka powinna mieć dwa stopnie swobody, tj. ugięcie i skręt. Najprościej rezonować drgania układu zbudowanego z materiałów sprężystych.

Pewno można otrzymać przybliżone rozwiązanie powyższego i zastosować do budowy rere. :unsure:

Pewno też niektórzy koledzy po kiju mają już wytyczne do budowy wędki. Inni wykorzystują koniunkturę i niewiedzę klientów, inni tworzą cyberśmietnisko.

Pozdrawiam

Oczywiście mogę być tylko subiektywnie warunkowany , ale dwa rezo ! 100% japan ! mojego znajomego od sprzętowych wypasów miałem w ręku nad wodą . Mam wrażenie , a może i pewność , że nie tyle intensywniej , ile raczej odmiennie odbierałem sygnały .

Nie lekceważę , ani tez postponuję jego doniosłości , bo to jednak poszukiwanie nowej jakości i ciekawa próba pójścia do przodu z konstrukcją gripów i wędek . Tyle że wyraźnie sam czas ograniczył status rezonansu do roli wybrzmiewającej powoli technicznej ciekawostki .

Dlatego nieubłaganą , sekciarską konsekwencję naszych kolegów w utrzymaniu rygoru ścisłej reglamentacji , spokojnie możemy dołożyć do równie intrygującej tajemnicy sposobu dziergania równie powalających swoją mistyką , rombów na swetrach :lol:

Cha , cha ..

To zabawne jak dwie osoby, z czego jedna ma dostęp do 100% japan rezonansów, a druga nigdy nie trzymająca w ręce wędki z rezonansem, mogą w tym wątku doskonale się rozumieć ;)

Pozdrawiam

Grzesiek

Zadziwiające jest to, że napisałeś w tym wątku 4 posty gdy nawet nie trzymałeś takiej wędki w reku :unsure:

Oczywiście mogę być tylko subiektywnie warunkowany , ale dwa rezo ! 100% japan ! mojego znajomego od sprzętowych wypasów miałem w ręku nad wodą . Mam wrażenie , a może i pewność , że nie tyle intensywniej , ile raczej odmiennie odbierałem sygnały .

Nie lekceważę , ani tez postponuję jego doniosłości , bo to jednak poszukiwanie nowej jakości i ciekawa próba pójścia do przodu z konstrukcją gripów i wędek . Tyle że wyraźnie sam czas ograniczył status rezonansu do roli wybrzmiewającej powoli technicznej ciekawostki .

Dlatego nieubłaganą , sekciarską konsekwencję naszych kolegów w utrzymaniu rygoru ścisłej reglamentacji , spokojnie możemy dołożyć do równie intrygującej tajemnicy sposobu dziergania równie powalających swoją mistyką , rombów na swetrach :lol:

Cha , cha ..

Za wielkie ręce masz i tyle, Megabassy są robione pod malutkie japońskie raczki, ot i cały problem :D

Dyskusja przekształciła się w spór o rację najmojszą.

Być może chodzi tu o zjawisko dudnienia?

Też o tym myślałem, tylko co jest drugim źródłem drgań? Pozatym, to ta sama historia, co rezonansem. Tak jak nie kupuje historii z pudłem rezonansowym w kiju tak samo jest z dudnieniemm. Za małe pudło, zamknięte, drganie gasnące w ułamku sekundy itp.