pitt Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Analizowałem ostatnio po rozmowie z Bujo ma dar przekonywania kupno wędki na rezonasie ,ale doszłem do wniosku że za czuły kij do łowienia na rzekę nie może być byle jakę trącenie woblera o uwad i tniemy i znów mordęga z odczepianiem. Wędkę trzeba polubić musi przykleić się do rąk to wtenczas i rezonans nie jest potrzebny. rezonans do lowienia woblerami nadaje sie mniej niz srednio i tym podobne rozwazania to, wedlug mnie, bledna droga ... natomiast lowienie na przynety gumowe, w pionie, na robactwo montowane na przeroznych rigach to jest wlasnie domena rekojesci rezonansowych i do takich technik nadaje sie najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ja tam łowię wędką z rezonansem (CD XLS 6-25g, 2,75m z FC) także na woblery i nie zauważyłem żeby mi to jakoś przeszkadzało. W sumie to polubiłem ten kijek na tyle że traktuję go jak rzeczny uniwersał i używam nagminnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 a gdzie jest napisane, ze przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Moze opacznie zrozumialem nadaje sie mniej niz srednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Witam Panowie.Pare postów wyżej napisałem że nie zabiore głosu do czasu jak nie połowie z rezonansem.Jednak wczoraj listonosz przyniósł mi Loomisa hs1021-2 wykonany na rezonansie przez naszego kolege @woblerwz.Niestety nie miałem okazji na razie wyprubować go nad wodą.Wcześniej mówiłem też że czucie nie powinno się wydawać tylko albo czuć albo nie.Ja jednak powiem że przy różnych testach w domu wydaje mi się że to czucie jest takie wyrazniejsze,ostrzejsze.Nie wiem czy to jest zasługa blanku czy tzw.efekt placebo.Pewnie takie testy w domu nie wiele mają wspólnego z zachowaniem kija nad wodą ale coś mi się zdaje że nie miałem racji pisząć wyżej o RR.Niebawem zdam relacje jak to działa w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Właśnie wróciłem z nad wody i musze powiedzieć że myliłem się w 100%.Według mojego odczucia to naprawde działa Nie złowiłem co prawda nic ale bardzo wyraznie było czuć jak przynęta odbijała się od ryb.Czucie dna było także wyraziste tzn.takie bardziej ostre ale tylko w miejscach twardszych.Natomiast miękkiego dna nie czułem dobrze ale tylko dlatego że rzucałem przynętami dość lekkimi.Nie testowałem kija z różnymi ciężarami przynęt bo nie miałem zbytnio czasu.Ale z całą pewnością moge powiedzieć że jakiekolwiek puknięcie w przynęte czuć naprawde bardzo wyraznie.Rękojeść na całej długości osadzona jest na rurze z lotniczego aluminium.Na rurze zamiast korka osadzone są takie wstawki z grafitowych rur.Za zgodą kolegi Wojtka zamieszczam fotke rękojeści.Chciałbym również z tego miejsca bardzo podziękować Wijtkowi za bezinteresowną pomoc On wie za co i polecić go jako dobrego klienta do interesów.Poniżej zamieszczam fotki kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Minimalistyczny styl kija. Taki brunet wieczorową porą . Gratuluję budowniczemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Cześć rękojeść wygląda tak kosmicznie troche.Korka nie ma za wiele,gdzie nie złapiesz tam metal,grafit.Ale o to chyba Wojtkowi chodziło.Może Wojtku sam się wypowiesz na temat tej rękojeści to w końcy Twoje dziecko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Właśnie wróciłem z nad wody i musze powiedzieć że myliłem się w 100%.Według mojego odczucia to naprawde działa Nie złowiłem co prawda nic ale bardzo wyraznie było czuć jak przynęta odbijała się od ryb.Czucie dna było także wyraziste tzn.takie bardziej ostre ale tylko w miejscach twardszych.Natomiast miękkiego dna nie czułem dobrze ale tylko dlatego że rzucałem przynętami dość lekkimi.Nie testowałem kija z różnymi ciężarami przynęt bo nie miałem zbytnio czasu.Ale z całą pewnością moge powiedzieć że jakiekolwiek puknięcie w przynęte czuć naprawde bardzo wyraznie.Rękojeść na całej długości osadzona jest na rurze z lotniczego aluminium.Na rurze zamiast korka osadzone są takie wstawki z grafitowych rur.Za zgodą kolegi Wojtka zamieszczam fotke rękojeści.Chciałbym również z tego miejsca bardzo podziękować Wijtkowi za bezinteresowną pomoc On wie za co i polecić go jako dobrego klienta do interesów.Poniżej zamieszczam fotki kija. I tak to niewierny Tomasz uwierzył w rezonansy jak je zobaczył :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Niewierny Tomasz uwierzył w rezonans jak go w łokciu poczuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Rękojeść jest bardzo minimalistyczna jeżeli chodzi o styl. Założenie było takie że liczy się tylko efekt wzmocnienia, nie jest istotna łatwość montażu gotowego modułu czy też osiąganie efektu wizualnego. To po prostu narzędzie, pozbawione jest elementów tłumiących typu korek czy pianka. Jest tylko to co służy poprawie czucia brania czy zachowania się przynęty, konkretnie kontaktu z dnem, przedmiotami czy rybami. Materiały pochodzą z lotnictwa, nie ma nic co jest dostępne w sklepach w kraju czy poza, przepraszam bo uchwyt kołowrotka to Fuji 18. Kleje również niestandartowe.Jak wcześniej wspomniałem w wątku może nie pisząc o własnym wyrobie a o drodze do efektu jest to efekt prób na identycznych blankach. Testowane było wswzystko po kolei począwszy od wyboru yworzywa na tuleje pod el. rezonansowe, sposób podparcia, umieszczenie rezonatorów jak też ich wielkość objętość. Kilka osób miało ten kij w rękach, porównywany był z innymi kijami wykonywanymi na rezonansie zarówno moimi jak też i kolegów. Jak to się robi? Drogę do efektu w skrócie opisałem, gotowej recepty nie będzie. W okresie zimy zostaną dopracowane pewne szczegóły stylistyczne i to rozwiązanie powinno być dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Wow, Wojtek, muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem. Tak ambitengo podejścia do tematu rezonansu jeszcze nie spotkałem. Sam jestem ciekawy jak to działa. Próbowałeś już tego gripu na którymś z MHX-ów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Teraz przyszła kolej na MHX-y. Prace ,,badawczo-rozwojowe były na Batsonach co spowodowane było ceną blanków. Zrobiłem także Loomisy i Talony. Teraz będzie kolejny Talon (blank rocznik 1999 lub 2000) i MHX-y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Materiały pochodzą z lotnictwa, nie ma nic co jest dostępne w sklepach w kraju czy poza, A to aluminium wie, że jest lotnicze ? A zupełenie poważnie, jaki to stop, że nie jest dostępny w PL i poza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 jaki to stop, że nie jest dostępny w PL i poza ? Skoro nie w PL ani poza to gdzie? Są jeszcze jakiś inne miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Oj gupi Ty! Dyć sa inne wymiary ... 4, 5, 6 itede, itepe. Z miedzywymiarowym pozdrowieniem ...Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Kolega @woblerwz napisał, że nie są dostępne w sklepach w PL i za granicą, a nie że nie są w ogóle dostępne.. Może to jakieś elementy od F16? Wygląda ciekawie, od samego patrzenia zdaje się wędka rezonować, chociaż musiałbym zaprojektować jakąś okleinę korkopodobną do tego PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Niektóre elementy są krajowe ale nie dostępne w sklepie.Mam zamiar ją troche ztuningować jak dojdą nici.Jak skończe wrzuce fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Materiały nie sa ogólnie dostępne w handlu powiedzmy detalicznym. Mam kolegów parających się UL lotnictwem i dzięki ich uprzejmości i pomocy takie wynalazki do mnie dotarły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Mnie się ten techniczny styl podoba, myślałem, że będzie to straszyć ale tak nie jest. Robi trochę futurystyczne wrażenie ale pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Wojtek, mam jedno pytanie - jeśli można - czy jest tak ze ta rura z alu jest dokładnie dopasowana do średnicy wewnętrznej uchwytu (DPS) czy też DPS łączy się z rurą przez arbory? EDIT: nie chodzi mi o żadne szczegóły oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 W Loomisie ze zdjęcia jest to DPSM18 i rura jest wpasowana na wcisk - oczywiście dodatkowo wklejona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Friko właśnie oglądałem kija i widze że uchwyt jest ciutke większy od rury.Między rurą a uchwytem musi być malutka przestrzeń ale jak jest osadzony nie wiem.Może Wojtek powie coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Cześć Wojtek wyprzedziłeś mnie z odpowiedzią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Złudzenie jeżeli chodzi o wielkość uchwytu. Jeżeli masz nie zamontowany uchwyt pod ręką to obejrzyj go wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi