Skocz do zawartości

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Chodziło mi o to że wygląda to jakby to ciasno było spasowane.Wiem że to złudzenie zwłaszcza jak popatrzy się na gwint.Widze że tutaj nic nie jest pozostawione przypadkowi.Wczoraj byłem na Wiśle i czucie dna jest zaje..... :D Niestety rybki nie współpracowały ale wyciągnąłem niezły zaczep :lol:Już wiem że kije typu hot shot to jest to czego szukałem.Następny będzie hs9600 mhx żeby było troszke delikatniej :D

Niewierny Tomasz uwierzył w rezonans jak go w łokciu poczuł :mellow:

A widzi Pan Kolega :D Jednak coś w tym jest :D Tak jak mówiłem :D

Co do wątku rezonansu i woblerów zgadzam się że nie jest on potrzebnym wynalazkiem z racji twgo iż sam wabik drga dość wyraźiście i wiemy co się z nim dzieje i bez tego. Jednak przy łowieniu gumami nadaje się znakomicie zwiększając świadomość tego co się tam pod woda dzieję :D Jeśli jest dobrze wykonany na dobrym blanku bez problemu czuć pracę odonka gumowej przynęty. Miłych chwil z mowym nabytkiem życzę :D Pozdrawiam.

Dzięki Paweł :D Nie próbowałem jeszcze porzucać woblerami ale tak jak piszesz jak założyłem 4calowego bandita to bardzo wyraznie było czuć prace ogonka.Powiem tak to nie jest chyba dla ludzi o słabych nerwach.Nie wyobrażam sobie ostrego brania na tym kiju pewnie dostane zawału a ręke wyrwie mi ze stawu :lol:

Trochę nie rozumiem rozgraniczenia co do przynęt. Ja bardzo chętnie założyłbym taki wynalazek i do woblerów. Przecież nie wszystkie pracują ostro, nie zawsze prowadzi się je w nurcie, nie zawsze ściąga się jednostajnie napinając optymalnie szczytówkę. Może to kwestia tego do czego i jak używam woblerów, ale analizując sytuacje nad wodą, gdzie czułość w ręce była kluczowa, nie dyskryminował bym woblerów i równie chętnie zamontował sobie rezonans, jak do typowej jigówki, dropshota itp. co mam nadzieję kiedyś własnoręcznie uczynić. :D

Pozdrawiam

Grzesiek

Nie ma ograniczeń :D Moim subiektywnym zdaniem są tylko metody do których RR nadaje się lepiej :D Zawsze poprawienie czucia jest tylko na plus dla wędkarza :D Także z racji podanej przez Ciebie specyfiki i mnogości sposobów prowadzenia przynęty jaką jest wobek nie skreślamy w żadnym wypadku RR i do tych przynęt :D

Sam łowie jerkbaitami wędką z RR, co prawda nie mogę tu powiedzieć czy jest różnica w przekazie bo nie łowiłem takim kijem bez RR. Ale łowiąc swoim kijem czuję branie nawet gdy linka jest nie do końca napięta między kolejnymi podszarpięciami. Może to zasługa tego iż szczupce przeważnie dośc mocno atakują wabik w lekkim opadzie i nawet przy braku RR byłoby to wyczuwalne na luźnej lince. Nie wiem, nie sprawdzałem. :D Nie pozostaje nic innego jak testować, próbować, odkrywać i bawić się naszym wspólnym hobby Panowie :D

• Like 1

• 4 lata później...