pablom Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 @Mifek no to mnie pocieszyłeś zobaczymy, w przyszłym tygodniu jade do FC @Friko, czekamy z niecierpliwością, mam zamiar tym roku pomęczyć mocniej białe drapieżniki, a na te mniejsze potrzebny mi nowy kijek, mam nadzieje że rezonans do takiego zestawu będzie jak najbardziej na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 @ Friko to samo myślałem o masie rezonansu,że zastąpi wagę korka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 ZASTANAWIAŁEM SIĘ, I ZAJŻAŁEM NA STRONE FC, JEST TAM MOWA O HYPLONIE ZAMIAST KORKA, NIGDY W SWOICH KIJACH TEGO NIE STOSOWAŁEM, PODOBNO JEST LŻEJSZY OD KORKA,CZYLI ŚWIETNIE BY SIĘ NADAŁ DO MOICH CELÓW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 3 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Pianka jest lżejsza, łatwiejsza w utrzymaniu, tańsza, moim subiektywnym zdaniem również ładniejsza etc jednakże dla potrzeb rezonansu poważnie bym się zastanowił nad twardym korkiem który Irek zamówił w Portugalii. Może minimalnie lepiej przenosić drgania od pianki jednak, przynajmniej spotkałem się z takimi opiniami za oceanem, gdzie hypalon/pianka są stosowane dużo powszechniej. Inna sprawa, że te pianki/hypalony które Irek ma, to jest jednak super grade, a nie gąbka - tak że trudno mi rozstrzygnąć, może Irek się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 interesuje mnie jeszcze czy eventualnie Rękojeść WHKGRN-12 305mm woven graphite zielony by się nadawał, ale chyba będzie za ciężki bo tej konstrukcji. Niestety @Friko pomęcze cię troche bo coś na FC zalogować się nie moge, karzą mi przysłać zaświadczenie od rodziców że się zgadzają na moje uczestnictwo na forum FC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Dobrze byłoby mieć cos dobrze przekazującego drgania pod dłonią bo 1 palec i tak będzie leżał na rurze. Również liczę na wypowiedź Konstruktora................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 3 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 @pablomwydaje mi sie ze rekojesc do ktorej sie odnoscisz to nie jest sygnatura rekojesci rezonansowej tylko rekojesci na tubie z woven graphite która kiedyś była wykonywana, i nadal można ją zamówić w FC.Niemniej jednak nie jest to resonance grip.Z tego co widze strona FC nie została jeszcze zaktualizowana jeżeli chodzi o oferte rekojesci rezonansowych. Z tego co kojarze Irek ma remanent w pracowni nadal, wiec na ewentualne odpowiedzi trzeba bedzie poczekac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 dzięki, poczekamy na Irka, myślałem sobie o zastapieniu korka czy pianki tym ustroistwem, i tak sie zastanawiam czy jest to wykonalne <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 3 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 dzięki, poczekamy na Irka, myślałem sobie o zastapieniu korka czy pianki tym ustroistwem, i tak sie zastanawiam czy jest to wykonalne <_< Wykonalne jest wszystko, to jest najwiekszy urok rodbiuldingu moim zdaniem Chcesz zielony woven na rękojeść? Zamawiasz i masz, może trzeba będzie trochę poczekać ale przynajmniej dostaniesz to co chcesz... Ograniczniem jest tu chyba tylko ludzka wyobraźnia, prawa fizyki i, w pewnym stopniu, finanse - ale to ostatnie bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Friko napisalWykonalne jest wszystko, to jest najwiekszy urok rodbiuldingu moim zdaniem Chcesz zielony woven na rękojeść? Zamawiasz i masz, może trzeba będzie trochę poczekać ale przynajmniej dostaniesz to co chcesz... Ograniczniem jest tu chyba tylko ludzka wyobraźnia, prawa fizyki i, w pewnym stopniu, finanse - ale to ostatnie bez przesady to wiem, tylko czy w polaczeniu z rezonansem do kijka do 10lb ma to sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Witam,Proszę jeszcze o dwa dni przerwy - obowiązki zawodowe. W piątek ustalimy jakie wędki robimy do testów. @pablom, chcesz zielony woven na rękojeść-masz, bez czekania. W połączeniu z rezonansem przy 10lb. będzie idealnie. Zielony woven będzie tylko pod dłonią.Pozdrawiam,Ireneusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Witam,Proszę jeszcze o dwa dni przerwy - obowiązki zawodowe. W piątek ustalimy jakie wędki robimy do testów. Ireneusz Ło matko nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 ja jestem za konstrukcja dwuczesciowa, pod stala szpule i do lowienia na woblery ... dlaczego?bo wedki dwuczesciowe sa slabyszymi detektorami bran, przynajmniej tak wynika z dyskusji i propozycji, przekazuja slabiej informacje do lowiacego, sa czyms w rodzaju wedkarskiej, bialej laski, dlatego proponuje wedke dwuskladowa i nie tylko do gum, np. cos takiego: batson IP904F z materialu RX7, 2 kawalki o dl. 2,30 m, cw. 7-21 gram na blanku 8-17 lb z uzbrojeniem pod stala szpule, do tego ktorys z gripow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 @Irek dzięki, sprawdze w sobote ustalenia, w piątek króluje pstrąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Panie Irku! W piątek jestem dostępny. O której wpadać na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Witam,Możemy zacząć już coś ustalać.@mifek, jako pierwszy zgłosiłeś chęć testowania wędki. Jaka konkretnie wędka Cię interesuje? Podaj wszystkie informacje: przynęty, gatunek ryby, rodzaj łowiska oraz parametry wędki. @Sławek, rozumiem, że interesuje Cię lekka jerkówka szczupakowa (8-20g). Proszę potwierdz. Jakiej wielkości będą te jerki? @bassy, czy zdecydowałeś się na konkretny model. Potwierdz, że ma to być wędka castingowa do opadu pod niski profil i gumy w wadze 8-12g z możliwością rzucania 20g. Dalej twierdzę, że to zły pomysł. @pablom, IST1142F Batsona to ciekawa propozycja ze względu na długość wędki. Zobaczysz jak rezonans działa w przypadku 2,90m i 2 częsci. Jakieś specjalne wymagania?Pozdrawiam,Ireneusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Irku, po przejrzeniu propozycji kolegów, a także po uwzględnieniu faktu ze skupiliśmy się głownie na lżejszych wędkach moja propozycja jest nastepująca: cel: PSTRĄG, ew. kleń łowisko: STOSUNKOWO MAłA RZEKA, kilka do kilkunastu metrów szer. parametry: na pewno krótka max 6' - oczywiscie dopuszczam czarowanie z dlugoscią blanku (tzw. ciach-ciach), nie wydaje mi sie by była potrzeba korzystania z mocy wiekszej niz 10lb - choc mogę sie mylić, rękojeść jelsi to nie problem dwudzielna no i oczywiście (niemal tradycyjnie)w czarnej piance Żeby nie było zbyt łątwo - zbrojenie - oczywiscie - casting przynęty: w zasadzie wyłącznie - Obrotówki (rozm. max 2) i woblery (max5-7 cm, ale nie stawiające duzego oporu. coś jak EXECUTOR i SHADRAP) mam nadzieje, że nie przekombinowałem i jest to możliwe to wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 @mifek,Jasne, że jest. Czy dopuszczasz 6'6? Muszę chwilę pomyśleć i pomachać kilkoma blankami. Pod jak multik ma on być zmontowany?Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Wyobraziłem sobie wędzisko, które mogłoby obsłużyć szczupaki (raczej nie okazy, ze względu na wielkość przynęty) oraz (uwaga ) pstrągi w granicach 40-50 cm.Jerki będą posiadać mniej więcej takie parametry:5,5 cm - 10 gram7 cm - 15 gram.Ponieważ jednak pstrągi czasami trzeba zmusić bardziej agresywną przynętą, to ideałem byłby kij, który obsłuży dobrze latające woblery o masie około 7 gram (ciekawe czy dałoby się to wszystko pogodzić).Pstrągowe, modelowe łowisko to rzeka o średnim uciągu o szerokości zwykle kilkunastu metrów.Podejrzewam, że jeżeli kij byłby w stanie sprostać tym wymaganiom to doskonale poradzi sobie i przy jeziorowych szczupakach.Moc kija wydaje mi się, że powinna oscylować około 15-18 lb.Teraz ja mam nadzieję, że nie przesadziłem w łączeniu cech PS Oczywiście to kij pod multik - dokładnie pod scorpiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Jesli bedzie trzeba - to trudno, przezyje 6'6 w koncu to ma byc test. Choc nie ukrywam, że bardziej na miejscu bylby 6' multik: conquest 51 - nawet jest jeszcze w rekach remka jesli jest potrzeba moze tam zostac na kilka- kilkanascie dni PS. jesli wlaczysz tel to przekrece celem uzgodnienia wiecej szczegolow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 @mifek, zadzwoń jutro do pracowni po 10oo. @Sławek, myślę, że zrobienie jedną wędką tych dwóch rzeczy nie jest możliwe. Odydwa gatunki pobierają przynętę w zupełnie inny sposób. To w/g mnie ryby wymagające zupełnie innych wędzisk tzn. o innej charakterystyce. Ciężko będzie zaciąć szczupaka wędką pstrągową. Nie wyobrażam sobie zacięcia pstrąga szczupakową jerkówką, nawet lekką 15-17sto funtową, no chyba, że z wody ma wyjechać sam kręgosłup. Mam ładny 17lb blank na lekką jerkówkę szczupakową. Obsłuży komfortowo przynęty o masie 7-20g. Reflektujesz?Pozdrawiam,Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 @mifek, zadzwoń jutro do pracowni po 10oo. WEDLE ZYCZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zaufam Pana doświadczeniu - ciekawy jestem tego kijka . Może kiedyś przy dobrych wiatrach zwrócę się do Pana w sprawie tego pstrągowegoPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Będe testował ISB 781 . Sczegóły omówimy wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 [quote title=Ireneusz Matuszewski napisał(a) dnia Fri, 05 January@pablom, IST1142F Batsona to ciekawa propozycja ze względu na długość wędki. Zobaczysz jak rezonans działa w przypadku 2,90m i 2 częsci. Jakieś specjalne wymagania?Witam Myśle że jest wędka na tyle lekka że długość dolnika od uchwytu do końca dolnika nie powinna przekroczyć 30cm, mimo że jestto długa wędka da rade to jakoś zgrać aby nie leciała na pysk reszte wg. uznania, kijek ma służyć do połowu wiślanych klenio-jazi ( wiem że radzi pan do tego 2 kije), standardowe komponenty, szczytowa może być SIC, kołowrotek klasy 1000-2000 do tego kijka powinien być odpowiedni. pozdrawiam pablom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi