spy Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Koledzy, u?źywał ktoś z Was przypon?łw wolframowych superstrong Robinsona lub 25kg Stan-Mar? Cały czas u?źytkuję spinwal i Dragona 1x7 lecz w dobie kryzysu chcę ograniczyć wydatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Nie znam produktow o ktore pytasz, ale wg mojego rozeznania najbardziej ekonomicznie jest kupic material (linke) na szpuli i samemu robic przypony.Daje to ponadto gwarancje i pewnosc, o ile zastosujemy klasowe polprodukty. Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 najlepsze http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=525& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Koledzy, u?źywał ktoś z Was przypon?łw wolframowych superstrong Robinsona lub 25kg Stan-Mar? Cały czas u?źytkuję spinwal i Dragona 1x7 lecz w dobie kryzysu chcę ograniczyć wydatki. Cześć, Robinsona nie znam ale Stan Mar IMO to wersja super ultra eco i niestety w tym przypadku eco jest bezpośrednio związane z powtarzalnością oraz jakością. Nienawidzę pamiętliwych drut?łw jakimi są niewątpliwie SM. Dragony IMO mają bardzo niewygodne agrafki i przy zapinaniu ich słyszę ciche głosy, kt?łre mogą mnie poprowadzić do tragedii Polecam DIY z linki 7x7 a resztę Pro-Ligic. Na takich pierdołach nie mo?źna oszczędzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia023 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Stan mar ja bym sobie darował, jak trafiałem zaczep to nie rozrywałrem plecionki, a przypon na krętliku lub agrafce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Mi najlepiej sprawdzal się tytan terminatora, te, kt?łre są kupowane nie wzbudzają mojego zaufania...p.s.Zmień mo?źe nick, troszkę masz podszywanie się pod naszego szpiega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Potestuje te Robinsony i zdam relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 polecam to rozwiązanie. http://allegro.pl/stalka-25m-zaciski-i-zaciskarka-zrob-to-sa m-i1955668981.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 maja jeszcze taki: http://allegro.pl/stalka-20m-zaciski-i-zaciskarka-zrob-to-sa m-i1975003422.htmlktore zaciskarki lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Ta z linku Kolegi Eltona jest bardziej uniwersalna - mo?źna zagniatać tulejki o r?ł?źnych średnicach > Sam u?źywam podobnej sygnowanej marką SPRO i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 hmm nie to bym sie wtracal, ale z moich doswiadczen wynika, ze taka stalka opisana 10Kg po zacisnieciu pewnie bedzie wytrzymywac kolo 6-7 kg i to jest ok jesli nei uzywasz mocnej linki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 A ja u?źywam linki Drennan Pike Wire 9kg (20m) bez zacisk?łw wią?źe ja prostym węzłem do agrafki Spinwal'a nr14 i krętlika Kamatsu nr5 i taki przypon jeszcze mnie nie zawi?łdł. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 A ja u?źywam linki Drennan Pike Wire 9kg (20m) bez zacisk?łw wią?źe ja prostym węzłem do agrafki Spinwal'a nr14 i krętlika Kamatsu nr5 i taki przypon jeszcze mnie nie zawi?łdł. Polecam no to wszystko zalezy od reszty sprzetu jak juz napisalem.Jak uzywasz zylki 0,12 to i agrafka muchowa cie nei zawiedzie mimo, ze prostuje sie przy 2-3kg Ja stawiam sprzetowi szczupakowemu test 10 Kg.I wszystkie te zielone przypony co to ich 2 miliony za 5 pln sa na allegro nie dawaly rady (kupilem je z 5 lat temu i po probie gdzie wiekszosc z nich polegla przy okolo 5-7kg wyrzucilem wszstkie...)Nie twierdze, ze przypon 9Kg jest zly (sam takiego uzywam do okoniowki z malutkimi agrafkami etc i jestem zadowolony, ale nie spodziewam sie by wytrzymal pond 5kg bo mi nie potrzeba (mam zylke 0,14 albo plecionke 0,06) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zapewniem Cię, ?źe reszta sprzętu te?ź go nie zawiedzie <_< . Kij 20lb, Linka 15lb...Przypony dają radę, wyjęły niejedną fajną rybę na wsp?łnych wypadach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zapewniem Cię, ?źe reszta sprzętu te?ź go nie zawiedzie <_< . Kij 20lb, Linka 15lb...Przypony dają radę, wyjęły niejedną fajną rybę na wsp?łnych wypadach... No to dobrze. ja wlasnie rozkminiam jak powinienem wiazac tego foxa (w watku tytan w dziale majsterkowicza wiecej o tym).I stosujac metode prob i bledow juz wiem, ze:1 nie wolno nagrzewac calego drutu (w zasadzie jak dawac na niego tulejke gumowa to chba wcale nei trzeba) jak pisza w niektorych forach.2 trzeba duzo dluzszy niz sie wydaje kawalek drutu przewlec przez kretlik (latwiej zacisnac petelke na kretliku po zacisnieciu nadmiar obcinam).3 trzeba conajmniej 2 razy przewlec drut przez oczko kretlika. Uzywam easy twista foxa 30Lbs i jak zaplote raz/za duzo nagrzeje/za slabo zacisne petle to peka przy okolo 5-8kg.po zastosowaniu powyzszych wytrzymuje conajmniej 10kg (przy okolo 11kg strzelil mi karabinczyk do kluczy uzywany przy testowaniu).Wiec wyglada na to, ze technika ma ogromne znaczenie jak dojde z testami do okolo 12kg to bede super zadowolony (drut ma nominalna wytrzymalosc 13). Wtedy jak najbardziej potwierdze Twoje 9kg bedace ok jesli dobrze wiazesz (moj drennan 7 strand pike wire wiazany bledna technika wyrzymywal moze kolo 5kg obejrze film do konca i zobacze jak dam rade drennanem i foxem po udoskonaleniu techniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 @gooral nie robiłem nigdy test?łw wytrzymałości moich przypon?łw. Wią?źe Drennana 9kg na dwa razy (jak sie uda na trzy) i dobrze zaciskam na agrafce i krętliku (zawsze zaciskam za kr?łtszy koniec i nadmiar obcinam). Na zaczepie zawsze pierwsza pęka plecionka (u?źywam Power Pro 0,15mm). Na rybie Drennan nigdy mnie nie zawi?łdł, zrestą plecionka te?ź bardzo rzadko (hamulec kołowrotka działa), chyba ?źe została mechanicznie przetarta przez rybe np. o kamieni gł?łwki itp.Mi takie zestawienie wystarcza. A nadmienię ?źe nie jestem fanem przesadnej finezji i zbędnie długiego holu ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 zaciskam wezel czy tulejke?ja sie chyba poddam zmarnowalem kilka m drutu i moze jeden przypon wytrzymal 10kg. Im ladniej wygladaja tym gorzej trzymaja.Przewlekam przez kretlik 2 razy a mimo to i tak pekaja przy kretliku (nie rozwiazuja sie nic z tych rzeczy).Wlasnie odwinalem ze szpulki okolo 40cm easytwista i zawiazalem takie zwykle niezbyt ciasne petelki po obu stronach by bylo czym zaczepic o chwytak i jak pociagnac z drugiej strony - strzelil przy 8kg W SRODKU DLUGOSCI.2 kolejne przypony zacisnalem tulejkami - pierwszy strzelil przy 13Kg (brawo to max wytrzymalosc) drugiemu odpuscilem przy 10Kg. Wniosek taki, ze easy twist to moze sie nadaje do wiazania, ale chyba tylko cienka wersja. (mysle sobie czy ich przypadkiem nie wyginam przy zaciskaniu petelki). Wiecej stalki nei bede marnowal i kupie sobie wiaderko tulejek do zaciskania i koniec. Jak mi sie ET skonczy fo moze sie skusze na jakiegos mocniejszego drennana. ciekawostka:przy wiazaniu w 99% drut peka na petli (nawet podwojnej) a przy zacisnietych koncowkach daje rade albo peka w polowie dlugosci - mysle, ze to potwierdza moja teze, ze mimo nazwy sie do wiazania nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 zielony przypon drennan mozna po oplocie zgrzac plomieniem zapalniczki - tylko easy, bo sie otulina zweglic moze ... takie 'spawanie' trzyma jak zaraza ... zdjecia pogladowe i dyskusja do kompletu znajduja sie takze na tym forum @gooraljak bedziesz zaciskal brutalnie ciasne petle na kretliku to polamiesz przypon przy pierwszej okazji ... zaden cud, ze zrywasz ... i jeszcze jedna rada, podwojna petle rob tak a nie inaczej http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=126304 &&srch=przypony#msg_126304 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4587& ;notify=24&&opt=on&start=60&SQ=5376f0d8b70e5 b09d4284fc119e60df2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 ed takiego wlasnie opisu szukalem (ale niemiecki u mnie nie istnieje) przy czym mi tak zawiazane przypony strzelaja i postanowilem nie wywazac otwartych drzwi i wrocic do tulejek az znajde lepszy drut do wiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 do tulejek lepsza jest luzna petla ... do owijania ciasniejsza ale nie na maxa ... w drugim filmie facet owija stalke przy pomocy kleszczy (tak jak ja, z tym, ze ja krotszy kawalek rozhartowywuje plomieniem) ... lepszego polaczenia nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 polecam to rozwiązanie. http://allegro.pl/stalka-25m-zaciski-i-zaciskarka-zrob-to-sa m-i1955668981.html Wow nie znałem tego, zawsze kompletowałem wszystko osobno. Będzie trzeba kupić przez zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Nabyłem taki zestawik wcześniej ze względu na zaciskarkę. Z zewnątrz nie wygląda naj ale dobrze zaciska. Co do ?źywotności to muszę przyznać ?źe powinna wytrzymać długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Kleszcze mo?źna tak?źe nabyć solo: http://allegro.pl/szczypce-kleszcze-stal-do-zaciskania-przyp on-i1960733635.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 http://www.camo-tackle.de/Vorfach-Material Kiedyś tam się zaopatrywałem w tytan nie jest tani bo teraz wychodzi jakieś 150zł za 9,1mb 40lbs. Mają te?ź dobre zapinki Tutaj jeszcze jest fajna strona tańszy tytan http://stores.ebay.co.uk/FISHING-TACKLE-DIRECT-24-7/Pike-Tac kle-/_i.html?_fsub=11782380&_sid=545219793&_trksid=p 4634.c0.m322 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 wlasnie kupilem tulejki miedziane fi 0,5 (3pln za 100 sztuk!!!! to w ire bym nie kupil 10 paka za tyle ;P i 0,75mm (30pln/1000sztuk) wygladaja na dobry rozmiar do 30lbs carboflexa (te grubsze) i do easyflexa (te ciensze) widzial ktos gdzies ciensze jak 0,5mm?Ps zaciskarki sa drogie jak diabli - okolo 70 pln najtansze (foxy kupowalem po 7 euro...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi