pitt Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 te miedziane tulejki to jako ozdobnikow chcesz uzywac? tulejki zaciskowe jak i kazda inna czesc skladowa przyponu powinna byc najwyzszej jakosci, inaczej bedzie lament, ze to, tamto czy siamto ... zakladamy sie, ze bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 te miedziane tulejki to jako ozdobnikow chcesz uzywac? tulejki zaciskowe jak i kazda inna czesc skladowa przyponu powinna byc najwyzszej jakosci, inaczej bedzie lament, ze to, tamto czy siamto ... zakladamy sie, ze bedzie? upps wydawalo mi sie, ze watk o tytanie je ktos polecal.Cena zwyklych tulejek wedkarskich jest mocno przesadzona (z 5 euro za 10-20 sztuk? a biorac pod uwage, ze ja na ogol uzywam przypon gora 2-3 wypady (skrecaja sie i obcinam stalke i uzywam na nowo agrawke i kretlik) to wychodzi strasznie drogo - stad chcialem skrecac.)).No nic jak wroce do irl to zacisne kilka na probe tak czy tak sie nei zmarnuja (grzebie sporo w elektronice/elektryce bada jak zloto zamiast lutowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablox Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Chciałem Koleg?łw zapytać odnośnie fluorocarbonu 0,4-0,5 czy dałby rady zębom szczupak?łw. Najczęściej trafiają mi się niezbyt du?źe szczupaki kt?łre są zacinane i nie połykają zbyt głęboko w związku z czym nie mają kontaktu z plecionką jednak chciałem popr?łbować z powodu przejrzystości wody z fluorocarbonem.Bardzo proszę o spostrze?źenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 czy kolega czasami wyszukiwarki uzywa? http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=13950&am p;www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4587& http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=7637& ; http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=7665& ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 te miedziane tulejki to jako ozdobnikow chcesz uzywac? tulejki zaciskowe jak i kazda inna czesc skladowa przyponu powinna byc najwyzszej jakosci, inaczej bedzie lament, ze to, tamto czy siamto ... zakladamy sie, ze bedzie? 3 testy i musze potwierdzic. Te tulejki sa niebo za miekkie drut sie z nich wyslizguje (nie nie probowalem dookola go dawac, ale taki sposob mi sie nie podoba) kupa jak malo - przydadza mi sie tak czy tak.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 15 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 Cześć, ale odkopałem sarkofag. Jesienny wyjazd do Szwecji. Wędkarsko słabo. Ale trzeba orać. Codziennie od świtu do wieczora. Cel sandacz, ale wiadomo szczupaki też są. Zakładam wolfram Spinwal taki do 6 kg na jedną podstawową wędkę i 9 kg na drugą. Bodajże 3 dzień kolejny zaczep i jakoś tak łatwo przynętą się urwała. Coś za szybko jak na taki lekkie próby odstrzelenia. Wyciągam, patrzę nie urwana przynęta, ale tylko z agrafką. No trudno jakiś ostry ten kamień. Zakładam nowy, po jakimś czasie przynęta odlatuje przy wyrzucie. Szok zakładam 9 kg na którego jakaś ryba wychodzi potem zaczep i znowu niezbyt mocno i przypon pęka. Miałem na szczęście jakieś Dragony jakoś wyjazd do końca obsłużyły. Przy rozmowach ze znajomymi wyszło, że stracili też przy wyrzucie dwa woblery w ten sposób. Też Spinwal kupiony całkiem niezależnie. U mnie też strata woblera na jakimś szczupaku ok 70 cm. Tym razem 12 kg. Jako, że przebywam na rekonwalescencji i czasu za dużo poświęciłem pół soboty i zacząłem próby zerwania tego co mi zostało z zapasów. Pewnie jak u każdego niektóre leżą parę lat, a niektóre idą łowić po krótkim czasie od kupienia. Wyniki przypony 3 kg wytrzymały ok 3,2 do 3,7 kg więc super zerwałem ze 4 czy 5 resztę sobie zostawiłem. 4 kg wytrzymały generalnie ok 2 kg. 6 kg większość ok 2,5 kg niektóre pod 4,5 kg. 9 kg generalnie ok 4,5 kg, kilka prawie 7 kg. 12 kg których miałem mało, tak do 9 kg. 20 kg wytrzymały max 13 kg. Zdecydowanie lepiej wypadły Jan-Tex i Dragon. W sumie zerwałem ok 60 sztuk. Część do kosza, a nie na giełdę, bez próby zerwania. Zadzwoniłem do Spinwala. Pani która jest teraz szefową odesłała mnie do sklepu, żeby jej ten sklep przekazał co nam do powiedzenia i to wszystko. Pytałem czy może chce obejrzeć te co zostały, czy ewentualnie te które pękły. Zobaczyć gdzie przyczyna. Zaproponowałem, że dowiozę. Nie skorzystała. Oczywiście żadnych takich, że przepraszam proszę przywieźć damy coś w zamian. Rozmawiałem Darkiem Lipko. Twierdzi, że przyczyna może być w jakiejś chemii używanej przy wyrobie krętlików, której to nie lubi wolfram. A zapomniałem, nie było różnicy między tymi które jeździły ze mną już jakiś na ryby, a tymi z szuflady. Nie były moczone czy trzymane w wilgoci. Oprócz tych w skrzynce zabierane na ryby. Niektóre były tak stare, że nie miały kodu kreskowego. I to były te lepsze. W sumie poszło do kosza prawie setka przyponów. Agrafki i krętliki Spinwala bez zarzutu. Jan-Tex za delikatne agrafki. Deformowały się przy maksymalnym ciężarze. Technologia testów: kombinerki i waga wędkarska. Pozdrawiam Tomek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Mi natomiast potrafią się bardzo szybko skręcać przypony...Bywa tak - pierwsze odstrzeliwanie z gałęzi, wyciągam zestaw z wody, a z przyponu sprężynka [emoji22] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Wolframy tak mają, polecam stal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Ja miałem nieprzyjemną sytuację z przyponem Kongera w ostatnim sezonie. Przypon wytrzymał ale pękła agrafka na nim zastosowana - skończyło się tym że okoń odpłynął z chatterbaitem. I nie był to okoń 2kg żeby była jasność oczywiście zestaw zaliczył wcześniej kilka ryb w tym niebrzydkiego szczupaka ale po każdej rybie sprawdzam mocowanie przynęty i nic nie wskazywało na taki obrót spraw - agrafka straciła moze nieco oksydy ale to wszystko. Generalnie mam też wrażenie że te kongerowskie wolframy szybko się przecierają/mechacą (od łopatki chatterbaita) i szybko robi się na nich "sprężynka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Ja mam na to inny sposób... albo fluorocarbon - albo tytan nie mam problemów z przyponami Kumplowi dałem 4 sezonu temu (!!!!!) przypon flurocarbonowy wiązany przeze mnie na lince daiwy 1.0 mm po roku mojego już użytkowania - szyli ma 5 sezonów (!!!!!) poza lekkimi śladami po zębach- nic sie nie dzieje- dodam tylko że wyjechało na niego kilkanaście ryb powyżej metra- najdłuższa 116 cm.Agrafka i krętlik nie pamiętam nawet jaki jest tam założony- są poprostu duże i mocne adekwatne do ryb na jakie się nastawiamy...tytan do mniejszych przynęt (7-12 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Nigdy nie zawiodłem się na agrafkach spinwala, ale przypony kupuje od dragona. Dla odmiany agrafki z przypisach srwgona zawsze wymieniam na te spinwala, bo wg mnie dragoniwskie sa miękkie i wielkie. Przypony od kilku lat używam tylko stalowe lub tytanowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Agrafki spinwal ma super, trzeba przyznać.W sklepie mówili mi, że wolfram lepszy niż stalka, podobno stalowe miały się szybciej niszczyć i skręcać [emoji28] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Jedne z lepszych przyponów dla mnie JMC z plecionki tytanowej. 2-3 sezony bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogunow Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Może i tak, ale ta cena...Przypon JMC ADVENTURE Regular Tytan 9 kg 35 cm27 zł za sztukę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Agrafki spinwal ma super, trzeba przyznać.W sklepie mówili mi, że wolfram lepszy niż stalka, podobno stalowe miały się szybciej niszczyć i skręcać [emoji28]Pewnie to grzybiarze, którzy dorabiają na pół etatu w wędkarskim ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 (edytowane) Może i tak, ale ta cena...Przypon JMC ADVENTURE Regular Tytan 9 kg 35 cm27 zł za sztukę...Można samemu zrobić wychodzi jakieś 12zł sztuka z: Iron Claw 1x7 Titanium Leader 3m. Edytowane 16 Stycznia 2024 przez Marcin70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 Może i tak, ale ta cena...Przypon JMC ADVENTURE Regular Tytan 9 kg 35 cm27 zł za sztukę... może i tak ale starczy ci na 3 sezony ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 może i tak ale starczy ci na 3 sezony ;-)Chyba, że pójdzie w kamienie albo karcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2024 (edytowane) Tutaj nie ma co oszczędzać, można kupić tańszy przypon na kamienie, karcze itp. Tylko jak się trafi duża ryba i zejdzie to wtedy co ?.Dla mnie to dobra cena co do jakości i wytrzymałości. Polecam kupić JMC i przetestować. Zapewniam że opinia będzie pozytywna.Mowa tu o plecionce tytanowej 1X7, drut testowałem i plecionka lepsza. Edytowane 16 Stycznia 2024 przez Marcin70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2024 Panowie odświeżę temat -czasem tak mam ,że używam najtańszych przyponów , które oprócz tego ,że nie są zbyt elastyczne to raczej mnie się sprawdzają. Z tych tańszych najfajniej ( choc bez wpadek) sprawowały mnie się Hokkaido ale w kolorze czarnym. https://max-fish.pl/product-abk-14638-25000CZ-HOKKAIDO-PRZYPONY-STALOWE-100szt-15kg.htmlAle nigdzie nie mogę ich dostać są tylko w zielonym - i może bym je kupił .Tylko kiedyś kupiłem zielone innej firmy i była tragedia i źle się mnie kojarzą . Dlatego pytam. Miał ktoś z nimi do czynienia ? Druga sprawa spoor innych tanich firm( np. Mircaclefish) lub noname-ów ma bardzo podobne do tych Hokkaido i zastanawiam się czy to jednak nie jest to samo wyprodukowane w tej samej chińskiej fabryce. I na koniec jakie macie doświadczenie lub cos polecicie z tanimi przyponami wolframowymi np. takimi : https://allegro.pl/oferta/zestaw-przyponow-wolframowych-30-szt-15-20-25-cm-12kg-szczupak-sandacz-15163957749?Mam porządne przypony ale na niektóre miejsce gdzie rwę je seriami po kilkanaście to mnie szkoda ich nawet zakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2024 Przerabiałem kilka różnych materiałów i od kilku lat stosuje flexonit. Można kupić na metry lub gotowe przypony.https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-przypon-stalowy-40cm-7kg-flexonit-8017144810 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 29 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja W tym sezonie wziąłem na testy trochę inne przypony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 31 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja Co to za przypony(firma/marka) gdzie kupowałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 31 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja Firma intech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca To nie jest giełda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi