Skocz do zawartości

Rybomania

Novis

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...

Cześć.

Ogłoszono listę wystawców (?)..

Nie wygląda to za ciekawie. Impreza widać przeradza się  bardziej w handel sprzedawców niż targi wystawców.

Zastanawia mnie dlaczego duże marki rezygnują z pokazywania się na takiej imprezie.

Brak Shimano, Dragona, Kongera, Robinsona, Daiwy...

Czym kierują się decydenci od marketingu by odpuszczać jakby nie patrzeć największą imprezę branżową w naszym kraju?

https://rybomania.com.pl/pl/aktualnosci//poznaj-wystawcow-rybomanii-2023

• 1 miesiąc temu...

Ludzka naiwność nie zna granic. Płacimy za wstęp na targi, gdzie ktoś coś chce nam sprzedać. Niedługo za wejście do sklepu będą sobie kazali płacić. To chore. W mojej branży klienci zapraszani na targi nawet hotel i imprezę po targach mają gratis. Wszystko na koszt wystawców. Tutaj jakieś rozwolnienie mózgu, ale to niestety nasza wina, daliśmy sobie wmówić że tak ma być.

• Like 6

Ludzka naiwność nie zna granic. Płacimy za wstęp na targi, gdzie ktoś coś chce nam sprzedać. Niedługo za wejście do sklepu będą sobie kazali płacić. To chore. W mojej branży klienci zapraszani na targi nawet hotel i imprezę po targach mają gratis. Wszystko na koszt wystawców. Tutaj jakieś rozwolnienie mózgu, ale to niestety nasza wina, daliśmy sobie wmówić że tak ma być.

To już nie są targi tylko giełda, gdzie jeszcze trzeba za wejście zapłacić...Lista wystawców świadczy o jakości tych"targów".

Kolega myli dwa porządki ????. Gdy jeździłem na te targi jako tzw. "klient biznesowy" to wejściówki dostarczali wystawcy. Klienci VIP mieli też opłacony pobyt.

Natomiast pan Kowalski, który chce kupić taniej 10 kg peletu, w żadnym wypadku nie załapie się na darmowy hotel i bankiet ????. Dla niego jest darmowy katalog i darmowy uśmiech hostessy ????.

Wszędzie tak jest ! Jak w NL był Efftex to można było wejść tylko jako wystawca czy handlowiec itp akredytacja:150 euro. Jednocześnie jest kilka imprez podobnych do Rybomanii np w Utrechcie czy największa w hali Ahoy w Rotterdamie. Wystawcami są głównie sklepy, które wyzbywają się zapasów nieraz po bardzo korzystnych cenach nawet w porównaniu do PL ale niektóre duże firmy również. Też się płaci za wstęp, nie pamiętam już ile 10 czy 15 erosów

Edit: Prawdziwie pełny katalog wystawców tutaj https://katalog.grupamtp.pl/pl/?ec=T612301&_ga=2.226009117.662025790.1677616499-2062121975.1677616499 a nie tam gdzie linkowano poprzednio

Edytowane przez Marcin Rafalski

Dwa razy byłem i widziałem co i jak. Impreza dobrowolna. Nikt nikogo do niczego nie przymusza. Dla jednego zwykły bazarek dla innych knajpa i jeszcze są co widzą biznes a i ciekawscy też są. Ile klientów tyle opinie i nic tego nie zmieni. No a że trzeba płacić to jest osobisty wybór....... Płacić za operę gdzie baba się drze to Nowak ma w domu za darmo ktoś powiedział. Ale nie wszyscy jesteśmy Nowaka i na szczęście

????????????

Użyłbym raczej czasownika handlują...

Byłem z racji, że mam niezbyt daleko do Poznania.

Najbardziej przypasowała mi strefa rękodzielników (chociaż w porównaniu do Łomianek był to promil).

Janik, Kamilek, Szpiegu, Murki Baits, duży wybór woblerów u Lipińskiego, Kaszub Baits, Melek...

Fajnie pogadało się z chłopakami z Kuźni Wędkarskie, BB Custom Rods-blanki, wędki.

1,5 godziny i można wypić pifko i wracać..

Idea targów już dawno została ubita . Stało się to z edycja na której dopuścili handel . Fakt ze dla wędkarzy może i

Atrakcyjnie bo można kupić , ale dla producentów i

Importerów taka impreza przestała być atrakcyjna . Raz ze jest to droga forma reklamy , jej nośność jest dziś zadna . Duże firmy nie są zainteresowane takim bazarem , na targach dziś wystawiają się głównie sklepy ( są oczywiście i producenci ale to nisza ) które wyprzedają tam wszystko co się da . Organizatorzy przyjęli taka strategie i ja uważam ze targi w starej formie i wielkości to juz przezlosc .

• Like 1

O obecności na targach przedstawiciela jednego z naszych największych importerów sam słyszałem, pewnie też inni byli zorientować się jak się sprawy mają. ;)  Dla mnie pozytywne, że można zakupić praktycznie wszystko w jednym miejscu. Taki duży sklep stacjonarny jakiego nie uświadczysz nigdzie. No i możliwość dotknięcia każdej rzeczy i pogadania ze sprzedającym. Rzeczy nam znane najłatwiej kupić przez internet. A w sklepie stacjonarnym często nie bardzo sami wiedzą co sprzedają. Nie mówiąc już o tym, że raczej nie da się tam kupić wszystkiego w jednym. Tu taka możliwość przynajmniej wczoraj była. Producentów jest na Rybomanii niemało, a nikt jak oni nie opowie nam więcej na temat swoich wyrobów. Porozmawiałem z wieloma i taką okazję zawsze bardzo sobie cenię. Od wielu mogłem też usłyszeć, że są bardzo zadowoleni z obecności na targach, bo tylu kupujących przez te trzy dni nie trafi się pewnie wielu przez trzy tygodnie. Sam sceptycznie nastawiony do takich spędów nie żałuję, że dałem się Dokusiowi namówić na pójście. W bonusie miałem okazję spotkać się z kolegami, których całe wieki nie widziałem. :)  

• Like 1