Skocz do zawartości
  • 0

Kolor płynu w stopie silnika

gooral

Pytanie

witam. 3ci raz wymienialem olej w stopie i mam wrazenie, ze w poprzednich silnikach nigdy nie byl taki bialy (woda sie dostje?) co ciekawe to moj pierwszy nowy silnik... moze ja juz zapomnialem jaki kolor mial w innych? moze ktos rzucic okiem i powiedziec czy ma podobnie czy nie ?

na drugiej fotce szczegolnie widac roznice kolorow olej nowy (w niebieskim pojemniku) vs ten spuszczony ze stopy.

https://lh3.googleusercontent.com/iFuaqBNtT_397GDL6V3bkBODuHbNJpq1SdVgh0FHPHNmDyBFTTTeCy4nWMHLxAFLkw4DZs5Xs-91tIVGq2PLdQerWZ64-7gLFppTA9_GXesLPjKNrnR13uSAqYXOUSCB2hG-CdyQmc8FobxMWVBnAzJVhwlK0L4JNCtcP1hkWsLz1R17bUCc47mUGEALuApsW1zOyvIjkgWtTBZqjs6pxn0Z_CqYDsl3OwJ1Cx8yCr_ln7-Hl2YMmqBs3HWOAY1vgNEMobKOWcdmh2g8PJ5Hfjn7UyYO0_whrMLJfqb-ZYlD5fr0cvfRUjxCpn42SUFZKu9x3DrzPq1-fFzvgz2jZJMuOY5BM3QozYmiLTMJTbOQPS4jhvdjPKTdBnXManL15CCNeTq6Ziicj2OmvRzObMBfFoyaMkEtIkBpHYnNMSHdo0iWZ9_GJ616Fl43qzyp6HnTWxl7ppGWaQng3y4Kn65rLC1EZ6OClXgqnqCE6PCd8rG2dqnUo_pWMnlA8z0Mq9E39zg1y7mDw4Z9-usy7hNR7DstoRwD4LCrWsZHpbntAk8GjG69I5WTBj8K2no-oMu-UjMZuWTtu-QYAFs62KVWjVFr2sx8zu6RgLE=w551-h979-no

https://lh3.googleusercontent.com/II2Peqe1JFhLdf4mfhWSAiOmwK-lBR9ZHFwPwF2B0Eofgm_2pI5Y01Fz49agUmKw7p1tGaGGtrHl-0cLHYsZpVMOji2eCMUuxn8vfwV1yu2Xmx40bSCTYmlwNNL9cZOaUmKd2pzBuURv8RfI_w9KVFx3Vu3wq5p3kKPM-_namXQVu4X-dOm3ie89TTosGW9hC6dYPGj2vKvxU4b0xNKJEv4HDUmHJz9tf3BvcjuzlexmdigpMZDvcTl5dBdwKfuy3b3swcqKc_kPyT-KNhxLzs4sZVN7gjFzjAf0beptVa4Vy-1BKN6KWxkH1oakAIIuNtTYYHyBJILh0RizFReAGZWgN2ZKKsQT1noLF5HV3Lw0WLOVJFp-GTEPLxMPFSJ33WNOhIw5ggu-IE3Ug3wkrgCVb5V3TZGURoGL5PUr2M1ao3w_jEmcIHtTMP5MMhbz_UR2phXiTIjuV9TP5nBPqqRsiEd_7K5mFLOg-5krJquvT0CIJp7eBmPm-y4J9z6brawBrzgibfRJfoAREQpbq0ev8nI3Sev9BbX8oMEstUY7kMCLVPuTei3FPqIxbPtgYBySFjQyLFWYAL-6Q80liYQRvmHHHRACqm_p3z0=w551-h979-no

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

mam go od nowosci (jakies poltora roku temu go kupilem zmieniam olej w spodzinie co  jakies 6 miesiecy). Najpierw myslalem, ze to od tego , ze nowy i w sumie nie wiem co bylo zalane w srodku, przy drugiej wymianie juz mnie zaniepokoilo, a teraz przy 3 mi sie wydaje, ze puszcza wode (wymienilem uszczelki pod srubami i mam plan sprawdzic za kilka wypraw)

• 0

Istnieje jeszcze możliwość że klękła uszczelka śruby spustowej / przelewowej, ze wskazaniem na tą od przelewu gdyż w garażu nie widać wycieku (wymieniałeś je przy zmianie oleju?). Ale najbardziej prawdopodobne są uszczelniacze osi śruby napędowej.

olej zmienialem pietrwszy raz po okolo tygodniu od zakupu (po dotarciu silnika). Juz taki sam byl za pierwszym razem (kilkadziesiat godzin? czy ile tam w instrukcji stoi). uszczelki na obu srubach zmienilem dopiero teraz (w poprzednich silnikach nie wymienialem nigdy i nie pamietam bym mial probley podobne). mam plan po kilku wypadach spuscic olej na nowo i zobaczyc czy uszczelki pomogly (dokladnie ich wymiana). 0 sladow oleju na podlodze w aucie/garazu wiec jesli jest wyciek to naprawde minimalny. ja bardziej obstawiam na uszczelki od walu/wyjscia na srube - tam wycieku chyba bym nie zobaczyl

• 0

Ja dziś próbowałem wymienić olej, lecz za diabła nie mogę odkręcić jednej ze śrób spustowych. Trzyma jak zaspawana. Macie może na to jakiś patent, który mógłbym wypróbować przed wizytą u mechanika?

Edytowane przez fonix

• 0

Zdejmij spodzinę. Wymień pompę wody. Olej spuść przez wlew... :)

U mnie odkrecaja się obie. Ale teraz tylko tak będę zmieniał olej w spodzinie, na stole jest bajka...

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Przecież wiesz, że ja mało techniczny. Zdejmowanie spodziny brzmi abstakcyjnie. Ale w sumie miesiąc temu bym nie przypuszczał, że sam olej wymienię :)

• 0

Ja dziś próbowałem wymienić olej, lecz za diabła nie mogę odkręcić jednej ze śrób spustowych. Trzyma jak zaspawana. Macie może na to jakiś patent, który mógłbym wypróbować przed wizytą u mechanika?

wez klucz co sie zatrzaskuje (zabka czy jak jej tam) dobierz srubokret idealnie rozmiarem do naciecia i zatrzasnij klucz na srubokrecie. 1 reka na sile pchasz srubokret w strone sruby by nie wyskoczyl a kluczem obracasz.

Ps w 2gim silniku jest podobnie w pierwszym nigdy uszczelniaczy nie wymienilem (dotyczy OP) i daje rade.

Edytowane przez gooral

• 0

Z takimi trudnościami z odkręceniem śrub można sobie poradzić z wkrętakiem udarowym. Wybieramy odpowiednią końcówkę do danej śruby ,ustawiamy wkrętak na odkręcanie - chyba ,że mamy lewy gwint to odwrotnie- młotek do ręki i z wyczuciem uderzamy. Gdyby były nadal trudności to można spróbować  z wyczuciem dokręcić po czym znów w odpowiednią stronę.

Takie coś mam na myśli post-65239-0-35653300-1556869761.jpg 

• Like 1

• 0

Fonix weź nie słuchaj głupot o zdejmowaniu stopy :/

Chodziło mi o to ze jak zmienia olej to powinien zmienić wirnik. W manual stoi co 500mh lub co rok. Ja wracałem 3km pod prąd na wiosłach... Teraz zmieniając olej w spodzinie ściągam ja. Jest sporo wygodniej, nie uronie ani kropelki oleju. Przy okazji czyszcze i smaruje układ chłodzenia. A śrubę kupisz w każdym sklepie gdzie mają części do Yamahy (ja kupuję w sklepie z częściami do motorow).

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 1