Skocz do zawartości

Nad Francją zapada noc

Ugly

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsza zwrotka

Nad Francją zapada noc...

Którzy walczyliście z małym hiszpańskim kretynem

O wolność, o szczęscie o rodzinę

Nie pogrążajcie sie w sen....

................

Ostatnia:

Nad Francją zapada noc...

Francuski księżyc sie dziwi

idąc na Paryżem, Marsylią czy Lens

Czuwajcie sprawiedliwi

Nie pogrążajcie się w sen!

Zagadka: Czyjego autorstawa ten wiersz? Kiedy i gdzie został pierwszy raz opublikowany. Czego dotyczył? Dla ułatwienia dodam, że mały hiszpański kretyn z wiersza to nie lewacki premier p.Zapatero choć dziś tak się może kojarzyć. NAGRODA za odpowiedź wedle uznania autora wątku czyli mnie :D

U.

Podpowiedź druga. W Poznaniu tuż obok przepięknego Parku Sołackiego ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Park_So%C5%82acki ) na ulicy Małopolskiej, choć adres brzmi Plac Spiski 1, jest mały lokal Francuski Łącznik. http://www.francuskilacznik.pl/index4.htm Stare meble, jakiś rośliny, miły klimat. Przepyszne tarty, kawa. Nieraz, spaceując po parku, który był Amazonią mojego dzieciństwa zachodzę tam jak dziś przed południem. Tam szukajcie rozwiązania...

U.

Rydz - Nie trafiony ! Davout, niestety również nie. Jednakowoż jestem pełen podziwu! Nie przyszedł mi go głowy ten jeden z najzdolniejszych wodzów epoki napoleonskiej gdy to pisałem. Pasuje idealnie Francja, Ludwik - tu oczywiscie trafienie, Marszałek! Wobec tego winien jestem uzupełnienie. Mamy już z jedno imię, co mocno ogranicza pole manewru. Poeta ów nosi nazwisko jednego z marszałków aczkolwiek nim nie jest. Szukamy poety o imieniu Ludwik, dwojga imion i nazwisku jednego z marszałków, niekoniecznie francuskich. :D

U

Znów trafiony! Coż! Przyjdzie wyjawić cała prawdę. Tak jak wam pisałem zaszedłem na kawę do Francukiego Łącznika. Prócz wspomnianych tart i kawy jest tam jeszcze jedna atrakcja. Na półce pod oknem stoją oprawne roczniki Przekroju z lat 50-tych i 60-tych. Czegoż tam nie można znaleźć! Dziś wpadł mi w rękę rok 1952. Niestety bywa, że niektórzy kompromitują sie zamieszczanymi w tamtych latach tekstami, pamietajmy, że stalinizm i socrealizm byl wtedy jak to sie teraz modnie mówi na topie Ale pominmy to... Wiersz opublikowano w numerze z 17 sierpnia 1952. Zrobiłem zdjęcie telefonem, niestety nie wyszło. Poprawię się następnym razem i opublikuje całość. Dziekuję za wspólną zabawę!

U.

P.S.: Kolegow @Baars i @slawek_2348 Prosze o podanie adresow na priv Komisja Konkursowa nagrody wyśle pocztą

I tak widzicie @Koledzy w tej niewinnej zabawie pojawiło się kilka nazwisk z których każde zapewne mogło by być tematem ksiązek a jesli chodzi o Mikołaja Ludwika Davout z pewnościa jest bohaterem wielu. Człowiek, który honor( wartość która wydaje się dziś wrecz zapomnianą lub uważaną za ...słabość) i wierność Cesarzowi stawiał ponad wszystko. I na dodatek nie przegrał żadnej bitwy... Marszałek Kern... Baars podal linki. Ludwik Jerzy Kern http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludwik_Jerzy_Kern

Pozostaje jeszcze wyjaśnic Hiszpanskiego małego kretyna To czlowiek może kontrowersyjny(choć dzisiejsze media nadaja temu słowu pejoratywne znaczenie) ale jego niewątpliwą zasługą jest niedopuszczenie do rozplenienia sie komunizmu w Hiszpanii czyli Francesco Franco http://pl.wikipedia.org/wiki/Francisco_Franco Mojemu pokoleniu wpajano nienawiść do Genaralissimusa Franco! On zas budował państwo katolickie tradycyjne i społeczne. No i gospodarka kwitła! Pamietajmy też, że rzekomo faszystowska Hiszpania udzialała w czasie II wojny schronienia wielu żydom. Tradycją jest, że w Hiszpanii oddaje sie hołd obu stronom wojny domowej. Dopiero lewak p. Zapatero(też wspomniany już w tym wątku) starał sie usilnie zniszczyć wszelką pamięć o Franco. Zresztą wszystko to, choc pobieżnie możemy znaleźć w linkowanym artykule w Wikipedii.

U.

Aj, Panowie.

Gratuluję.

Ja doszukiwałem się - ale pośród marszałków - tych z buławą. Tylko mi ten Hiszpan nie pasował do żadnego marszałka Francji... :lol:

A hiszpański kretyn to zapewne Generał Franco, ależ negatywne emocje musiał w Nich budzić, aż serce rośnie! :D

A Tobie Ugly gratuluję pomysłu na konkurs, a i fajnej knajpy, zdjęcia tart wyglądają niesamowicie!

PS.

też stawiałem na L.M. Davout'a - mojego ulubionego Marszałka.

No ale będąc po lekturze biografii, nijak nie wiązałem z nim tego typu treści. Wszak był to człowiek oszczędny w słowach.

Tarty są przepyszne! W niedzielę nie można sie dopchać. Dużo biorą na wynos. Szczególnie polecam Czekoladową i z gruszką(obie są na zdjęciach). A z takich bardziej obiadowych to z serem pleśniowym, brokułami i orzechami. Choć zapewniam, że niesmacznych niema. Mniam !

U.

Przy okazji tej zgadywanki otworzyła mi się w mózgu bardzo zakurzona, od dawna nie używana klapka z wspomnieniami jak to na początku lat 70-tych wypatrywałem z okna mieszkania popołudniowej (chyba sobotniej)dostawy gazet do kiosku i trzeba było pędzić do kolejki żeby kupić Przekrój, Szpilki i Dookoła świata.

Z tamtych lat zapamiętałem fragment wierszyka J.L.Kerna w Przekroju bardzo adekwatny do dzisiejszej pogody:

......

mży mżawka na Kraków, mży mżawka na Łódź,

ty lepiej karafko do szafki swej wróć.

Sławek