Skocz do zawartości

Jaka wędka na łososie Szwecja

zuraw16

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy praktycznie producent ma rozbudowaną serię wędzisk salmon/steelhead, kijów na pęczki a co kupić coraz ciężej radzić, na pewno nie ma jednej najlepszej dla każdego. Domyślam się, że spin:

http://jerkbait.pl/topic/103464-sprzedam-w%C4%99dki/

http://jerkbait.pl/topic/103738-sprzedam-w%C4%99dk%C4%99-dragon-hm80-salmon-master-32-m-cw30-60g/

Pytanie do praktyków, jakie przepisy w Szwecji apropos łowienia w górskich rzekach na spirulino?

Edytowane przez Tomek88

Ja łowię od czasu do czasu w Umeälven. Tu miejscowi zdecydowanie łowią trocie i łososie z trola. Jaskrawy wobek lub mucha tubowa (na bocznym troku oczywiście). Szeroka rzeka (ok 200 do miejscami wg mapy 300m w tym miejscu w którym łowię), wymagająca dalekich rzutów, dość silny nurt w którym trzeba szybko sprowadzić przynętę w pobliże dna, głębokość 2-3m. Zdarzają się bardzo sporadycznie łowiący z brzegu, to sprzętowo: ki min 3m wyrzut 100-150g pod multika. Boczny trok 80g obciążenia. Ja łowię z brzegu "po naszemu", TD 285cm do 60g. Przynęty to smukłe wahadełka, morsy i różne rękodzieła, czasami obrotówki long. To najdalej lata. Mistrzem żadnym nie jestem ale łowiąc bardzo sporadycznie kilka troci wyjmuję w sezonie.

Reasumując, wybierz się tam rekonesansyjnie z tym co masz, popatrz na co łowią miejscowi, wtedy zdecydujesz. Szkoda tak w ciemno kupować kij, który może się nie sprawdzić. Ew. poszukaj na youtube filmików z wędkowania w tej rzece, miejscowi często wrzucają krótkie filmiki jak coś złowią. Czasami widać sprzęt, przynety i dość dobrze miejsce w którym łowią.

Edytowane przez Blue
  • Like 3

Hej ,na wiosnę wybieram się do Szwecji na łososie ,szukam wędki do łowienia tam głównie na blachy i woblery ,moglibyście coś polecić ? Najlepiej z drugiej ręki do 500-600 zł ? Rzeka Lagan.

Najlepszy czas to maj i czerwiec później październik. Wpisz sobie w wyszukiwarce laxfiske lagan . Ja wybieram się tam od 3 lat (mam 120 km ) i jakoś dojechać nie mogę.