Skocz do zawartości

Instrumenty muzyczne - gramy, śpiewamy...?

Fossegrim

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem w internetach lutnika w Warszawie. Pomyślałem, że na forum pewnie był taki wątek o instrumentach. No bo są noże, samochody, psy i koty, seriale i w ogóle :)

Jednak nie znalazłem. Więc zapytuję: macie, gracie, śpiewacie? Zastanawiam się jak w tej materii wypada nasze forum i to na każdym poziomie zaawansowania... 

Macie i gracie, nie śpiewacie ;) Ciekawym miejscem jest Restauracja Gitar w Toruniu, ale raczej dla specyficznego klienta. W każdym razie polecam. Co do warszawskiego lutnika, chyba nie powinno być większych problemów - pierwszy lepszy link, może nieco wiekowy, ale tym lepiej......jeśli któryś adres do dziś aktualny, wart odwiedzenia - https://www.goldenline.pl/grupy/Muzyka_i_taniec/gitara/lutnikwarszawa-kogo-polecicie,177016/ B)  

Ktoś tam kiedyś w moim mieście polecał mi Witkowskiego. Opinie są różne......ale to jak zawsze, przykładowo na jerku szanowni Koledzy oddający do serwisu kołowrotki, do szewskiej pasji doprowadzili swoimi opiniami Kolegę serwisującego, najwidoczniej spodziewali się cudów. A cudów nie ma, czy to kołowrotek, czy to gitara :D 

Czasami nie warto inwestować. Bo drewno kiepskie, pickupy do wymiany, krzywy gryf. Oczywiście wszystko można wymienić, poprawić i wyrównać, ale to już indywidualna decyzja. 

Edytowane przez cristovo

Krzysiu, z lutnikiem to już sobie ogarnąłem. Natomiast temat do podniesienia dla wszystkich brzdąkających, rzępolących, plumkających etc. Dla wirtuozów także :) Można się pochwalić nową gitarą, starym fortepianem, unikatowymi skrzypcami, harmonijką ustną po dziadku. Taki pomysł, a czy chwyci czy nie to już zależy od forumowiczów ;)

Edytowane przez Fossegrim

Na tę chwilę to jedynie wytypowałem osobnika, wrzucę pewnie zdjęcia przed i po robocie. Ale to jak się z człowiekiem dogadam. A tymczasem zamierzeniem było stworzenie tematu o instrumentach w ogóle. Rozumiem, że u Ciebie wiosło? Tak przy ognisku czy wyższy level?

• Like 1

Powiem tylko tyle - większy sens ma zakup używanego np. Fendera za 3500 PLN niż nowej Stelli 18 za kilka setek mniej :D Nie to, żebym miał coś przeciwko Shimano, po prostu na dobrym instrumencie nawet "kiepski gitarzysta" po jakimś czasie zagra ciekawie, natomiast najlepszy kołowrotek nie zrobi z kiepskiego wędkarza wędkarza :rolleyes:   

Edytowane przez cristovo
  • Like 1

@Cristovo nie zgodzę się...

Miałem PRS Tremonti Se a teraz mam prawdziwego PRS Mark Tremonti...bez SE :-)...czy gram lepiej/ ciekawiej? Niesądzę....

Czy uczącemu się gitarzyście potrzebny drogi sprzęt...? Nie,nie i jeszcze raz nie.. bo i tak tego nie wykorzysta...

Używany Fender za 3500zł to jednak cud nie będzie. Taki stradic lub max biomek w wędkarstwie....

Często słyszę że tylko lampa żadna cyfra....

Fajnie jak się ma dom...ktoś kto próbował odpalać lampę w bloku wie o czym mówię....

Co do lutników to polecam Witwickiego pod W-wą i Roberta Foksowicza w Częstochowie.

Edytowane przez przemo_w

Cóż, może i pitolę, ale z własnego doświadczenia ;) Jeśli ktoś odrobiny talentu nie ma, zgadzam się, nic sprzęt nie pomoże. Ale nawet początkujący gitarzysta szybciej osiągnie kolejny etap nauki na dobrym instrumencie. Co więcej, dobry instrument bywa wymagający i od początku determinuje odpowiednią pamięć mięśniową i takie tam niuanse. Po prostu więcej słychać, przede wszystkim popełnianych błędów B)

Co do używanego Fendera za 3500.....nowy za te same bądź większe pieniądze (meksykański) nie ma nawet do japońskiej używki startu :rolleyes: Mam na myśli gitary basowe. Taka jest brutalna prawda i nic z tym nie można zrobić.

Edytowane przez cristovo
  • Like 1

Żeby wyłapywać swoje błedy to raz że trzeba grać głośno a dwa to nagrywać siebie i odsłuchiwać. Ale jak można grać głośno w bloku he he ? :-))))

Często popełniany błąd. Idzie syn z bogatym tatusiem i wybierają zawsze między Fenderem a Gibsonem, (a jest cała masa mniej znanych i naprawdę fajnych gitar)

wzmacniacz od razu lampowa setka.....

I po miesiącu wraca do sklepu bo wiosło za ciężkie a lampa kiepsko gra...No gra kiepsko jak się ją prosto w kontakt wpięło i jeszcze co 3 min włącza i wyłącza....

Edytowane przez przemo_w

Przemek, o trochę innych sytuacjach zdaje się mówimy. Ktoś, kto już pierwsze szlify zdobył, powinien zweryfikować swoje umiejętności z dobrej klasy instrumentem. Nie musi to być Gibson czy Fender, chociaż akurat ja jako basista mam łatwiej, lubię brzmienie Fendera......Jazz Bass czy Precision w odpowiednim drewnie i z odpowiedniej klasy pickupami zapewniają dźwięk klasy światowej, chyba wszystko da się zagrać. Flea czy Darryl Jones jakoś sobie radę dają, warto naśladować najlepszych B)

Nic złego zresztą i w tym, żeby od początku uczyć się na drogich gitarach, jeśli kogoś stać, tym lepiej.

Edytowane przez cristovo

Cóż, może i pitolę, ale z własnego doświadczenia ;) Jeśli ktoś odrobiny talentu nie ma, zgadzam się, nic sprzęt nie pomoże. Ale nawet początkujący gitarzysta szybciej osiągnie kolejny etap nauki na dobrym instrumencie. Co więcej, dobry instrument bywa wymagający i od początku determinuje odpowiednią pamięć mięśniową i takie tam niuanse. Po prostu więcej słychać, przede wszystkim popełnianych błędów B)

Co do używanego Fendera za 3500.....nowy za te same bądź większe pieniądze (meksykański) nie ma nawet do japońskiej używki startu :rolleyes: Mam na myśli gitary basowe. Taka jest brutalna prawda i nic z tym nie można zrobić.

Niestety to racja że na meksykańca to szkoda kasy bo za 1/3 jego ceny można mieć np Richwooda grającego i wykonanego o niebo lepiej...