Patriota22 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Nie udało mi sie znaleźć tematu z odpowiedzią ani tematu gdzie nowicjusze mogą zadać pytanie, jeśli taki jest to proszę o przeniesienie Kilka dni temu zacząłem strugać pierwsze woblery, jako materiał używam lipy, no i udało coś się tam wyrzeźbić, tylko ze z tego samego wzoru za każdym razem wychodzi mi inny wobler hehe zacząłem od takich niewielkich 3-4 cm na klenie, problem głownie polega na tym, że niewychodzą mi symetryczne.. rysuję sobie cienkopisem oś ale w trakcie szlifowania troche tu to troche tam za bardzo mi się przeszlifuje i ciężko mi papierem ściernym to jakoś tak wyrównać zęby wyszło idealnie Chciałbym się zapytac czy panowie mają jakaś metodę by wyszło równo i symetrycznie, czy po prostu robicie to "na oko" i to kwestia wprawy i cwiczeń by wychodziło równo bo taki nie całkiem równy wobler to chyba za dobrze nie będzie pracował Pod spodem zdjęcie z efektem mojej pracy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler130 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Nie skupiaj się tak na tej symetrycznośći,lepiej zastanów się jak wykorzystać asymetrię , i w srodku i na zewnątrz wobka Edytowane 15 Stycznia 2018 przez wobler130 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Możesz na początek tak spróbować i raczej zacznij od woblerów 5-7 cm: Zapewne później zauważysz zalety niesymetryczności . 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Na tzw. oko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Strugać, strugać, jeszcze raz strugać. Proponuję na początek balsę. Jest miękka i przyjemna w obróbce. Jak zetniesz taką deskę, to korpusy będziesz robił z zamkniętymi oczami. Bardzo ważny tez jest ostry nożyk który będzie Ci umożliwiał precyzyjne, płytkie cięcia. Żądany kształt łap nożykiem, a pełną symetrię papierkiem ściernym. Powodzenia. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez spinnerman 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Ostatnio zacząłem trochę strugać na poważnie i też miałem podobny problem. Zawsze ogonek uciekał trochę w jedną stronę...Ale wbrew pozorom, jeżeli nawet korpus jest trochę niesymetryczny to taki wobler jest do ustawienia i będzie można nim łowić. Na wykonane 50-60 sztuk praktycznie wszystkie udało mi się ustawić - fakt, z jednych pracy jestem zadowolony z innych mniej. Chociaż to bardziej kwestia rozmieszczenia obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Strugać, strugać, jeszcze raz strugać. Proponuję na początek balsę. Jest miękka i przyjemna w obróbce. Jak zetniesz taką deskę, to korpusy będziesz robił z zamkniętymi oczami. Bardzo ważny tez jest ostry nożyk który będzie Ci umożliwiał precyzyjne, płytkie cięcia. Żądany kształt łap nożykiem, a pełną symetrię papierkiem ściernym. Powodzenia.Ile taka deseczka kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Ile taka deseczka kosztuje?Tak na szybko:https://allegro.pl/listing?string=Balsa%20Deseczka%20balsowa&reco_id=b3a8cee5-fac7-11e7-b405-246e9680cb48&ars_rule_id=201&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-2-1003http://www.bocianmix.pl/#/produkty/materialy-do-budowy-modeli-balsa W necie znajdziesz taniej. Wystarczy poszukać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patriota22 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 No i dzisiaj już mi poszło dużo lepiej Za rada kolegów robiłem trochę większe - 6 cm, no i narysowałem sobie więcej linii pomocniczych, moze nie są one identyczne, ale chodziło mi głównie o to by były proste i w miarę symetryczne i to się udało. Troche mi to zajęło bo robiłem te dwa ponad 3 godziny, ale juz wiem co i jak i ten drugi zrobiłem 2 razy szybciej niż ten pierwszy więc kwestia wprawy i będe je robił dużo szybciej Myślę, ze pomogła też zmiana techniki użycia papieru ściernego przez to nie wychodziły mi większe różnice na jednym czy drugim boku Jakiej gradacji papieru używacie jako ostatniej do wygładzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Dobra na początek jest metoda "połówek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Papier o gradacji 180 w zupełności wystarcza.Przy drewnianych i tak musisz kolejny raz użyć papieru po impregnacji, więc na surowym ta grubość będzie ok.Po impregnacji - też - 180 góra 220.Dochodzą kolejne warstwy farby i lakier nawierzchniowy - te uzupełnią ewentualne ryski. Oczywiście jak masz duuuużo czasu możesz używać drobniejszej gradacji.... Edytowane 17 Stycznia 2018 przez eRKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ace Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Potnij na odpowiednią długość prostokątne klocki,natnij wstępnie na stelaż i nożykiem lub skalpelem focinaj do pożądanego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi