Skocz do zawartości

Wobler - niesymetryczny korpus

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udało mi sie znaleźć tematu z odpowiedzią ani tematu gdzie nowicjusze mogą zadać pytanie, jeśli taki jest to proszę o przeniesienie ;)

Kilka dni temu zacząłem strugać pierwsze woblery, jako materiał używam lipy, no i udało coś się tam wyrzeźbić, tylko ze z tego samego wzoru za każdym razem wychodzi mi inny wobler hehe :D zacząłem od takich niewielkich 3-4 cm na klenie, problem głownie polega na tym, że niewychodzą mi symetryczne.. rysuję sobie cienkopisem oś ale w trakcie szlifowania troche tu to troche tam za bardzo mi się przeszlifuje i ciężko mi papierem ściernym to jakoś tak wyrównać zęby wyszło idealnie  :angry: Chciałbym się zapytac czy panowie mają jakaś metodę by wyszło równo i symetrycznie, czy po prostu robicie to "na oko" i  to kwestia wprawy i cwiczeń by wychodziło równo  bo taki nie całkiem równy wobler to chyba za dobrze nie będzie pracował ;) 

Pod spodem zdjęcie z efektem mojej pracy :)

post-57976-0-75219400-1516045414_thumb.jpg

• Like 1

Strugać, strugać, jeszcze raz strugać.

Proponuję na początek balsę. Jest miękka i przyjemna w obróbce. Jak zetniesz taką deskę, to korpusy będziesz robił z zamkniętymi oczami. Bardzo ważny tez jest ostry nożyk który będzie Ci umożliwiał precyzyjne, płytkie cięcia. Żądany kształt łap nożykiem, a pełną symetrię papierkiem ściernym.

Powodzenia.

post-52196-0-43890500-1516091202_thumb.jpeg

Edytowane przez spinnerman
  • Like 2

Ostatnio zacząłem trochę strugać na poważnie i też miałem podobny problem. Zawsze ogonek uciekał trochę w jedną stronę...

Ale wbrew pozorom, jeżeli nawet korpus jest trochę niesymetryczny to taki wobler jest do ustawienia i będzie można nim łowić. Na wykonane 50-60 sztuk praktycznie wszystkie udało mi się ustawić - fakt, z jednych pracy jestem zadowolony z innych mniej. Chociaż to bardziej kwestia rozmieszczenia obciążenia.

Strugać, strugać, jeszcze raz strugać.

Proponuję na początek balsę. Jest miękka i przyjemna w obróbce. Jak zetniesz taką deskę, to korpusy będziesz robił z zamkniętymi oczami. Bardzo ważny tez jest ostry nożyk który będzie Ci umożliwiał precyzyjne, płytkie cięcia. Żądany kształt łap nożykiem, a pełną symetrię papierkiem ściernym.

Powodzenia.

Ile taka deseczka kosztuje?

No i dzisiaj już mi poszło dużo lepiej  :D Za rada kolegów robiłem trochę większe - 6 cm, no i narysowałem sobie więcej linii pomocniczych, moze nie są one identyczne, ale chodziło mi głównie o to by były proste i w miarę symetryczne i to się udało. Troche mi to zajęło bo robiłem te dwa ponad 3 godziny, ale juz wiem co i jak i ten drugi zrobiłem 2 razy szybciej niż ten pierwszy więc kwestia wprawy i będe je robił dużo szybciej ;) Myślę, ze pomogła też zmiana techniki użycia papieru ściernego przez to nie wychodziły mi większe różnice na jednym czy drugim boku ;) Jakiej gradacji papieru używacie jako ostatniej do wygładzenia ?

post-57976-0-60356900-1516131523_thumb.jpg

post-57976-0-53070200-1516131575_thumb.jpg

Papier o gradacji 180 w zupełności wystarcza.

Przy drewnianych i tak musisz kolejny raz użyć papieru po impregnacji, więc na surowym ta grubość będzie ok.

Po impregnacji - też - 180 góra 220.

Dochodzą kolejne warstwy farby i lakier nawierzchniowy - te uzupełnią ewentualne ryski.

Oczywiście jak masz duuuużo czasu możesz używać drobniejszej gradacji....

Edytowane przez eRKa