pio76 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 WitamIle wchodzi oleju do silnika MERCURY Sail Power 4 T 5KM stopa L i jaki olej jest zalecany (firma specyfikacja). I jaki olej do spodziny (w tubie czy normalny) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Lej oleje motula, spodzina 80w90, do silnika motul 10w30 Kup sobie pompę do spodziny będzie służyła na lata do różnych silników http://www.motorowki.pl/e-sklep/p3580,pompka-reczna-do-wymiany-oleju-w-przekladni-but-0-45l-i-0-95l-quicksilver.html A oleju wlejesz tyle ile wejdzie do spodziny jak kupić 1L to będzie na 5 razy, do silnika też kup 1 L i zostanie:) Edytowane 16 Stycznia 2018 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Ta pompka do spodziny to zabawka. Lepsza jest olejownica (i tańsza), np. taka: http://allegro.pl/odsysarka-do-oleju-400ml-pompa-strzykawka-olejarka-i5436468559.html Ciapać tą pompką, daj spokój. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez psulek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Najtańsze to są takie wielkie strzykawki :-) XXL, DUŻA SOLIDNA STRZYKAWKA DO LEWATYWY 032020http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7058854435 Inne przeznaczenie, ale tez działa :-) PozdrawiamDaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Ta pompka do spodziny to zabawka. Lepsza jest olejownica (i tańsza), np. taka: http://allegro.pl/odsysarka-do-oleju-400ml-pompa-strzykawka-olejarka-i5436468559.html Ciapać tą pompką, daj spokój.Ja ta zabawka w ciągu roku przerzucilem olej w ok 50 spodzin, bardzo czysta zabawka:) Dobre by było połączenie olejownicy z końcówkami od pompki Edytowane 17 Stycznia 2018 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 (edytowane) Dzisiaj instrukcja obsługi mojego Mercurego 20hp 4T wprawiła mnie w zakłopotanie. Na wymianę chciałem zakupić syntetyczną mieszankę Quicksilvera. W instrukcji pisze, że nie rekomenduje się olejów syntetycznych. Sądziłem, że to może błąd w tłumaczeniu. W instrukcji w j.angielskim pisze to samo. Jak kupowałem silnik, to razem z silnikiem otrzymałem olej Quicksilver 10W-30 mineralny. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego nie należy stosować oleju syntetycznego?Dodam, że pływam ostatnio tylko po morzu. Edytowane 28 Października 2024 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert.Bart Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 Olej 10W-30 to półsyntetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 haukii Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 Olej 10W-30 to półsyntetyk.Nie , w ten sposób się nie określa czy to olej mineralny czy pół lub całkiem syntetyk. Te oznaczenia są od lepkości przy danej temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 Olej 10W-30 to półsyntetyk.10W-30 Quicksilver występuje jako mineralny, mieszanka syntetyczna(półsyntetyk?) i full syntetyk.Pytałem co stoi na przeszkodzie, aby zastosować zamiast oleju mineralnego, mieszankę syntetyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 Pytałem co stoi na przeszkodzie, aby zastosować zamiast oleju mineralnego, mieszankę syntetyczną. Silniki zaburtowe są silnikami OHC czyli konstrukcyjnie epoka ubiegłego stulecia. Wtedy silniki pracowały na olejach mineralnych. Ta konstrukcja dalej jest kontynuowana w obecnych silnikach zaburtowych, i do tego typu olejów te silniki są zaprojektowane i przystosowane. Pływamy na konstrukcjach z ubiegłego stulecia, i lejemy oleje z ubiegłego stulecia. Syntetyki mają silne właściwości płuczące, do czego te silniki nie są stworzone i przystosowane. Do tego dochodzi zakres obrotów. Zaburtowe w pracują przeważnie na max obrotach oraz w górnych partiach obrotów. Silne wypłukiwanie nie jest wskazane w tych przestarzałych konstrukcjach, skoro producenci nie zalecają syntetyków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 Dziękuję za konkretną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 Proszę bardzo. Jeszcze dodam OHC było pierwszym rozwiązaniem po OHV gdzie wałki rozrządu były w blokach, a napęd zaworów realizowany był za pomocą popychaczy. Bezwładność czyli masa tych popychaczy nie pozwalała na osiąganie zbyt wysokich obrotów. Więc wymyślono żeby się tego pozbyć, i przeniesiono wałek rozrządu do głowicy. To już pozwoliło na wyższe zakresy obrotów i w późniejszym czasie rozwinięcie tych konstrukcji. Powstało DOHC z dwoma walkami rozrządu. Z czasem 4 zaworami i więcej na cylinder. Dalej zrezygnowano z mechanicznej regulacji zaworów na rzecz płytkowej, a jeszcze później hydraulicznej. Doszły zmienne fazy rozrządu, doszły "kilometry" łańcuchów, "tuziny" napinaczy i na koniec przeniesiono to z tyłu silników żeby nie było można tego za tanio wymienić. Jesteśmy po tych wszystkich zmianach obecnie na etapie kuriozalnych kosztów napraw. Natomiast pierwsze silniki OHC jak te popierdółki zaburtowe to prościzna. Jeden wałek, jeden krótki pasek rozrządu bez napinaczy, dwa zawory na cylinder mechanicznie regulowane, dwa koła rozrządu, i to wszystko. I za to właśnie płacimy po około 12.000 z 9.9HP ponieważ mimo że konstrukcja pamięta Króla Ćwieczka ma dopisek outboard . Jak by miało dopisek FLY kosztowało by z 25.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
pio76
Witam
Ile wchodzi oleju do silnika MERCURY Sail Power 4 T 5KM stopa L i jaki olej jest zalecany (firma specyfikacja). I jaki olej do spodziny (w tubie czy normalny) ?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi