Skocz do zawartości

Daiwa Exist 2018

kaczor

Rekomendowane odpowiedzi

widzi ktoś tam R-ki ? , bo ja nie, nawet odwrotnie więcej C (czyli mniejsze body/większa szpula)

Wyglada że masz rację .

R-ki nie widać.

Wyjaśnienie różnic między poszczególnymi 2500tkami jest bardziej skomplikowane, niż mi się na początku wydawało

Przepraszam za zamieszanie i wprowadzenie w błąd.

Pozdrawiam

Edytowane przez Guzu

wg mnie ta 3000C, to body coś w stylu starego 2500, ale teraz tak myślę, że w sumie jest to zgodne z nowym konceptem, bo przecież mamy więcej miejsca w nowym body i większe koło, które pewnie mniej więcej odpowiada staremu 3000, a przy okazji prawdziwe kompakt, więc może jednak jeszcze nie skreślam :)

• Like 1

wg mnie ta 3000C, to body coś w stylu starego 2500, ale teraz tak myślę, że w sumie jest to zgodne z nowym konceptem, bo przecież mamy więcej miejsca w nowym body i większe koło, które pewnie mniej więcej odpowiada staremu 3000, a przy okazji prawdziwe kompakt, więc może jednak jeszcze nie skreślam :)

Otóż to :)

Jak gdyby :) odpowiednikiem R-ki jest LT3000-XH, bo ma, sądząc po wadze i wyglądzie na foto, body od wersji LT4000-C, ale szpulkę mniejszą, tzn. taką jak w wersjach LT3000-C - niestety przełożenie jedynie 6.2

Dla mnie najciekawszy, to LT4000-C, szpulka niewiele węższa niż w R4 3000, przełożenie 5.2 i waga 205 gram - cytując klasyka: "kusi k***a, kusi" :)

• Like 4

Hmmmm.....

Poczytałem sobie ten temat:

http://www.daiwa.com/global/ja/60years/exist_en/answer.html

i jakkolwiek nadal jego wyglądu nie mogę przeboleć,

to pewne wrażenie robi nowa technologia wytwarzania przekładni z ultra duraluminium, w procesie kucia na zimno i czasochłonny proces obróbki Tough DigiGear.

Daje to podobno dwukrotnie bardziej wytrzymałą przekładnię od "konwencjonalnych" a jednocześnie wycisza jej pracę.

Szkoda, że nie odnieśli się w porównaniu do przekładni hyper.

Jeśli dodamy do tego stabilną obudowę monococque, taki mechanizm może być trudny do zajechania.

Nie wiem...może z czasem, z jakimiś ciekawymi szpulami i korbkami custom od RCS albo IZE factory, da się jeszcze z tego zrobić jakiś ładny młynek? ;)

• Like 3

Hmmmm.....

Poczytałem sobie ten temat:

http://www.daiwa.com/global/ja/60years/exist_en/answer.html

i jakkolwiek nadal jego wyglądu nie mogę przeboleć,

to pewne wrażenie robi nowa technologia wytwarzania przekładni z ultra duraluminium, w procesie kucia na zimno i czasochłonny proces obróbki Tough DigiGear.

Daje to podobno dwukrotnie bardziej wytrzymałą przekładnię od "konwencjonalnych" a jednocześnie wycisza jej pracę.

Szkoda, że nie odnieśli się w porównaniu do przekładni hyper.

Jeśli dodamy do tego stabilną obudowę monococque, taki mechanizm może być trudny do zajechania.

Nie wiem...może z czasem, z jakimiś ciekawymi szpulami i korbkami custom od RCS albo IZE factory, da się jeszcze z tego zrobić jakiś ładny młynek? ;)

O ile w kwestii szpul sprawa jest raczej przesadzona - nie beda pasowac dotychczasowe RCS.

To korbki moze beda ? 

Czy waga kołowrotka powinna mieć aż takie znaczenie? Chyba większe ma wyważenie całego zestawu, a lekkimi kołowrotkami często trudno to uzyskać.

Wędki, które wymagają wyważania kołowrotkiem uważam za nieudane modele lub nieudolnie zbudowane. Dobry spin jest wyważony bez względu na użytą masę kołowrotka. Pozycja kołowrotka w spinie jest tak daleko od końca wędki, że wpływ masy młynka na balans jest niewielki. Budowanie wędki pod ciężki kołowrotek w obecnych czasach wydaje się "dziwne".

• Like 10

Czy ktoś może mi wytłumaczyć, co oznacza zlepek wyrazów czasochłonny proces obróbki tough digigear?

Ultra duraluminium jestem sobie w stanie wyobrazić, proces kucia na zimno także (pewnie chodzi o kucie matrycowe), ale wcześniejszego pojęcia nie za bardzo.

DigiGear to zapewne digital design gear, czyli numerycznie zaprojektowana przekładnia, ale co to ma wspólnego z czasochłonną obróbką?

Czy ktoś może mi wytłumaczyć, co oznacza zlepek wyrazów czasochłonny proces obróbki tough digigear?

Ultra duraluminium jestem sobie w stanie wyobrazić, proces kucia na zimno także (pewnie chodzi o kucie matrycowe), ale wcześniejszego pojęcia nie za bardzo.

DigiGear to zapewne digital design gear, czyli numerycznie zaprojektowana przekładnia, ale co to ma wspólnego z czasochłonną obróbką?

To chyba znaczy tyle, ze dobra bedzie ;)

A tak na serio ... przeciez to marketingowy belkot. Nic wiecej :D

Wędki, które wymagają wyważania kołowrotkiem uważam za nieudane modele lub nieudolnie zbudowane. Dobry spin jest wyważony bez względu na użytą masę kołowrotka. Pozycja kołowrotka w spinie jest tak daleko od końca wędki, że wpływ masy młynka na balans jest niewielki. Budowanie wędki pod ciężki kołowrotek w obecnych czasach wydaje się "dziwne".

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem.

• Like 1

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem.

Trudno wszystko umiescic w jednym "pokrowcu".

Inaczej sie rozmawia o 3 metrowych wedkach, a inaczej o patyczkach 180 cm czy 210 cm.

Zatem trudno o uogolnienia pasujace do wszystkich sytuacji / wedek.

Ja dlugimi wedkami nie lowie...wiec kolowrotki lubie lekkie :)

• Like 1