Skocz do zawartości

Daiwa Exist 2018

kaczor

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może mi wytłumaczyć, co oznacza zlepek wyrazów czasochłonny proces obróbki tough digigear?

Ultra duraluminium jestem sobie w stanie wyobrazić, proces kucia na zimno także (pewnie chodzi o kucie matrycowe), ale wcześniejszego pojęcia nie za bardzo.

DigiGear to zapewne digital design gear, czyli numerycznie zaprojektowana przekładnia, ale co to ma wspólnego z czasochłonną obróbką?

Chodzi o technologię obróbki skrawaniem a dokładnie jej precyzję.

Każda para (koło-pinion) przekładni Hyper Digi Gear była (jest) wycinana kilkadziesiąt minut ze względu na twardość materiału i dokładność dopasowania powierzchni ciernych.

post-52249-0-29443700-1516568333.jpg

W nowym Exist, ta technologia została podobno jeszcze ulepszona.

Edytowane przez DonPablo
  • Like 3

Trudno wszystko umiescic w jednym "pokrowcu".

Inaczej sie rozmawia o 3 metrowych wedkach, a inaczej o patyczkach 180 cm czy 210 cm.

Zatem trudno o uogolnienia pasujace do wszystkich sytuacji / wedek.

Ja dlugimi wedkami nie lowie...wiec kolowrotki lubie lekkie :)

I takie stwierdzenie jest rozsądne  :) . W przypadku wędek, jak sam stwierdziłeś, nie można uogólniać.

• Like 1

Chodzi o technologię obróbki skrawaniem a dokładnie jej precyzję.

Każda para (koło-pinion) przekładni Hyper Digi Gear była (jest) wycinana kilkadziesiąt minut ze względu na twardość materiału i dokładność dopasowania powierzchni ciernych.

attachicon.gif hyper-digigear-es_510x510.jpg

W nowym Exist, ta technologia została podobno jeszcze ulepszona.

Pawle,

koła zębate w każdej przekładni są jej sercem, ważne też jest łożyskowanie i montaż. Powierzchnie współpracujące zębów powinny być szlifowane i ten proces jest czasochłonny, podobnie jak docieranie każdej przekładni. Czas tych procesów wzrasta wraz z twardością powierzchni.

Zatem w kołowrotkach z niższej półki mniej przykładają się do wykonania kół. Konkludując moim skromnym zdaniem, łaski nie robią stosując w kołowrotkach z wyższej półki koła dokładniej wykonane, ale żeby od razu pisać o jakiejś sensacji (przez Daiwę). Po prostu każde koła zębate należy wykonywać rzetelnie. Inaczej skutkuje to zamierzonym, szybszym zużyciem zębów kół.

Ale co marketing, to marketing ;) .  

Edytowane przez Banjo

Sławku, zgadzam się co do tego, że łaski nie robią, skoro za młynek biorą 70-80.000 jenów.

Jednak ta precyzja i jakość materiałów, w przypadku Daiwy jest rzeczywiście na poziomie nieosiągalnym dla innych firm.

Nie wiem jak będzie z długowiecznością przekładni w najnowszym Exist.

Wiem natomiast, że w Exist z przekładnią Hyper była ona rzeczywiście ponadprzeciętna.

Nie uważam też, że jest to temat, który można zbyć -lekceważącym wysiłek intelektualny inżynierów- stwierdzeniem, że to bełkot marketingowy.

Edytowane przez DonPablo

Pawle,

z lepszym materiałem zgodzę się (pewnie też poprawili kucie), ale co to oznacza obróbka Tough DigiGear? DigiGear już wyjaśniłem co oznacza i projektowanie numerycznie kół zębatych niewiele ma wspólnego z obróbką. Teraz tak projektuje się, robi się modele 3D, bo na tym polega m.in.projektowanie numeryczne. Zresztą sami pokazują model 3D oraz rzeczywistą przekładnię na wspólnym rysunku (zdjęciu). Niech napiszą, że poprawili rodzaj obróbki wykańczającej. Zęby kół powinno się wykonywać obróbką wiórową.

Tylko, że opisy tworzą ludzie z marketingu i często nie wiedzą o co chodzi, a coś muszą napisać, zwłaszcza krótko i stąd bierze się dla mnie bełkot marketingowy. Inżynierów nie lekceważę, ale nie mogę zdzierżyć takich nic nie mówiących opisów, zwrotów  ;) .

• Like 1

Ok.

Język marketingu/reklamy, to sprzedawanie korzyści klientowi, który nie chce zagłębiać się w szczegóły techniczne.

Nie ma na to czasu. Chce produktu spełniającego jego wymagania i tyle.

Biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia z technologiami, których szczegóły są utajniane (zwłaszcza przed konkurencją),ale jakoś przecież trzeba dla bardziej wścibskich klientów nazwać kolejne stadia rozwoju technologii, wprowadzają inne nazewnictwo.

Wcześniej był DigiGear, teraz jest Tough DigiGear. Nie powiedzą dokładnie co usprawnili, ale zaznaczają, że jest postęp, który jest wyznacznikiem firm innowacyjnych.