smokwelski Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2018 rolka po staremu: w pełni rozbieralna na 2 łożyskach. Za jakiś czas okaże się, kto (D czy S) miał rację w tym temacie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Jak wrazenia z uzytkowania tego Exista 18 ?ktos podzieli sie wrazeniami z krecenia w warunkach lowiska ?Dzieki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 10 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Daniel, Kręci dobrze. Kompletnie nic mu nie można zarzucić. Jak tak dalej pójdzie, to będzie najnudniejsza, w sensie totalnie niekontrowersyjna, Daiwa Exist. Nic nie stuka, nic nie puka, nawój perfekt, rolka nie skrzypi, szumów nie słychać. Nudny i przewidywalny jak flaki z olejem. Obłowiłem nim kilkanaście wypadów na szczupaka na lekko i ciężko. Gumy, obrotówki, wahadła. K. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 10 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 a miałem kupić... tylko po kie licho... jeśli moje dwie 15 2500 i 2500R dają efekt podobny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Daniel, Kręci dobrze. Kompletnie nic mu nie można zarzucić. Jak tak dalej pójdzie, to będzie najnudniejsza, w sensie totalnie niekontrowersyjna, Daiwa Exist. Nic nie stuka, nic nie puka, nawój perfekt, rolka nie skrzypi, szumów nie słychać. Nudny i przewidywalny jak flaki z olejem. Obłowiłem nim kilkanaście wypadów na szczupaka na lekko i ciężko. Gumy, obrotówki, wahadła. K.Dzięki za odpowiedź Kręci tak gładko w warunkach łowiska jak Stella 18 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 11 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Czy Stella 18 kręci lepiej w boju od Exista 18, to tego akurat nie wiem. Obie Stelki czekają na płytkie szpule Póki ich nie będzie, póty debiut nie nastąpi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Czy Stella 18 kręci lepiej w boju od Exista 18, to tego akurat nie wiem. Obie Stelki czekają na płytkie szpule Póki ich nie będzie, póty debiut nie nastąpi.I co? Masz już jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 I co? Masz już jakieś doświadczenia?Tak... zostały stelle :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) I co? Masz już jakieś doświadczenia?Mam. Jest dobrze, a nawet bardzo. Na tę chwilę wyżej sobie cenię Exista niż Stellę 2500 z 18. Praca jest totalnie bezszelestna, bez żadnych stuków i puków. A w Stelli się zdarzają czasami jakieś drobne niedoskonałości w pracy pod obciążeniem. Tyle tylko, że patrząc przez pryzmat użytkownika praktyka nie fotelowego onanisty, to oba kołowrotki są naprawdę bardzo dobre. Co gorsza zaczynam myśleć, że legendarna Stella z 2010 wcale nie jest lepsza od 18. Tak jak katowany przeze mnie TP 4000PG nie rozczarował mnie nigdy, tak i obie nowości Daiwy i Shimano stawiam przynajmniej na równi z najlepszymi modelami obu stajni z lat wcześniejszych. Na ostateczna ocenę poczekam jeszcze z rok. Dalej będę ostro traktował oba modele, by sprawdzić co w środku piszczy. Na trociach katowałem Stellę 4000 i tez jest bez zarzutu. A mając w zapasie darmowy serwis po roku z ewentualną wymianą, gdyby się okazało, ze kołowrotek nie domaga, to nic nie powstrzymywało mnie przed podłym traktowaniem Stelki. Edytowane 2 Października 2018 przez Krab 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Niestety nie można mówić, że aktualnie produkowane mogą dorównać tym z lepszych czasów, sprzed księgowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Myślę, że księgowi byli zanim wymyślono Existy i Stelle 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 Nowe kolowrotki sa lepsze od starych modeli i tak samo trwale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Powiem krótko: wczoraj zdradziłem Shimano. Będąc wczoraj na zakupach u Moritza w DE, przez przez przypadek wziąłem do ręki nowego Exista w rozmiarze 2500 szybki.Jechałem z zamiarem zakupu kilku sztuk nowych Stelli do mojej małej kolekcyjki. Tym razem Stelli nie kupiłem tylko tegoż Exista. To co zrobiła Daiwa niestety zostawia moją ulubioną Stellę daleko w tyle. Dobrze, że Moritz nie miał pełnej rozmiarówki bo pewnie wyjechałbym z wszystkimi modelami.Tak precyzyjnie, idealnie spasowanego kręcioła nie mam w swojej kolekcyjce. Dzisiaj jeszcze raz wkręciłem korbkę w body i pokręciłem trochę na sucho. Finał jest oczywisty - uzupełniam kolekcję o wszystkie wielkości Exista. Za 2 tygodnie trzeba wybrać się znowu do Moritza. Przykro to mówić ale nowy Exist zostawił Stelkę w tyle. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Powiem krótko: wczoraj zdradziłem Shimano. Będąc wczoraj na zakupach u Moritza w DE, przez przez przypadek wziąłem do ręki nowego Exista w rozmiarze 2500 szybki.Jechałem z zamiarem zakupu kilku sztuk nowych Stelli do mojej małej kolekcyjki. Tym razem Stelli nie kupiłem tylko tegoż Exista. To co zrobiła Daiwa niestety zostawia moją ulubioną Stellę daleko w tyle. Dobrze, że Moritz nie miał pełnej rozmiarówki bo pewnie wyjechałbym z wszystkimi modelami.Tak precyzyjnie, idealnie spasowanego kręcioła nie mam w swojej kolekcyjce. Dzisiaj jeszcze raz wkręciłem korbkę w body i pokręciłem trochę na sucho. Finał jest oczywisty - uzupełniam kolekcję o wszystkie wielkości Exista. Za 2 tygodnie trzeba wybrać się znowu do Moritza. Przykro to mówić ale nowy Exist zostawił Stelkę w tyle. Jeśli to nie jest sekret, to ile przedmiotów liczy kolekcyjka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Powiem krótko: wczoraj zdradziłem Shimano. Będąc wczoraj na zakupach u Moritza w DE, przez przez przypadek wziąłem do ręki nowego Exista w rozmiarze 2500 szybki.Jechałem z zamiarem zakupu kilku sztuk nowych Stelli do mojej małej kolekcyjki. Tym razem Stelli nie kupiłem tylko tegoż Exista. To co zrobiła Daiwa niestety zostawia moją ulubioną Stellę daleko w tyle. Dobrze, że Moritz nie miał pełnej rozmiarówki bo pewnie wyjechałbym z wszystkimi modelami.Tak precyzyjnie, idealnie spasowanego kręcioła nie mam w swojej kolekcyjce.Dzisiaj jeszcze raz wkręciłem korbkę w body i pokręciłem trochę na sucho. Finał jest oczywisty - uzupełniam kolekcję o wszystkie wielkości Exista.Za 2 tygodnie trzeba wybrać się znowu do Moritza. Przykro to mówić ale nowy Exist zostawił Stelkę w tyle. Rozwiń myśl pisząc, że Exist pozostawił Stellę daleko w tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Kolekcyjka liczy 49 sztuk + 1 exist.Ale w tym miesiącu będą jeszcze 2 nowe existy.Co do zdania, że stelki zostały na drugiej linii:Spasowanie i sztywność lepsze,Waga mniejsza,Korbka nie lata na boki, Resztę napiszę jak pletke nawinę i porzucam tym cackiem. Szczerze mówiąc to nigdy nie spoglądałem na kołowrotki z Daiwy bo naczytałem sie, że ząbkują itp. Podejrzewam jednak, że wypisują to teoretycy. Być może Daiwy za 200 zł ząbkują, ale tego nie sprawdzałem. Nie będę pisał, że polecam Daiwy czy Shimano bo mi za to nie płacą. Niech każdy kupuje to co chce. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Powiem krótko: wczoraj zdradziłem Shimano. Będąc wczoraj na zakupach u Moritza w DE, przez przez przypadek wziąłem do ręki nowego Exista w rozmiarze 2500 szybki.Jechałem z zamiarem zakupu kilku sztuk nowych Stelli do mojej małej kolekcyjki. Tym razem Stelli nie kupiłem tylko tegoż Exista. (.....)Przykro to mówić ale nowy Exist zostawił Stelkę w tyle.Jak byłeś u Moritza to mieli jeszcze 14 4000XG na sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 A ja powiem tak, kręciłem jednym i drugim kołowrotkiem. Miałem 2 szt. Exista i 2 szt. Stelli w rękach. I tak, w obu Stellach spasowanie lepsze, korbki na bok nie latały, nawet nie słyszałem o takich rzeczach. A to, że Stella cięższa, to dla mnie na plus. No i wybrałem Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Kolekcyjka liczy 49 sztuk + 1 exist.Ale w tym miesiącu będą jeszcze 2 nowe existy.Co do zdania, że stelki zostały na drugiej linii:Spasowanie i sztywność lepsze,Waga mniejsza,Korbka nie lata na boki, Resztę napiszę jak pletke nawinę i porzucam tym cackiem. Szczerze mówiąc to nigdy nie spoglądałem na kołowrotki z Daiwy bo naczytałem sie, że ząbkują itp. Podejrzewam jednak, że wypisują to teoretycy. Być może Daiwy za 200 zł ząbkują, ale tego nie sprawdzałem. Nie będę pisał, że polecam Daiwy czy Shimano bo mi za to nie płacą. Niech każdy kupuje to co chce.Gratulacje. Niezly secik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Artek.Co do mojego wpisu, że korba w stelce lata to za dosłownie to potraktowałeś. Oczywiste jest to, że jak porównujesz tylko kolejne wersje stelli czy twinpowera to najdrobniejsze luzy są jak baletnica ze zgrabnością słoniątka. Zapewne uzupełnię kolekcję o nowe stelki żeby pozostałym nie było smutno, jednak wg. mojego odczucia exist wypada lepiej niż nowa stelka. Dawno temu więcej pytałem o kwestie sprzętu- po co, do czego, co lepsze a co gorsze, teraz nie pytam tylko kupuję i sam wyciągam wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 VAKO Nie zwróciłem uwagi.Ale będę za ok 2-3 tygodnie to sprawdzę.Muszę zadzwonić do Starego Moritza i poprosić żeby przygotował mi te wersje Exist które chcę kupić. Tysiączki miał ale większe modele niż 2500 wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zatrzymałęm się z 15 lat temu, gdzie Daiwa ze szpulą 2500 i korpusem 3000 nosiła nazwę 2500R. Zaczynam nieśmiało patrzeć w kierunku dużo lżejszego Exista ('15-'18), ma jednak kłopot z rozszyforwaniem odpowiednika z przed lat z przełożeniem poniżej 4.8:1 Prośba o podpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Zatrzymałęm się z 15 lat temu, gdzie Daiwa ze szpulą 2500 i korpusem 3000 nosiła nazwę 2500R. Zaczynam nieśmiało patrzeć w kierunku dużo lżejszego Exista ('15-'18), ma jednak kłopot z rozszyforwaniem odpowiednika z przed lat z przełożeniem poniżej 4.8:1 Prośba o podpowiedź...Nie doszukałem się. Wszystkie C w opisie to rozmiar niżej, ale korpusu nie rotora. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Krab 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Zatrzymałęm się z 15 lat temu, gdzie Daiwa ze szpulą 2500 i korpusem 3000 nosiła nazwę 2500R. Zaczynam nieśmiało patrzeć w kierunku dużo lżejszego Exista ('15-'18), ma jednak kłopot z rozszyforwaniem odpowiednika z przed lat z przełożeniem poniżej 4.8:1 Prośba o podpowiedź...Jeśli w aktualnym Exist 18, body od 2500 i 3000 jest takie samo, to mniejszy rotor i węższa szpula w modelu 2500 ( szpula węższa o 3mm) będzie bliżej modelu R z poprzednich generacji...Natomiast warto pamiętać że największy Exist 18, model 4000, to całe 205 g wagi.Więc to i tak dużo poniżej wagi jakichkolwiek certate R z poprzednich generacji Więc jak szukasz mocy to po prostu 4000.Notabene średnia szpuli jak w Stelli 4000 Shimano. Edytowane 30 Grudnia 2018 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) .... i właśnie owe TYLKO 205gr przy wielkości 4000 w DAIWIE mnie osobiście BARDZO niepokoi Edytowane 30 Grudnia 2018 przez miramar69 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi