adriano Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 I bez łopaty na knobie RCS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Jak się nowy exist 18' do tego wcześniejszego 15' pod względem pracy na sucho i pod obciążeniem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 I bez łopaty na knobie RCS 20190105_124552-1024x1365.jpg Wziąłeś szybszego czy zwykłe przełożenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Zwykłe 5.2 82cm zwija i bardzo lekko startuje,lżej od Stelli 18 4000 Edytowane 5 Stycznia 2019 przez adriano 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Ciekawostka dla zainteresowanych. Daiwa podaje przy nowym Exist 2500, ze szpula pomiesci 100 metrow zylki 0.23 mm ? Tymczasem wczoraj nawinalem 160 metrow zylki 0.25 mm nie przesadzajac z iloscia linki. Wprowadzaja nowy standard, nikt nie wie jakie sa pojemnosci nowych szpulek, czlowiek patrzy na dane podane przez producenta... a potem taka weryfikacja.WTF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Ciekawostka dla zainteresowanych. Daiwa podaje przy nowym Exist 2500, ze szpula pomiesci 100 metrow zylki 0.23 mm ? Tymczasem wczoraj nawinalem 160 metrow zylki 0.25 mm nie przesadzajac z iloscia linki. Wprowadzaja nowy standard, nikt nie wie jakie sa pojemnosci nowych szpulek, czlowiek patrzy na dane podane przez producenta... a potem taka weryfikacja. WTF ? Daniel, Za drogą i za dobrą żyłkę kupiłeś Tańszej weszłoby tyle, ile podali U mnie na płytka szpulę nawinalem tylko tyle co podali. Nic mniej nic wiecej. K. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Daniel, Za drogą i za dobrą żyłkę kupiłeś Tańszej weszłoby tyle, ile podali U mnie na płytka szpulę nawinalem tylko tyle co podali. Nic mniej nic wiecej. K. Szpulki 2500 S bym i tak od poczatku nie kupil, a ta SLP Works mi sie nie podoba i nie biore jej pod uwage. Ale pomyslalem, ze komus taka informacja moze sie przydac, ze te szpulki "D" sa faktycznie glebokie , a nie jak podaja na www.Zylka to PLINE ze szpulki 1000 m . Dobrze, ze jak zawsze, kupilem duza szpulke na zapas... Zapewne wyjasnienie jest bardziej prozaiczne, posadzili kogos do przygotowania materialow informacyjnych u importera na EU.Nie mial pojecia, przepisal byle jak, pokielbasil.Takie skutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Po co producenci robią tak głębokie szpule?nie rozumiem... dla mnie to głupota no chyba że się w morzu łowi.a tak trzeba nawalić podkładu i kombinować ,chyba że te szpule tworzą do fluorokarbonu na szczupaki. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez woblery L.E. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Po co producenci robią tak głębokie szpule?nie rozumiem... dla mnie to głupota no chyba że się w morzu łowi.a tak trzeba nawalić podkładu i kombinować ,chyba że te szpule tworzą do fluorokarbonu na szczupaki. Ale Japonczycy nie buduja tych kolowrotkow przez pryzmat rynku europejskiego i jakichs tam szczupakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Ale Japonczycy nie buduja tych kolowrotkow przez pryzmat rynku europejskiego i jakichs tam szczupakow Ale Japończycy nie łowią tylko i wyłącznie w morzu i nie patrzą przez pryzmat bonito i etc. przecież oni też tam mają ryby słodkowodne ,nie konieczne duże rzeki a wydaje mi się że może mają kompleks długości czegoś tam.....i wyrównują pojemnością linki mieszczącej się na szpuli:D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 szpula głębsza, to kołowrotek netto lżejszy, lepiej w katalogu się plasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Ale Japończycy nie łowią tylko i wyłącznie w morzu i nie patrzą przez pryzmat bonito i etc. przecież oni też tam mają ryby słodkowodne ,nie konieczne duże rzeki a wydaje mi się że może mają kompleks długości czegoś tam.....i wyrównują pojemnością linki mieszczącej się na szpuli:D Ze slodkowodnych maja male pstrazki, bassy introdukowane z US (i tu raczej uzywaja multi) i na polnocy maja lososie i tajmienia sahalinskiego w szczatkowych ilosciach.Takze z tymi slodkowodnymi to tak tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 W sumie to tak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Ze slodkowodnych maja male pstrazki, bassy introdukowane z US (i tu raczej uzywaja multi) i na polnocy maja lososie i tajmienia sahalinskiego w szczatkowych ilosciach.Takze z tymi slodkowodnymi to tak tego A jak nie multi przy tych pstragach, bassach to i tak shimano jest na topie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 A jak nie multi przy tych pstragach, bassach to i tak shimano jest na topie. Bardziej sie mega bassem jaraja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Polowilem Existem.Lacznie kilkanascie godzin podczas prob lowienia pstragow potokowych. Kilkanascie godzin, kilkanascie holi ryb. Nie jest to oczywiscie sezon / dwa / trzy, ale jakies wnioski mozna wyciagnac. 1. Kreci bardzo gladko i cicho. Pojawiajace sie w tym watku porownanie do Stelli FI czy FJ wypada pod tym wzgledem zdecydowanie na korzysc Daiwy.2. Hamulec dziala super plynnie, ale pokretlo ma spory skok. W koncu to 10 kg (MAX) trzeba jakos rozlozyc. Jestem przyzwyczajony do lagodniejszego skoku hamulca (Shimano Stella 10).3. Byc moze to kwestia odczuc, ale wydaje mi sie, ze przy zastosowaniu zylki 0.25 w porownaniu ze Stella 10 (zblizona srednica szpuli) rzuty lekkimi przynetami w wykonaniu Exista sa dalsze i mniej wysilkowe. Zludzenie ? Watpie. Rzucalem dokladnie tymi samymi przynetami, w podobnych warunkach i dzien po dniu. Na koniec komentarz najbardziej subiektywny. U mnie ten kolowrotek nie zgosci na dlugo. Rodzaj uchwytu, sposob trzymania, ksztalt i gladkosc stopki kolowrotka. To w moim przypadku nie gra. Mimowolnie przekladam jeden palec wiecej za stopke kolowrotka i potem przy otwieraniu kablaka zakleszczam palcem. Brzmi glupio ? Nigdy mi sie w Stelli nie zdarzylo. Pierwszego dnia z Existem ...kilkanascie razy. Drugiego dnia, probowalem zwracac na to uwage (a mam na co zwracac uwage podczas brodzenia za pstragiem) sytuacja powtorzyla sie z 10 razy. Takze niestety, jak wroce z urlopu, kolowrotek wyladuje na gieldzie. Pozdrawiam 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Dość wysokie wysunięcie szpulki względem rolki w tym exiście ,czy mi się wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Dość wysokie wysunięcie szpulki względem rolki w tym exiście ,czy mi się wydaje?Może tak na zdjęciu wyszło ?Problem z nawojem nowej żyłki na mrozie nie miał Przygladnalem sie fotce i...juz widze, ze jeden zwoj jest nizej. Faktycznie. Ale rozeszlo sie bezkarnie Tu w wersji z korbka 45, testowalem sobie rozne mozliwosci ... Edytowane 15 Stycznia 2019 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox34 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 I można już zobaczyć co w środku piszczy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 a i magiczny klucz się pokazał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Raczej, to nie był oryginał tylko jakaś doróbka , ale jak widać - działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Czyli wychodzi że gwiazda jednak lepsza:D:D koło posuwu jest teflonowe(plastik) czy mi się wydaje??? Edytowane 20 Stycznia 2019 przez woblery L.E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriano Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Żadna nowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Czyli wychodzi że gwiazda jednak lepsza:D:D koło posuwu jest teflonowe(plastik) czy mi się wydaje???A to znaczy o wyższości jednego nad drugim ? Serio ? Dla mnie jak system posuwu się nie zmienia od 4 generacji, to znaczy że jest świetny Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Guzu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Exist to inna konstrukcja względem shimano. Wcześniejszy post był prześmiewczy nie zmienia to faktu iż oba młynki są topowe. Sam bym sprawdził tego exista w boju i być może wyparł by on u mnie nawet stelle. Może kiedyś się skuszę wizualnie mi się podoba jak najbardziej a przynajmniej względem stelli 18. Ale to sprawa indywidualna. Edytowane 21 Stycznia 2019 przez woblery L.E. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi