Skocz do zawartości

Daiwa Exist 2018

kaczor

Rekomendowane odpowiedzi

Exist to inna konstrukcja względem shimano. Wcześniejszy post był prześmiewczy nie zmienia to faktu iż oba młynki są topowe. Sam bym sprawdził tego exista w boju i być może wyparł by on u mnie nawet stelle. Może kiedyś się skuszę :) wizualnie mi się podoba jak najbardziej a przynajmniej względem stelli 18. Ale to sprawa indywidualna.

Tylko cena zaporowa,nową Stelle kupisz do +/- do 2000zł, a cena Exista to prawie 3000zł.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Myśle ze stella niema porównania..spójrzmy na wagę [emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kto bogatemu zabroni kupić młynek za 3000 zł gdzie w cenie tego młynka kupisz 2 x cerate albo twin power lub 3-4 razy balastic lt i każdy z nich posłuży ci nie mniej nie dłużej niż ten jeden .

Co do firmy obie działają już wiele lat prężnie na rynku wędkarskim jedni lubią blodynki a drudzy brunetki , nie powinieneś się sugerować zdaniem że stella ładniejsza i to że  to jest shimano (bo o gustach się nie dyskutuje) i obie firmy w tej cenie oferują swoje wszystkie kosmiczne wyreklamowane technologie .

Szkoda że w cenie tych 3000 zł daiwa lub shimano nie oferuje co najmniej dożywotni serwis .... bo wtedy bym zrozumiał że ten kołowrotek kosztuje takie holendarne  pieniądze .

Najlżejszym kołowrotkiem wcale nie jest stella a ni exist 2500 , a jak się okazuje że średniej półki prorex lt 2500 który waży 175 gramów taka ciekawostka i kosztuje 750-900 zł ;p

Edytowane przez Derrek

Akurat z ta waga, a mam przyznaje hopla na tym punkcie, to sprawa się dynamizuje.

Jestem w trakcie dopasowywania części różnych do mojej Stelli 2010, rozmiar 2500...

180 gramowy Exist w rozmiarze 2500 niedługo przestanie być dalece niedoścignionym :)

Ale to wszystko w swoim czasie.

Edytowane przez Guzu

A u kogo najlepiej Waszym zdaniem takiego Exista potem serwisować w Polsce?

Jakoś większość serwisantów niechętnie przyjmuje Daiwe.

Serwis - znajdziecie tu Państwo informacje o eksploatacji i konserwacji kołowrotków i wędzisk Daiwa, nasze warunki gwarancji oraz schematy części do kołowrotków. W sprawie serwisu gwarancyjnego lub pogwarancyjnego i zakupu części zapasowych prosimy kontaktować się z miejscem gdzie zakupili Państwo sprzęt.

Innymi słowy jak oddasz do sklepu gdzie zakupiłeś kołowrotek to autoryzowany serwis powinien ci odpłatnie zakonserwować kołowrotek  lub nie odpłatnie o ile jest na gwarancji .

Edytowane przez Derrek

Mam w swoich zbiorach I edycję Exist, Mam edycje limitowane Certate..., na to nie wydałbym złotówki...

Miałem i mam Existy od I gen i Certate wszelakie. Nie wydam na nie już złotówki...

Nowy Exist kultura pracy miażdży starocia. Teraz zamówiłem nową Certate. Zobaczymy czy też przekona mnie do pozbycia się reszty zabytków.

Żeby nie było, że czepiam się Daiwy, to pozbyłem się Stellek wszystkich włącznie z 2010. Modele z 2018 kręcą dla mnie rewelacyjnie i wcale nie tęsknie za poprzednikami.

• Like 7

@Derrek

A to w Pl jest autoryzowany serwis? Od kiedy?

Skopiowałeś ulotke i tyle.

Wiesz ile trwa taka zabawa z oddaniem i powrotem sprzętu z Daiwy?

Tu Shimano to jednym palcem rozkłada Daiwe na łopatki:-)

To jest notka z autoryzowanego dystrybutora polskiego czyli cormorana .

Oddawałem kiedyś na gwarancji regala starej wersji i to 2 razy za 1 razem czekałem tydzień za drugim razem 2 , ale za to dostałem nowy kołowrotek .

Zresztą na stronie Daiwa cormoran w zakładce widniej że kołowrotek należy co rok poddać konserwacji a sam tego nie zrobisz bo stracisz gwarancje .

Edytowane przez Derrek

Mi akurat chodziło o serwis u osób prywatnych, np. jak gwarancja się skończy żeby go przesmarować ;)

Z tego co się rozeznałem, mamy speców od Shimano, ale niechętnie konserwują Daiwy - dlatego też chcąc kupić takiego Exista albo Stelle, trzeba brać to pod uwagę.

Jeszcze problem w tym, żeby ten serwis był zrobiony należycie.

Jakby coś się popsuło jednak w czasie gwarancji, to nie kombinowałbym i oddał przez sklep. Też właśnie słyszałem, że na Daiwy się długo czeka - chyba chodzi o to, że oni czekają na przedstawiciela firmy w sklepie i nie wysyłają samodzielnie nic. Do tego przy kołowrotku chyba będzie coś robione dopiero za granicą. Ale ciekawi mnie, czy np. po gwarancji w Daiwie, można im go wysłać przez sklep (odpłatnie), żeby mi go np. przesmarowali tylko. Nawet jakbym miał dłużej poczekać, czułbym się bardziej komfortowo w takiej sytuacji ;)

Edytowane przez Bartas93

Nie bardzo wiem skąd pomysł, że w czasie obowiązywania gwarancji serwis ( czyszczenie i smarowanie) miałoby być darmowe ?

Kojarzę, że niektórzy producenci ( dystrybutorzy) oferują to, chwaląc się tym.

Więc chyba standard to nie jest

Zrobią ci to nie odpłatnie nie piszesz przecież że chcesz oddać im kołowrotek tylko dlatego żeby ci przesmarowali ,(tak zazwyczaj jest) a dlatego że głośno już pracuję i nie możesz tego znieść .

Zresztą możesz nawet napisać że chcesz żeby ci przesmarowali i też nie będzie problemów że zrobią ci w ramach gwarancji.

Edytowane przez Derrek

Zrobią ci to nie odpłatnie nie piszesz przecież że chcesz oddać im kołowrotek tylko dlatego żeby ci przesmarowali ,(tak zazwyczaj jest) a dlatego że głośno już pracuję i nie możesz tego znieść .

Dzięki za wyjaśnienie.

Unikam skutecznie, jak dotąd, kupowania i użytkowania kołowrotków z polskiej dystrybucji .

Nie znam tej rzeczywistości.

Posiadane kabłąkowce serwisuje we własnym zakresie.

Pozdrawiam

• Like 1