hmmkot Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 dobra mam takie małe pytanie jeśli chodzi o koszta i co i jak kupić. a1) lipa - wiadomo od znajomych albo gałązki, albo w ostateczności listewki lipowe lub korpusy (idąc w kolejności za darmo, za niecałe 1zł i po 1zł)a2) kotwiczki - jakie kupujecie i za ile (i jak to jest z rozmiarami do jakich woblerków jakie rozmiary)a3) kółeczka łącznikowe (tak samo za ile kupujecie i jakie rozmiary do jakich woblerków)a4) poliwęglan (allegro płytki 10x15 albo??)a5) drut na stelaż - od Pana Paweła Brzuskiewicza wiem, że używa 0,8 nierdzewnego do spawania (czyli znalazłem kanthal około 50m z przesyłką 50-60zł albo na metry około 10m za 6zł) - może jakieś inne tańsze są (prosiłbym o jakiś link tak dla przykładu) a teraz małe how to jak już mamy wszystko to...... b1) strugamy (to opanowałem dzięki Wam) - pianka z z powodów przedstawionych niżej na razie odpadab2) polerujemy, szlifujemy (to też teoretycznie potrafię zrobić)b3) maczamy w caponie (tutaj mały problem logistyczny - wynajmuję pokój (bez balkonu niestety) i jestem w nim razem z narzeczoną, o ile ja znoszę jej lakiery, pianki, świece zapachowe to już w druga stronę jest być ciężko - zwłaszcza, że na pudełku jest silnie trujący i drażniący (wiadomo kogo ) etc. - jest jakiś nietoksyczny, nieśmierdzący zamiennik??b4) farba podkładowa - chcę np. białą (jaka? + może jakaś mało toksyczna??? i mało śmierdząca)b5) malowanie to wg. dobrej woli artysty (to łatwe - nie mówię, że ładnie maluję...)b6) lakierowanie końcowe - no właśnie czym (jak w przypadku caponu - chciałbym, by nie wybiło mi ( włącznie ze mną) całej populacji ludności w pokoju - trochę ją lubię ;p) do części b - oczywiście jak się nie da ekologicznie to można pisać czego używacie (mówi się trudno - najwyżej i u mnie będzie przejaw toksycznej miłości ) Dzięki z góry za pomoc i odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 dobra mam takie małe pytanie jeśli chodzi o koszta i co i jak kupić. a5) drut na stelaż - od Pana Paweła Brzuskiewicza wiem, że używa 0,8 nierdzewnego do spawania (czyli znalazłem kanthal około 50m z przesyłką 50-60zł albo na metry około 10m za 6zł) - może jakieś inne tańsze są (prosiłbym o jakiś link tak dla przykładu) Witaj . Pisałem Ci abyś sprawdził materiały spawalnicze . Wystarczy wpisać w przeglądarkę drut spawalniczy chromo niklowy i już w pierwszych linkach masz coś takiego . http://magma.sklep.pl/pl/drut-spawalniczy-er308l-stali-nierd zewnej-metoda-tig-1kg-szpula.htmlNa pewno szpula 1 kg to nie 50 metrów a cena w przeliczeniu właśnie na te 50 metrów znacznie niższa . Jeśli chcesz zrobić trochę więcej woblerków to nie wysilaj się na jakieś małe odcinki drutu . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmmkot Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 a5 załatwione - dzięki wielkie (a4 w sumie też - z tym, że ktoś może ma jakieś firmy gdzie sprzedają większe ilości poliwęglanu normalnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Witam, polecam tego sprzedawcę jeżeli chodzi Ci o sprawdzone stery.pzdrTarłoś http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=1389031 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hmmkot Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 raczej chodziło mi o całe płytki poliwęglanowe (chociaż fakt osoby, które mają problem z wycinaniem w domu albo cięciem to link może być przydatny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 b6 - np.żywica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Jaką żywicę stosować bo na aukcjach widziałem różne rodzaje i czy sposób nakładania taki jak w przypadku lakieru zanurzeniowy czy może pędzelkiem? Pytam bo nie przypominam sobie bym kiedykolwiek miał kontakt z jakąś żywicą, po za tą drzewną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Ad1 najlepsze listewki jeśli nie masz możliwości cięcia samemu. Jak masz to najlepiej kupić większą ilość np deskę i później wycinać listewki o konkretnych rozmiarach, takich jak wobki które chcesz robić tzn długośćxwysokośćxszerokość. Z gałęzi jest fajnie na początek ale jak robisz serię powiedzmy 10 woblerów to lepiej z listewki-większa pewność, że wyjdzie powtarzalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi