Skocz do zawartości

Match / odległościówka - dobór przelotek

mafer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zwracam się do Was z trochę nietypowym pytaniem bo dotyczącym odległościówki. Chciałbym wymienic w niej przelotki. Zdecydowałem się wstępnie, że będą to przelotki PB Minima Match. Nie wiem jednak jakich mają być rozmiarów i czy warto dołożyć do tych w tytanowych ramkach ? Czy różnica w wadze będzie odczuwalna ? W tej chwili na wędce jest 13 przelotek + szczytowa. Myślę, że tak też pozostanie.  

Przy zwyklych minimach a minimach tytanwych w szczycie pewnie minimalna, na odlegloscoiwce pewnie nawet nie zauwazysz. Jakbys przerabial pickera i robil super czule szczytowki do niego, takie 0.25-0.5OZ to mozna sie zastanowic, ale i tak nie wem czy jakas roznica byla by zauwazalna :)

Edit:

Ale jak sie zdecydujesz na tytanowe, to czemu nie, trzeba miec fantazje :)

Edytowane przez DelTor0

• 10 miesięcy temu...

Cześć.

Noszę się z zamiarem przezbrojenia odległościówki 3,6 m (3 sekcje). Fabrycznie miała ona bodajże 13 przelotek + szczyt. Wybór padł na Minimy Tich Match. Myślałem o starcie do 16 aż do 4 - ek na końcu. Blank jest dosyć szybki jak na odległościówkę, ale pod sporym obciążeniem pracuje aż do ostatniego składu. Nie zależy mi na rzutach za horyzont, łowione będzie max 15 metrów od pomostu. Jestem początkujący w tym temacie więc z góry dziękuję za każdą pomoc :)

Łukasz, mogę zapytać po co przezbrajasz ten kij? Myślałem o przystosowaniu pod spina, do smużaków itp ale przy połowie na spławik, do tego 15m od pomostu po co nowy set przelotek? Chyba, że ma to być "trening" dla podnoszenia zdolności rodbuildingowych? ;)

Przezbrajam, bo nie nadawał się już do łowienia. Na szczytówce nie było już lakieru, ringi w przelotkach popękane, zmurszały korek, a właściwie jego imitacja. To ulubiona matchówka mojej mamy, stąd pomysł przezbrojenia. Chyba muszę improwizować, Dzień Matki już blisko :)

• Like 3

Generalnie sety przelotek w większości modeli wędek matchowych zaczynają się od rozmiaru 10 lub 12, tylko przy modelach do bardzo dalekich wyrzutów zakładane są 16. Ja jednak, preferowałbym właśnie 16. Ilość przelotek 13+1 wydaje się być ok.

Można wiedzieć co to za wędka jest? Jeżeli, jej cw jest dość mały (do 10g), to może warto na szczytówce założyć przelotki 3W (np. 5szt)? Kij wtedy zyska na dynamice. Oczywiście, jeśli nie jest ta wędka używana do połowu zestawem przelotowym z np. sznureczkiem jako stoper, bo wtedy stoper utknie w przelotkach.

Generalnie sety przelotek w większości modeli wędek matchowych zaczynają się od rozmiaru 10 lub 12, tylko przy modelach do bardzo dalekich wyrzutów zakładane są 16. Ja jednak, preferowałbym właśnie 16. Ilość przelotek 13+1 wydaje się być ok.

Można wiedzieć co to za wędka jest? Jeżeli, jej cw jest dość mały (do 10g), to może warto na szczytówce założyć przelotki 3W (np. 5szt)? Kij wtedy zyska na dynamice. Oczywiście, jeśli nie jest ta wędka używana do połowu zestawem przelotowym z np. sznureczkiem jako stoper, bo wtedy stoper utknie w przelotkach.

Wędka bardzo popularna bo to stare Shimano Alivio. Zestaw oczywiście przelotowy ale stoper nie jest wciągany w przelotki bo głębokość nie przekracza 2 metrów.

• 2 lata później...

A może Minimy? Pod żyłkę się nadają i lekkie są :)  https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Przelotki-Minima-MATCH%2C-TiGRAY/434

A czy w polsce jest jakis sklep ktory posiada w swojej ofercie takie przelotki? Minimy by byly super

Ten podany sklep z minimami to z Polski ;)