Skocz do zawartości

Zestaw castingowy na duuuże szczupaki

JohnyKriss

Rekomendowane odpowiedzi

Blanki te same, delikatnie inne uzbrojenie. Potwierdziłem to z przedstawicielem na dniach dragona w lokalnym sklepie.  Pojechałem żeby je pomacać i uwaga wersja 140 jest dość "delikatna" :)

Chciałem ją kupić żeby zastąpić czymś trochę mocniejszym beastmastera 210xhp ale ze sklepu wyszedłem z wersja do 200g  :)

mysle nad modelem do 300g (do najwiekszych jerkow i gum typu 25-40cm) macal go ktos?

a to sprawdzony koleś jest ? :)

jak by co ? :)

Jeśli pytasz o sprzedawcę to nie wiem.

Jeśli zaś o @Andana to możesz ocenić sam :) .

http://jerkbait.pl/topic/88040-andana-rozkręciło-smarowanie-i-upgrade-multików/.

Możesz tez do niego napisać-na pewno odpowie na pytania.

Takie małe pytanko  odnoście mojego zestawu który prezentowałem  powyżej 

Da się przerobić daiwe tatule 200 hsl HD aby był "STYRKAŁA" przy wyciąganiu pletki przez rybę jak w klasycznym kołowrotku ?

jest ktoś może na forum  kto  się takim czymś zajmuje

rozumiem ze chodzi ci o tzw klickera , spytaj najlepiej @Turik ,. Sprowadza to za ludzkie" pieniądze , montaż jest naprawdę prosty .

• 2 tygodnie później...

Witam,

mam zamiar kupić wędkę typowo do jerkowania.

Padła decyzja kupna Daiwy Prorex XR Jerk 1.95m 40-120g

Będę chciał zrzucać Jerkami (80-120g).

Teraz pytanie co lepiej dobrać DAIWA Prorex XR 300 HLA albo DAIWA PROREX 200HLA

Osobiście wolał bym 300, ale nie jestem pewny czy nie będzie za ciężki w stosunku do wędki.

Wędka wazy 135g a kołowrotek 295g

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Piotrek

Najpierw sprawdź czy ten kij faktycznie machnie jerkiem 120 g, bo 135 g wydaje się niewielką wagą do komfortowego operowania takim ciężarem wyrzutowym. Odnośnie multika to zawsze lepiej lżejszy, bo ręka mniej się meczy. Popytaj czy ktoś używa 200 i jeśli ogarnie te przynęty to bierz lżejszy.

Kije Daiwa Prorex "macałem" na targach i mnóstwo innych wędek castingowych - są naprawdę solidne ,mimo niskiej wagi .Wybór padł na BFT ,lecz długo nie mogłem się zdecydować ,czy jednak nie w/w Daiwa .

Multiplikator ,moim zdaniem 300 ,rzutowo w tych gramaturach będą obie wielkości podobnie ale 300 powinna dłużej "pożyć " .

Edytowane przez golsyl1980

Dzięki za radę. Przejrzałem jeszcze raz jerki i mam głowie slidery z salmo (70g) i Bustery 75-90g. A wędka napewno sobie poradzi. Mam Casting z Major Craft (wyrzut do 80g) i radzi sobie z przynętami po 90g bez problemu. A wędka wazy zaledwie 142g przy 2,13m długości. Myśle ze do tej wędki (Daiwa Prorex XR Jerk 1.95m 40-120g) ze względu na to ze wazy tylko 135g będzie lepiej pasowała Prorex 200HLA która wazy 225g (70g mniej niż XR 300). Plecionkę mam DAIWA J-BRAID X8 150m o grubości 0,28. Powinno się zmieścić wszystko.....

• 3 tygodnie później...

Cześć

Koledzy bardzo proszę o doradztwo jaki kupić kij realnie do 100g

Nie łowiłem nigdy  przynętami o tej wadze.

Wabiki jakich będę używał to swimbaity,gumy typu pig itp.

Kij będzie używany  do łowienia z łajby wiec raczej nic długiego .

Szukam raczej seryjnego kija,budżet  max do 600zł .

A może któryś z kolegów ma lub wie kto ma coś fajnego do oddania.

Z góry bardzo dziękuje.

Ps.przejrzałem kilka ofert na alleg...i innych sklepach i jest sporo kijków ale to tylko opisy i obrazki.

Nie ma to jak ktoś kto ma i łowi ;)

Cześć

Nie łowiłem nigdy  przynętami o tej wadze.

Kij będzie używany  do łowienia z łajby wiec raczej nic długiego .

Szukam raczej seryjnego kija,budżet  max do 600zł .

Z góry bardzo dziękuje.

Ps.przejrzałem kilka ofert na alleg...i innych sklepach i jest sporo kijków ale to tylko opisy i obrazki.

Do gum 2,40-2,60 i multik o niskim przełożeniu.

2,59 Abu Szwartzonker do 140 gramów wyrzutu tak wiec przynęty 40-150 latają jak marzenie a apetyt na większe szybko się pojawią. Nic nie spada.

Osprzęt Fuji i waga 220 gramów przy tej długości i cenie niewiele ponad 400 złotych zachęcają.

Dzwoń jak chcesz.

Drugie podejście widzę  :rolleyes: .

Cześć

Nie łowiłem nigdy przynętami o tej wadze.

Kij będzie używany do łowienia z łajby wiec raczej nic długiego .

Szukam raczej seryjnego kija,budżet max do 600zł .

Z góry bardzo dziękuje.

Na papierze przyzwoicie wyglądają

- daiwa prorex 2.4m 40-120g, do pazura 39cm

- Abu masa beat 2.26m 30-80g, do pazura 33cm

Jeśli może być krótszy to bardzo fajny jest dam Optimus Jerk XH.

Ja za swój zapłaciłem 3 stówki, osprzęt Fuji. Bank czuły i sprężysty, gdyby tylko był ciut dłuższy był by idealny.

Do gum 2,40-2,60 i multik o niskim przełożeniu.

2,59 Abu Szwartzonker do 140 gramów wyrzutu tak wiec przynęty 40-150 latają jak marzenie a apetyt na większe szybko się pojawią. Nic nie spada.

Osprzęt Fuji i waga 220 gramów przy tej długości i cenie niewiele ponad 400 złotych zachęcają.

Dzwoń jak chcesz.

Drugie podejście widzę  :rolleyes: .

Wlasnie przyszedl do mnie taki ale 2,13 do 140g ale wedlug mnie laika jak rowniez znajomego 

ktory wedkuje dluzej to jest kij od szczoty z kwadratowym szczytowym ugieciem...

Gorne cw zanizone o jakies 100g niestety....

Pala na bandytow a nie dobrze miotajacy kij w przedziale cw.

Mial byc podpiety do revot2bst51hs ale wraca do sprzedawcy....

Co bardziej sprezystego do gum (nie jerkow) typy shad teezy 27 itp mozecie polecic ?

• Like 1

Wlasnie przyszedl do mnie taki ale 2,13 do 140g ale wedlug mnie laika jak rowniez znajomego 

ktory wedkuje dluzej to jest kij od szczoty z kwadratowym szczytowym ugieciem...

Gorne cw zanizone o jakies 100g niestety....

Pala na bandytow a nie dobrze miotajacy kij w przedziale cw.

Mial byc podpiety do revot2bst51hs ale wraca do sprzedawcy....

Co bardziej sprezystego do gum (nie jerkow) typy shad teezy 27 itp mozecie polecic

:P  :lol:  mialem ten kijek, potwierdzam Twoje słowa :) i tak samo jak Twoj, moj rowniez wrocil do sprzedawcy  :good:

Edytowane przez hose4ras
  • Like 1

Bo pod duuuuuże gumy, 213 od razu można założyć "niewypał" 

Kupiłem od Andrzeja SG MPP 244 do 160gr i choć nadwyręży moje starcze stawy to w zestawieniu z Shimano Tranx 301 ładnie powalczy z przyzwoitymi rybami (mam nadzieje aby nie zapeszyć ;) )

Czyli ze dluzszy patyk ?

Mam wlasnie pod spinem Westina W3 40-130 ale zmeczylem wskazujacego linka ;)

Tak wiec chcialem zlozyc pierwszego casta pod pajki. I sadzilem ze dlugosc krotszy cast tez da rade... 

Jednak w wypadku ABU nie dal

Odpowiem tak.

Dwa sezony temu, miałem do dyspozycji "tylko" mocny kij ATC MU 368 (ogarnia 150gr 190cm) i z braku laku, używałem do dużych gum. Dało się, ale po dwóch, trzech godzinach miałem dość. Przeciążane na stawach wykańczały człowieka "poważnego wiekiem"

Z długim kijem mogę odpadać kondycyjnie/fizyczne, ale jak dam rade naładować kij 240-260 to on wykonuje za mnie resztę roboty.

Więc teraz ćwiczę pompki :P  :D

• Like 2