Skocz do zawartości

Zestaw castingowy na duuuże szczupaki

JohnyKriss

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem fajnie ostatnio macha mi się 30lb swimbaitem classic  w długości 230cm z nieco krótszą rękojeścią niż zwykle , bo tylko 42cm. Na kajak :) mega! pare metrowych ryb już miał od majówki. Więc śmiało,moge powiedzieć ze przyjemniejszy od m1.

Przyłączam się do pytania.

Napisz Łukasz coś więcej na temat różnic...

Witam,

Kupiłem jednak większy model (Prorex XR 300) do jerkowania. I powiem ze jestem bardzo zadowolony. Jedyne co mnie zdziwiło to wyciek takiej ilości smaru po pierwszych sześciu godzin na wodzie. Czy uważacie z to normalne i wystarczy nadmiar smaru wytrzeć i będzie dobrze? Spotkał się już ktoś z was z takim czymś??

Pozdrawiam

Piotrek

Zagrzałeś go aż się spienił,musiał dobrze dostać co? ;)  :D  Z reguły jest bardzo symboliczne smarowanie fabryczne a tu się chyba komuś kapnęło zdrowo smalcem.Wytrzyj  to wszystko i łap dalej ,obserwuj co się dzieje ,wygląda jakby zareagował z wodą.Czasem  tak się dzieje ,po sezonie daj komuś albo sam zrób serwis i wymień smar

Co rozumiesz przez przyjemniejszy od m1? Mógłbyś napisać kilka słów więcej? Ile ogarnia itd.

Ostatnio lepiej pracuje mi się blankami z mniej spolegliwą szczytówką, ten swimbait opisany jest do 5 uncji i tyle agresywnie poprowadzi, rzucic pewnie rzuci wiecej nie sprawdzałem jutro po testuję , naprawdę przyjemna wędka. 125-135g w postaci alien eela 30cm robi jak zły :) 

Przyłączam się do pytania.

Napisz Łukasz coś więcej na temat różnic...

pod rybą pracuje naprawdę głęboko i męczy je  okropnie szybko a przy okazji wyglada zabójczo, cały jest w oplocie z siatki. Sparowałem go z małym ABU beastem  i naprawdę fajna para wyszła, jerki , gumy , spinnerbaity i obrotówki łyka aż miło.  Na tą chwile to mój ulubiony średni kij szczupakowy czyli taki którego używam zdecydowanie najczęściej. 

Zracji kajaka nie biorę ze sobą 3 patyków w okolicy 30-35lb bo po prostu nie mam tam na nie miejsca ale na łodzi pod koniec przyszłego tygodnia powino się udać zrobić pare zdjęć.

• Like 6

pitu pitu o jednoskladach a do samolotu w bagaz rejestrowany??? Jestem w trakcie oczekiwania na

blank Phenixa RTX800-3MLB 30lb, 40-160g; czyli 240cm w trojskladzie.

Korci tez JAWS79-3, czyli 233cm, 30lb i 40-120g.

https://www.jawsfishing.net/jaws/rod-blanks/jaws-travel-blank/

https://youtu.be/JAsrvbFOQks

pitu pitu o jednoskladach a do samolotu w bagaz rejestrowany??? Jestem w trakcie oczekiwania na

W trójskładzie to będzie jak się go przytrzaśnie pokrywą bagażnika, ewentualnie drzwiami... ;-))))

Sorki Łukasz. To Zbyszek zaczął ;-)

Edytowane przez bartolo
  • Like 1

Bartku, przestajesz latac... wedkarsko? ;)

Wręcz przeciwnie, dopiero zacząłem ;-)

Zbyszku i tak wiesz jak to się skończy:

test na tarasie i kolejny do kolekcji, pewnie stanie obok Batsona SW... (a właściwie nie stanie tylko poleci, może do IRE?)

A pytania do Łukasza były w celu obadania tematu czegoś mocniejszego od M1 25lb, ale w podobnym klimacie.

Znasz moje priorytety...

OK. Dzięki Łukasz. Napisz jeszcze jak się sprawuje w dolnym zakresie rzutowym.

Jaka gramatura go uruchamia? 2 oz. czy więcej...

uncjowy spinnerbait i megabass kanata lata jak zły , wiec schodzi nisko :) 

Edytowane przez Tu nie ma ryb.
  • Like 1

• 3 miesiące temu...

Ktoś może użytkuje tego JAWS79-3?

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
ABU GARCIA 5601 C4 co tak naprawdę ogarnie?

Proszę kolegów użytkowników o opinie czy poradzi sobie z naprawdę kotletami typu 150-250g. Jeżeli nie to w co warto zainwestować. Mam tu na myśli rozsądne cenowo propozycje max 800-900PLN.

Myślałem też nad niskoprofilowcem BFT Instinct X7 LE LP LH lub GUNKI BC 300 XHD.

Pozdrawiam Kuba

Proszę kolegów użytkowników o opinie czy poradzi sobie z naprawdę kotletami typu 150-250g. Jeżeli nie to w co warto zainwestować. Mam tu na myśli rozsądne cenowo propozycje max 800-900PLN.

Myślałem też nad niskoprofilowcem BFT Instinct X7 LE LP LH lub GUNKI BC 300 XHD.

Pozdrawiam Kuba

Nie wiem czy ogarnie bo nie używam okrąglaków Ja do tej gramatury używam lexe 300hl i jestem zadowolony . ;)

Pozdrawiam Kuba

Jak dla mnie słabo sobie poradzi sobie. Mała przekładnia i słaby hamulec. Korpus skręcany a nie monolit . Góra 100-150 gramów moim zdaniem. Poszukaj Lexy 300 HL, do 220-250 gramów w miarę komfortowo.

Jak dla mnie słabo sobie poradzi sobie. Mała przekładnia i słaby hamulec. Korpus skręcany a nie monolit . Góra 100-150 gramów moim zdaniem. Poszukaj Lexy 300 HL, do 220-250 gramów w miarę komfortowo.

Dzięki, te 250g to myślę, że sporadycznie albo wcale. Ale założyć trzeba.

• 2 miesiące temu...

Uzbroiłeś któryś z tych blanków? Jeśli tak tak napiszesz coś więcej?

• 3 tygodnie później...

Przyszedł casting Abu Garcia IKE 45-90 g. Bardzo sztywny i bardzo szybki. Założyłem niskoprofilową Daiwkę wielkości 100 i kiszka, multik wygląda jak zabawka, nie wyważa zbytnio kija,

a co najgorsze pewnie posypie się na dużych jerkach. Co tu założyć, jakiś duży niski profil czy okrąglaka...?

Przyszedł casting Abu Garcia IKE 45-90 g. Bardzo sztywny i bardzo szybki. Założyłem niskoprofilową Daiwkę wielkości 100 i kiszka, multik wygląda jak zabawka, nie wyważa zbytnio kija,

a co najgorsze pewnie posypie się na dużych jerkach. Co tu założyć, jakiś duży niski profil czy okrąglaka...?

Wyważenie to bajka, tym bardziej przy ciężkich przynętach typu jerk. Zasada dźwigni, masz blisko punktu podparcia multik a na szczytówce przyłożone 50-100 gramów. Ile trzeba aby to zrównoważyć? Na sucho nie ma to znaczenia bo ile razy machasz pustym kijem?

Wyważenie to bajka, tym bardziej przy ciężkich przynętach typu jerk. Zasada dźwigni, masz blisko punktu podparcia multik a na szczytówce przyłożone 50-100 gramów. Ile trzeba aby to zrównoważyć? Na sucho nie ma to znaczenia bo ile razy machasz pustym kijem?

Niby tak, ale typowym króciakiem rzędu 180-210 cm rzuca się super. Ale ten kij ma 245 cm i jakoś nie leży mi z tak lekkim multikiem.