Skocz do zawartości

Zestaw castingowy na duuuże szczupaki

JohnyKriss

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, z racji że będę łowił na zmianę ,  jerkami i  gumami głównie z pontonu zastanawiam się jaką wędkę nabyć .

Szukam wędki do 130 g i nie ukrywam że najlepiej łowi mi się takimi  do 2 - 2.20m ale nie wiem czy pod gumy to nie za mało przy tak ciężkim łowieniu.

Ale można przytulić :P Wiesz dobrze, że jasno i zdecydowanie odpisuje wszystkim, że nie ma uniwersału, ale skoro ktoś zdecydowanie chce tylko jeden kij to polecam taka długość. Sam mam Phenixa M1 25Lb skrócony do 221 i mak jest mus to ogarniam nim łowiąc z łodzi i gumę i jerki

• Like 1

Panowie, a do zestawu z Tatulą 200 HD i kijem 45-90 g jaką plecionkę (grubość) polecilibyście? Zazwyczaj łowię szczupłe na 17tkę, tutaj chyba dałbym 0.19-0.20 o w miarę okrągłym przekroju i pewnie przydałoby się dać podkład (pogłębiona szpula).

Edytowane przez skrzyp

Mam taką i podobnie jak Robert mogę polecić ;)

• Like 1

Każda plecionka będzie się darła na kamieniach i jej moc czy producent niewiele zmieni.

A jednak coś z tą PP było nie tak (od razu mówię, że oryginalna i kupiona w dużym renomowanym sklepie).

Zmieniłem ją bodajże na Dragon Invisible/C-thru (b. dobra plecionka) i kolejne kilka dni intensywnego łowienia bez najmniejszych problemów.

Dzięki panowie, nawet ją chyba kiedyś miałem na sandaczowym zestawie, na początku brudziła trochę łapy:) Słuchajcie, tę ultra-głęboką szpulę w Tatuli to chyba wypada dopełnić podkładem, żeby rzuty były płynniejsze?

post-62517-0-18749900-1614167153_thumb.jpg

Ja swoją wypełniłem w całości plecionką ( Power Strike 30lb. )

Jest zapas w przypadku odstrzałów :).  Na następny sezon przewijam tak że to co było " na dnie " szpuli jest na górze i łowię .

Edytowane przez pe-te-ro
  • Like 1

Dzięki panowie, nawet ją chyba kiedyś miałem na sandaczowym zestawie, na początku brudziła trochę łapy:) Słuchajcie, tę ultra-głęboką szpulę w Tatuli to chyba wypada dopełnić podkładem, żeby rzuty były płynniejsze?

attachicon.gif Clipboard01.jpg

Oczywiście, musi być podkład. 135m na luzie wystarczy Ci na minimum dwa sezony. Podkład zrób z żyłki ok 0,30-0,35.

Aby precyzyjnie nawinąć plecionkę, ja bawię się tak:

Multiplikator w uchwycie dolnika i linka przeprowadzona przez minimum pierwszą przelotkę.

1. nawijam plecionkę - bardzo ściśle (przepuszczam plecionkę przez gładką ściereczkę z mikrofibry). Od razu pozbywam się nadmiaru barwnika ;)

2. jeśli plecionka nie wypełniła właściwie szpulki, dowiązuję w/w żyłkę i nawijam (cały czas tak samo bardzo  ściśle tyle ile trzeba.

3. pusta szpukę po żyłce/plecionce nakładam na śrubę średnicy 8-10mm, zaciskam nakrętką i koniec śruby wkładam w uchwyt wkrętarki elektrycznej.

4. nawijam wszystko co było na szpulce multika.

5. kolejną pusta szpulkę od żyłki/plecionki zakładam na ośkę ze śruby i nakrętki (ta sam co powyżej po zdjęciu z niej szpulki z nawiniętą linką)

6 na pustą szpulkę przewijam zawartość poprzedniej szpulki, dzięki temu podkład z żyłki mamy na początku.

7. żyłkę podkładu zawiązuję na pustej szpulce multika, przyklejam cienki plaster obustronny i nawijam na multik całą zawartość szpulki bardzo mocno zaciskajac żyłkę a potem plecionkę w ściereczce z mikrofibry...i mamy nawiniętą plecionkę idealnie milimetr pod rant szpulki.

Uffff... ;)  :D

PS @Skrzyp , podjedź do mnie to Ci nawinę ;)

Edytowane przez BOB
  • Like 4

Oczywiście, musi być podkład. 135m na luzie wystarczy Ci na minimum dwa sezony. Podkład zrób z żyłki ok 0,30-0,35.

Aby precyzyjnie nawinąć plecionkę, ja bawię się tak:

Multiplikator w uchwycie dolnika i linka przeprowadzona przez minimum pierwszą przelotkę.

1. nawijam plecionkę - bardzo ściśle (przepuszczam plecionkę przez gładką ściereczkę z mikrofibry). Od razu pozbywam się nadmiaru barwnika ;)

2. jeśli plecionka nie wypełniła właściwie szpulki, dowiązuję w/w żyłkę i nawijam (cały czas tak samo bardzo  ściśle tyle ile trzeba.

3. pusta szpukę po żyłce/plecionce nakładam na śrubę średnicy 8-10mm, zaciskam nakrętką i koniec śruby wkładam w uchwyt wkrętarki elektrycznej.

4. nawijam wszystko co było na szpulce multika.

5. kolejną pusta szpulkę od żyłki/plecionki zakładam na ośkę ze śruby i nakrętki (ta sam co powyżej po zdjęciu z niej szpulki z nawiniętą linką)

6 na pustą szpulkę przewijam zawartość poprzedniej szpulki, dzięki temu podkład z żyłki mamy na początku.

7. żyłkę podkładu zawiązuję na pustej szpulce multika, przyklejam cienki plaster obustronny i nawijam na multik całą zawartość szpulki bardzo mocno zaciskajac żyłkę a potem plecionkę w ściereczce z mikrofibry...i mamy nawiniętą plecionkę idealnie milimetr pod rant szpulki.

Uffff... ;)  :D

PS @Skrzyp , podjedź do mnie to Ci nawinę ;)

Generalnie robię tak samo. Co do linki to moim zdaniem 0,20 za cienka do 100 gramów i nie chodzi o to że za słaba na szczupaka tylko na przeciążenia przy wyrzucie i odstrzały. Gruba linka nie przeszkadza szczupakom a i podczas łowienia nie jest takim problemem jak przy stałej szpuli. 

• Like 3