Mateo90 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Panowie, z racji że będę łowił na zmianę , jerkami i gumami głównie z pontonu zastanawiam się jaką wędkę nabyć .Szukam wędki do 130 g i nie ukrywam że najlepiej łowi mi się takimi do 2 - 2.20m ale nie wiem czy pod gumy to nie za mało przy tak ciężkim łowieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Do gumy mało do jerka dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 2.2 jeszcze uszlo by do 130g. Najlepiej mieć 240-250 do gum. I 200cm do Jerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 2.2 jeszcze uszlo by do 130g. Najlepiej mieć 240-250 do gum. I 200cm do Jerka Wiem, ale niestety muszę mieć jedną wędke Cóż chyba postawie na dłuższą wędkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Jeśli jedna, to znajdź coś 220cm to w miarę ogarniesz jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Wiem, ale niestety muszę mieć jedną wędke Cóż chyba postawie na dłuższą wędkę Jeśli jedna, to znajdź coś 220cm to w miarę ogarniesz jedno i drugieI wyjdzie taka syrenka, ani to zjeść, ani por..... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Ale można przytulić Wiesz dobrze, że jasno i zdecydowanie odpisuje wszystkim, że nie ma uniwersału, ale skoro ktoś zdecydowanie chce tylko jeden kij to polecam taka długość. Sam mam Phenixa M1 25Lb skrócony do 221 i mak jest mus to ogarniam nim łowiąc z łodzi i gumę i jerki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Robert, wiesz że ja grubym łowieniem mam tyle co z jazdą figurową na lodzie. Ale nie raz się przekonałem, że jak coś jest do wszystkiego..., to i tak kończy się na sprzedaży ze stratą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 21 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 ...lub dokupieniem kija 180-200 do jerków bo kij 220 do gum do 130gr pozostaje i spokojnie obsługuje gumisie w dalszym ciągu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 (edytowane) Panowie, a do zestawu z Tatulą 200 HD i kijem 45-90 g jaką plecionkę (grubość) polecilibyście? Zazwyczaj łowię szczupłe na 17tkę, tutaj chyba dałbym 0.19-0.20 o w miarę okrągłym przekroju i pewnie przydałoby się dać podkład (pogłębiona szpula). Edytowane 23 Lutego 2021 przez skrzyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Co najmniej PowerPro 20 lbs, a jeszcze lepiej 30 lbs. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Mam nawet taką, ciemnozieloną, ale nie - złe doświadczenia z PP (w Szwecji darła się na kamieniach). Chyba więc jakiś Berkley ok. 0.20 mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Wolał bym którąś z tych (ja wybrał bym 0,25 )Dobra cena za dobry towar https://sklep.insel.pl/plecionka-dragon-jiggin-braid-czerwona-020mm135m-p-10591.html https://sklep.insel.pl/plecionka-dragon-jiggin-braid-czerwona-025mm135m-p-10592.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Bierz od 0.20+ mniej strat jak cos sie przybrodzi. A przy tej gramaturze bez problemu lata jak i na cienszych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Mam nawet taką, ciemnozieloną, ale nie - złe doświadczenia z PP (w Szwecji darła się na kamieniach). Chyba więc jakiś Berkley ok. 0.20 mm...Każda plecionka będzie się darła na kamieniach i jej moc czy producent niewiele zmieni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Dokładnie. Na skałach, przy próbie odstrzału, to nawet 15kg stalka się przeciera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Wolał bym którąś z tych (ja wybrał bym 0,25 )Dobra cena za dobry towar https://sklep.insel.pl/plecionka-dragon-jiggin-braid-czerwona-020mm135m-p-10591.html https://sklep.insel.pl/plecionka-dragon-jiggin-braid-czerwona-025mm135m-p-10592.htmlMam taką i podobnie jak Robert mogę polecić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Każda plecionka będzie się darła na kamieniach i jej moc czy producent niewiele zmieni.A jednak coś z tą PP było nie tak (od razu mówię, że oryginalna i kupiona w dużym renomowanym sklepie).Zmieniłem ją bodajże na Dragon Invisible/C-thru (b. dobra plecionka) i kolejne kilka dni intensywnego łowienia bez najmniejszych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Wolał bym którąś z tych (ja wybrał bym 0,25 )Dobra cena za dobry towar https://sklep.insel.pl/plecionka-dragon-jiggin-braid-czerwona-020mm135m-p-10591.html https://sklep.insel.pl/plecionka-dragon-jiggin-braid-czerwona-025mm135m-p-10592.htmlDzięki panowie, nawet ją chyba kiedyś miałem na sandaczowym zestawie, na początku brudziła trochę łapy:) Słuchajcie, tę ultra-głęboką szpulę w Tatuli to chyba wypada dopełnić podkładem, żeby rzuty były płynniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pe-te-ro Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Ja swoją wypełniłem w całości plecionką ( Power Strike 30lb. )Jest zapas w przypadku odstrzałów . Na następny sezon przewijam tak że to co było " na dnie " szpuli jest na górze i łowię . Edytowane 24 Lutego 2021 przez pe-te-ro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Ja nawinąłem do swojej HD 300m 0.20. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Dzięki panowie, nawet ją chyba kiedyś miałem na sandaczowym zestawie, na początku brudziła trochę łapy:) Słuchajcie, tę ultra-głęboką szpulę w Tatuli to chyba wypada dopełnić podkładem, żeby rzuty były płynniejsze? Clipboard01.jpgOczywiście, musi być podkład. 135m na luzie wystarczy Ci na minimum dwa sezony. Podkład zrób z żyłki ok 0,30-0,35.Aby precyzyjnie nawinąć plecionkę, ja bawię się tak:Multiplikator w uchwycie dolnika i linka przeprowadzona przez minimum pierwszą przelotkę.1. nawijam plecionkę - bardzo ściśle (przepuszczam plecionkę przez gładką ściereczkę z mikrofibry). Od razu pozbywam się nadmiaru barwnika 2. jeśli plecionka nie wypełniła właściwie szpulki, dowiązuję w/w żyłkę i nawijam (cały czas tak samo bardzo ściśle tyle ile trzeba.3. pusta szpukę po żyłce/plecionce nakładam na śrubę średnicy 8-10mm, zaciskam nakrętką i koniec śruby wkładam w uchwyt wkrętarki elektrycznej.4. nawijam wszystko co było na szpulce multika.5. kolejną pusta szpulkę od żyłki/plecionki zakładam na ośkę ze śruby i nakrętki (ta sam co powyżej po zdjęciu z niej szpulki z nawiniętą linką)6 na pustą szpulkę przewijam zawartość poprzedniej szpulki, dzięki temu podkład z żyłki mamy na początku.7. żyłkę podkładu zawiązuję na pustej szpulce multika, przyklejam cienki plaster obustronny i nawijam na multik całą zawartość szpulki bardzo mocno zaciskajac żyłkę a potem plecionkę w ściereczce z mikrofibry...i mamy nawiniętą plecionkę idealnie milimetr pod rant szpulki.Uffff... PS @Skrzyp , podjedź do mnie to Ci nawinę Edytowane 24 Lutego 2021 przez BOB 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Metoda na patencie. Polecam, jest precyzja! Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Lutego 2021 przez MarCinFin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Oczywiście, musi być podkład. 135m na luzie wystarczy Ci na minimum dwa sezony. Podkład zrób z żyłki ok 0,30-0,35.Aby precyzyjnie nawinąć plecionkę, ja bawię się tak:Multiplikator w uchwycie dolnika i linka przeprowadzona przez minimum pierwszą przelotkę.1. nawijam plecionkę - bardzo ściśle (przepuszczam plecionkę przez gładką ściereczkę z mikrofibry). Od razu pozbywam się nadmiaru barwnika 2. jeśli plecionka nie wypełniła właściwie szpulki, dowiązuję w/w żyłkę i nawijam (cały czas tak samo bardzo ściśle tyle ile trzeba.3. pusta szpukę po żyłce/plecionce nakładam na śrubę średnicy 8-10mm, zaciskam nakrętką i koniec śruby wkładam w uchwyt wkrętarki elektrycznej.4. nawijam wszystko co było na szpulce multika.5. kolejną pusta szpulkę od żyłki/plecionki zakładam na ośkę ze śruby i nakrętki (ta sam co powyżej po zdjęciu z niej szpulki z nawiniętą linką)6 na pustą szpulkę przewijam zawartość poprzedniej szpulki, dzięki temu podkład z żyłki mamy na początku.7. żyłkę podkładu zawiązuję na pustej szpulce multika, przyklejam cienki plaster obustronny i nawijam na multik całą zawartość szpulki bardzo mocno zaciskajac żyłkę a potem plecionkę w ściereczce z mikrofibry...i mamy nawiniętą plecionkę idealnie milimetr pod rant szpulki.Uffff... PS @Skrzyp , podjedź do mnie to Ci nawinę Generalnie robię tak samo. Co do linki to moim zdaniem 0,20 za cienka do 100 gramów i nie chodzi o to że za słaba na szczupaka tylko na przeciążenia przy wyrzucie i odstrzały. Gruba linka nie przeszkadza szczupakom a i podczas łowienia nie jest takim problemem jak przy stałej szpuli. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 24 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Wiem że za cienka.Ale ja łowie może 15 % czasu rzucając reszta troling.A 0.20 daje mi tę przewagę w trolingu ze wypuszczam na krótsze odległości. Edytowane 24 Lutego 2021 przez nurek28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi