Skocz do zawartości

Zestaw castingowy na duuuże szczupaki

JohnyKriss

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, musi być podkład. 135m na luzie wystarczy Ci na minimum dwa sezony. Podkład zrób z żyłki ok 0,30-0,35.

Aby precyzyjnie nawinąć plecionkę, ja bawię się tak:

Multiplikator w uchwycie dolnika i linka przeprowadzona przez minimum pierwszą przelotkę.

1. nawijam plecionkę - bardzo ściśle (przepuszczam plecionkę przez gładką ściereczkę z mikrofibry). Od razu pozbywam się nadmiaru barwnika ;)

2. jeśli plecionka nie wypełniła właściwie szpulki, dowiązuję w/w żyłkę i nawijam (cały czas tak samo bardzo  ściśle tyle ile trzeba.

3. pusta szpukę po żyłce/plecionce nakładam na śrubę średnicy 8-10mm, zaciskam nakrętką i koniec śruby wkładam w uchwyt wkrętarki elektrycznej.

4. nawijam wszystko co było na szpulce multika.

5. kolejną pusta szpulkę od żyłki/plecionki zakładam na ośkę ze śruby i nakrętki (ta sam co powyżej po zdjęciu z niej szpulki z nawiniętą linką)

6 na pustą szpulkę przewijam zawartość poprzedniej szpulki, dzięki temu podkład z żyłki mamy na początku.

7. żyłkę podkładu zawiązuję na pustej szpulce multika, przyklejam cienki plaster obustronny i nawijam na multik całą zawartość szpulki bardzo mocno zaciskajac żyłkę a potem plecionkę w ściereczce z mikrofibry...i mamy nawiniętą plecionkę idealnie milimetr pod rant szpulki.

Uffff... ;)  :D

PS @Skrzyp , podjedź do mnie to Ci nawinę ;)

Robiłem tak samo, patent z wkrętarką. Teraz przewijam wszystko na Penna Slammera 760, później na jakiś stary kołowrotek karpiowy i z powrotem na multiplikator. Trochę zabawy ale mamy idealnie pełną szpulę

Wiem że za cienka.

Ale ja łowie może 15 % czasu rzucając reszta troling.

A 0.20 daje mi tę przewagę w trolingu ze wypuszczam na krótsze odległości. ;)

Troll to zupełnie inna historia. Przy głębokim , toniowym trollu bez zaczepów twardych daje 20 LB aby przynęta zeszła jak najgłębiej przy tym samym wypuście.. Przy trollu na płytkiej wodzie w zielsku na krótkim dyszlu 40-50 LB nawet. 

• Like 1

Oczywiście, musi być podkład. 135m na luzie wystarczy Ci na minimum dwa sezony. Podkład zrób z żyłki ok 0,30-0,35.

Multiplikator w uchwycie dolnika i linka przeprowadzona przez minimum pierwszą przelotkę.

1. nawijam plecionkę - bardzo ściśle (przepuszczam plecionkę przez gładką ściereczkę z mikrofibry). Od razu pozbywam się nadmiaru barwnika ;)

2. jeśli plecionka nie wypełniła właściwie szpulki, dowiązuję w/w żyłkę i nawijam (cały czas tak samo bardzo  ściśle tyle ile trzeba.

3. pusta szpukę po żyłce/plecionce nakładam na śrubę średnicy 8-10mm, zaciskam nakrętką i koniec śruby wkładam w uchwyt wkrętarki elektrycznej.

5. kolejną pusta szpulkę od żyłki/plecionki zakładam na ośkę ze śruby i nakrętki (ta sam co powyżej po zdjęciu z niej szpulki z nawiniętą linką)

6 na pustą szpulkę przewijam zawartość poprzedniej szpulki, dzięki temu podkład z żyłki mamy na początku.

7. żyłkę podkładu zawiązuję na pustej szpulce multika, przyklejam cienki plaster obustronny i nawijam na multik całą zawartość szpulki bardzo mocno zaciskajac żyłkę a potem plecionkę w ściereczce z mikrofibry...i mamy nawiniętą plecionkę idealnie milimetr pod rant szpulki.

Dzięki :D Analogicznie robię ze stałoszpulowymi od 30 l., no może z wyjątkiem tego, że używam zapasowej szpuli o tej samej pojemności zamiast wiertarki:) I zawsze przez szmatkę, ale koniecznie bawełnianą. I też przyklejam, żeby się nie kręciła, a po sezonie odwracam sam odcinek plecionki. No ale tam wypełnienie ultra-ważne dla dalekosiężności rzutów, na multiku powinna być większa tolerancja. W przypadku tak głębokiej szpuli po prostu czuję, że trzeba zwiększyć średnicę nawoju, żeby szpulka nie zostawała rozkręcona za mocno w 1. fazie rzutu no i żeby kąt wyjścia plecki ze szpuli był bardziej przyjazny. Ale czy po brzegi szpuli czy 2-3 mm poniżej to mi się wydaje, że bez takiego znaczenia jak w koł. spinningowym.

P.S. Przetestuję inną metodę i jeśli się sprawdzi to ją opiszę:)

Hej

ja poszedłem w tym systemie o krok dalej i od naszych sąsiadów z dalekiego wschodu kupiłem takie cudo - naprawdę rewelka, POLECAM

H51a2c612daba47d686a1f93db8ae2233W.jpg

https://pl.aliexpress.com/item/1005001776481286.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.22f330e2Rgwymb&algo_pvid=ba2bc293-b1d5-4961-845e-fe17bcfb6a43&algo_expid=ba2bc293-b1d5-4961-845e-fe17bcfb6a43-8&btsid=2100bddd16142537018156026eb058&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

a i dokonałem małej modyfikacji, dokupiłem 4 podkładki z nierdzewki i umieściłem je na końcach obu sprężyn, całość jest z alu i sprężynki niszczyły, drapały części dociskowe i stożki...

Edytowane przez JakPot

A jak ta przyssawka się sprawdza?

Kiedyś na ali widziałem taki patent na wzór imadełka przykręcanego do np. do blatu stołu.

Bez problemu, ja przyklejam do stołu i jest super. Ważne, że jest możliwość regulacji docisku szpuli a co za tym idzie nawijanie jest łatwiejsze.

Kupiłem 2szt i z jednej używam systemu mocowania na śrubie imbusowej do wkrętarki (reszta części na zapasie) - polecam

Widzę, że jak się poszpera to nawet za 5-10 zł można znaleźć.

Pozdr K

Edytowane przez JakPot

ja poszedłem w tym systemie o krok dalej i od naszych sąsiadów z dalekiego wschodu kupiłem takie cudo - naprawdę rewelka, POLECAM

Rozumiem, że to tylko do multików?

Bo stara szkoła nawijania linki (wtedy żyłki) na koł. spinningowy mówiła, żeby nigdy nie odwijać linki w ten sposób lecz z płasko leżącej szpuli, bo inaczej z każdym obrotem się skręca.

Edytowane przez skrzyp

Bo stara szkoła nawijania linki (wtedy żyłki) na koł. spinningowy mówiła, żeby nigdy nie odwijać linki w ten sposób lecz z płasko leżącej szpuli, bo inaczej z każdym obrotem się skręca.

Nie, ja używam do obu. Na multika odwijam linkę z góry szpuli a na stałoszpulowca z dołu, jeżeli rant szpuli jest przystosowany i nie jest ostry to śmiało możesz ustawić szpulkę (całe urządzenie) czołem do kołowrotka (tak aby linka odwijała się w tą samą stronę co kołowrotek nawija). Uzyskasz ten sam efekt.

Edytowane przez JakPot

Ale po wyrzucie jest rozprostowana. Można także odwrotnie, wtedy skręca się po wyrzucie.