Skocz do zawartości

Zestaw castingowy na duuuże szczupaki

JohnyKriss

Rekomendowane odpowiedzi

Że 90g jak na kije svartzonkera to rozmiar w dół ;)

A mógłbyś trochę uprościć tą odpowiedź bo nie wiem może jestem nie kumaty i nie bardzo rozumię chodzi o to że 90g jest zaniżone i ma dużo większy zapas mocy czy jak co rozmiar w dół???

A mógłbyś trochę uprościć tą odpowiedź bo nie wiem może jestem nie kumaty i nie bardzo rozumię chodzi o to że 90g jest zaniżone i ma dużo większy zapas mocy czy jak co rozmiar w dół???

To jest takie określenie które się na polski zgrabnie nie tłumaczy. Wszystkie kije svartzonkera to mają raczej dobrze powyżej 100g wyrzutu i ten do 90 to wg producenta krok w..dół czyli wędka do lżejszego łowienia. I tak sobie nazwali.,Przynajmniej tak ja to rozumiem.

• 3 tygodnie później...

Podepnę się pod temat, bo ja podobnie jak kolega zakładający temat... Panowie czy ktoś miał do czynienia z kijem St. Croix wild river cast WRC80HF2, są filmiki na yt corona fishing i tak właśnie jakby to było to, co mi się wydaje, że może mi podpasować. Nie chciałbym aż tak mocnej pały, raczej chciałbym, żeby kij pracował już pod rybą 60-70cm. Chciałbym spróbować używać go z jerkami do 100gr max , większymi gumami fox river 23 z obciążeniem, SG trout 20... ogarnie to ten kijek? Co do multika, to po przeczytaniu powyższych postów chyba zdecyduję się na tatulę 200... W zasięgu moich możliwości. I jeszcze jedno, pletka power pro 30lb wystarczy, czy za słaba? A może coś innego? Podpowiedzcie co myślicie...

• 3 tygodnie później...

Kupiłem niedawno tu na forum multika Curado 201 DPV z myślą budowy pierwszego zestawu castingowego pod jerki. Teraz szukam do niego patyka, narazie moją uwagę zwróciły 2 pozycje:

Dragon Guide Select Skinner Cast 1,95m/40-80g

Savage Gear Black Savage Trigger 2,2m/30-70g

Savage Gear Butch light XLNT2 Cast 2,05m/40-100g

Dragona miałem w ręce, strasznie sztywny, ale też bardzo lekki i sprawia wrażenie czułego. Po ugięciu sądzę że może być niedoszacowany.

Moim faworytem na razie jest Black Savage, miałem kijek tej serii spinningowy kiedyś w łapie i zostawił bardzo pozytywne wrażenie po sobie. Czy ktoś użytkuje ww kij castingowy?

Jeśli macie jakieś ciekawsze opcje w podobnej kasie to jestem otwarty. Nie ukrywam że jestem laikiem jeśli chodzi o casting, gdybym był w stanie ogarnąć jerki które robię klasycznym spinem pewnie bym w to nie poszedł. Ale rozmiary rosną...

Jerki które ma obsłużyć kijek są przedziale 50-100g

Z góry dzięki za pomoc. Pozdro

Edytowane przez goliatwielki

Mam Savage Gear Butch light i górna komfortowa granica ,to raczej 90 gram .Powyżej spokojnie da radę ale ostrożniej .Sztywny i dobry pod jerki .Natomiast zaczyna pracować porządnie dopiero pod rybami 80+ .

Czyli jest mocno sztywny. I z tego co piszesz raczej nie jest przeszacowany, skoro 90g to górna granica komfortu. Dragon którego macałem wydaje się mocno niedoszacowany. To samo mówił sprzedawca, że Dragon ogarnie spokojnie te 100g.

Muszę poszukać sklepu z kijami SG i zobaczyć jak leżą w ręce.

Macie jeszcze propozycje na jakie modele zwrócić uwagę w sklepach?

• 2 tygodnie później...

Witam :) dołączę się do rozmowy bo tez podobnie jak kolega składam swój pierwszy zestaw castingowy pod cięższe przynęty.
Kiedyś miałem zestaw castingowy ale poszedłem w zła stronę ponieważ na siłę chciałem zrobić sobie zestaw UL na początek i po pół roku stwierdziłem że jednak wole tradycyjny spinUL  do castUL i  sprzedałem zestaw który zrobiłem Jednak teraz  coraz częściej używam ciężkich przynęt na szczupaki  i powoli zaczynam mieć problemy aby obsłużyć je klasycznym spiningiem. 
Zacząłem już kompletowanie zestawu i jak narazie posiadam wędke  Savage Gear Black Savage Trigger 220cm 30-70g
teraz zostało mi dokupić jeszcze tylko multik ( przynęty jakich będę używać to będą sie mieścić w przedziale cw wędki czyli około 30-70g)

Multiplikator jaki planuję kupić to   Abu Garcia Ambassadeur 5601 LH   (lub ewentualnie ) klasyczna Abu Garcia Ambassadeur Classic C4 5601 LH (albo) Abu Garcia Ambassadeur pro rocket CSB 5501 (ALBO) Ambassadeur 5601 JERK

​Ja generalnie nie potrzebuje  niskoprofilowca   bo będę nawijał linkę  coś około 0,25-może 0,30 i  żeby sie zmieściło trochę 
​Zastanawiałem się jeszcze nad jakaś tatula ale do max 800 zł warto czy lepiej  jeden z tych abu powyżej (a jeżeli abu to który model??? bo tu mam największa rozkmine  bo nie bardzo wiem czym sie różnią one  bo powiedzmy ze ceny w miarę porównywalne poza C4)  ???
​poprawcie mnie albo nakierujcie na inna drogę jeżeli się mylę bo nie chał bym zrobić gafy na etapie kupna multika bo to najdroższa część zestawu 
​najbardziej chodzi mi o wasza opinia  czy te abu  albo jeden z nich będzie sie nadawał dla nowicjusza na początek, zęby się nie zrazić w miarę fajnie nauczyć i nie pieprznąć tym w kat po pierwszym wypadzie :)
poniżej zdjęcia multiplikatorów które mam na oku

post-64836-0-01033600-1521723336_thumb.jpg

post-64836-0-89044000-1521723344_thumb.jpg

post-64836-0-28399000-1521723732_thumb.jpg

post-64836-0-91522100-1521723737_thumb.jpg

,,nie chał bym zrobić gafy na etapie kupna multika bo to najdroższa część zestawu "

Jak masz 8 stów na multik to już jest nieżle  :P  Ja bym jednak poszedł w tatulę 200 a nie okrąglaka .Za 730 widziałem ostatnio na aledrogo nówka z kwitami ... ;)

Edytowane przez sero1975
  • Like 1