Skocz do zawartości

Zestaw castingowy na duuuże szczupaki

JohnyKriss

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie okrąglak za duży. Po prostu nie obejmuję go. Jeżeli dołożymy ,,słuszny " kij z porządną grubą rękojeścią to ktoś mający rozmiar ręki ,,M" tak jak ja po prostu go nie obejmie. Mam starego avida 3 oz sparowanego z lexa 300. i dla mnie jest ,,w sam raz"

Lexa to juz grubo tatulka w sam raz do takich gramatur  :P

Witam :) dołączę się do rozmowy bo tez podobnie jak kolega składam swój pierwszy zestaw castingowy pod cięższe przynęty.

Kiedyś miałem zestaw castingowy ale poszedłem w zła stronę ponieważ na siłę chciałem zrobić sobie zestaw UL na początek i po pół roku stwierdziłem że jednak wole tradycyjny spinUL  do castUL i  sprzedałem zestaw który zrobiłem Jednak teraz  coraz częściej używam ciężkich przynęt na szczupaki  i powoli zaczynam mieć problemy aby obsłużyć je klasycznym spiningiem. 

Zacząłem już kompletowanie zestawu i jak narazie posiadam wędke  Savage Gear Black Savage Trigger 220cm 30-70g

teraz zostało mi dokupić jeszcze tylko multik ( przynęty jakich będę używać to będą sie mieścić w przedziale cw wędki czyli około 30-70g)

Multiplikator jaki planuję kupić to   Abu Garcia Ambassadeur 5601 LH   (lub ewentualnie ) klasyczna [/size]Abu Garcia Ambassadeur Classic C4 5601 LH (albo) Abu Garcia Ambassadeur pro rocket CSB 5501 (ALBO) [/size]Ambassadeur 5601 JERK[/size]

​Ja generalnie nie potrzebuje  niskoprofilowca   bo będę nawijał linkę  coś około 0,25-może 0,30 i  żeby sie zmieściło trochę 

​Zastanawiałem się jeszcze nad jakaś tatula ale do max 800 zł warto czy lepiej  jeden z tych abu powyżej (a jeżeli abu to który model??? bo tu mam największa rozkmine  bo nie bardzo wiem czym sie różnią one  bo powiedzmy ze ceny w miarę porównywalne poza C4)  ???

​poprawcie mnie albo nakierujcie na inna drogę jeżeli się mylę bo nie chał bym zrobić gafy na etapie kupna multika bo to najdroższa część zestawu 

​najbardziej chodzi mi o wasza opinia  czy te abu  albo jeden z nich będzie sie nadawał dla nowicjusza na początek, zęby się nie zrazić w miarę fajnie nauczyć i nie pieprznąć tym w kat po pierwszym wypadzie :)

poniżej zdjęcia multiplikatorów które mam na oku

C 3 4601 załatwi sprawę w tym zakresie , po co tobie betoniara w rozmiarze 56.

Może najprościej ,żeby kolega poszedł do sklepu i przymierzył się do okrąglaka i niskoprofilowca ????

I wybrał co mu bardziej leży ......

Tu na forum jednoznacznej opinii nigdy nie będzie czy jeden czy drugi bo tyle samo zwolenników jak i przeciwników....

A wtedy będzie już można porozmawiać o konkretnym modelu ..... ;)

a co powiecie na TATULA 200HSL ???? bo ilośc miejsca na plecionkę jak dla mnie WYSTARCZAJĄCA  , BĘDZIE ok pod PRZYNĘTY 30-70 ?

a generalnie czy okraglak czy niski  to  dla mnie nie BĘDZIE  raczej WIĘKSZEGO znaczenia bo trzymałem to i to w RĘCE i  niby profil  TROCHĘ lepiej  ale OKRĄGŁY  tez jest ok  bardziej mi chodzi  o  to którym na POCZĄTKU zadziej BĘDĘ robił brody ?  

i pamietajmy 800 zł  to chciałbym niestety  górna granica bo tatula hd 150 bajka  ale juz 1200 ;/

Edytowane przez moorecki1994

a co powiecie na TATULA 200HSL ???? bo ilośc miejsca na plecionkę jak dla mnie WYSTARCZAJĄCA  , BĘDZIE ok pod PRZYNĘTY 30-70 ?

a generalnie czy okraglak czy niski  to  dla mnie nie BĘDZIE  raczej WIĘKSZEGO znaczenia bo trzymałem to i to w RĘCE i  niby profil  TROCHĘ lepiej  ale OKRĄGŁY  tez jest ok  bardziej mi chodzi  o  to którym na POCZĄTKU zadziej BĘDĘ robił brody ?  

i pamietajmy 800 zł  to chciałbym niestety  górna granica bo tatula hd 150 bajka  ale juz 1200 ;/

Być może szczegół dla wielu nie istotny ( zależy jak kto trzyma ) ja np.lubię trzymać palec wskazujący na balkoniku" przed wodzikiem i ważne aby multic po prostu go miał  :) . wiele Okrąglaków" go niema dlatego  mi nie leżą . Tatulki mają  :)  całkiem wygodny , poza tym tyram swoją HD Custom 3 może 4 sezony działa dobrze i nic jej nie dolega , przypięta do Xzogi 7 kg a więc w gramaturach na których ci zależy.