Skocz do zawartości

Zestaw castingowy na duuuże szczupaki

JohnyKriss

Rekomendowane odpowiedzi

A koledzy wyżej mówili że Velvet minimum 0,28 mm a to prawie 28 kg

a vishplash podałem w kg temu bo jest mocno przegrubiona i nie chciałem w mm aby było błędnie odbierana jej srednica

Nieporozumień związanych z oznaczeniem grubości linek jest ciągle wiele.  Dlatego lepiej jest się posługiwać wytrzymałością . Osobiście uważam że dobra ( trzymająca parametry) linka 40 lb w zupełności wystarczy ( a to dopiero 18 kg ) Ja mam taką przy zestawie do 150 gr . Przez ubiegły sezon nie zdarzył mi się żaden odstrzał ,problemy były jak złapałem zaczep  ;) .

• Like 1

Dla mnie parametr określający wytrzymałość linki w kg nie istnieje. Albo inaczej. Nie biorę go pod uwagę. Przeważnie jest z du...y. Kieruję się wytrzymałością określaną w funtach, bądź, przy linkach z rodzimej dystrybucji jakimś tam 0,coś tam.

• Like 1

Dla mnie parametr określający wytrzymałość linki w kg nie istnieje. Albo inaczej. Nie biorę go pod uwagę. Przeważnie jest z du...y. Kieruję się wytrzymałością określaną w funtach, bądź, przy linkach z rodzimej dystrybucji jakimś tam 0,coś tam.

Co to za różnica jaka jest jednostka?

Używałem plecionek berkley, power pro, mistral, stroft, kamatsu, daiwa tournament, i kastking. Nie mam porównania kastkinga w wersji cienkiej ale od 0.18mm tj łowienie ciężej nie szukam innych. Na zaczepach ciężko zerwać i strzela tylko fluorocarbon na węźle. 0.18 bądź 0.14 ( teraz nie pamiętam) kosztowała około 3 euro za szpulę 150 bądź 135m.Moze z powodu grubości istnieje fakt że to jedyna linka która mi się nie skręca ( nie używam obrotowek). Nie traci koloru i wygląda najbardziej okragle wśród ww. Jeśli chodzi o cieńsze to bezapelacyjnie techron. Kastking to naprawdę dobra i tania linka do ciezszego łowienia. Pzdr

Ja się  podpisuję obiema ręcami pod tym co wyżej napisał Andrzej .

Są plecionki ,,sprawdzone w boju " i pewne . Varivas, PP, Stren jak piszę przedmówca dołożył bym jeszcze power sticke czy berkleya (nie każdy się zgodzi jego prawo ...)

Różnica w cenie może i wynosi kilkadziesiąt złotych ale swój spokojny sen ,że moja ulubiona przynęta w cenie powiedzmy 70+ poleci gdzieś w kosmos lub że wymarzone 130+ zanurzy się w głębinach gdzieś przed łodzią wyceniam zdecydowanie drożej .... ;)

Edytowane przez sero1975
  • Like 2

Różnica w cenie może i wynosi kilkadziesiąt złotych ale swój spokojny sen ,że moja ulubiona przynęta w cenie powiedzmy 70+ poleci gdzieś w kosmos lub że wymarzone 130+ zanurzy się w głębinach gdzieś przed łodzią wyceniam zdecydowanie drożej .... ;)

Potestuj a potem napisz jeszcze raz.

@Nega

Na razie mam zapas na 3 sezony w przedziale 10-50lb. Dlatego pretendent musi jeszcze stoczyć kilka zwycięskich  walk na innych ringach i poczekać na walkę o mistrzostwo . Oczywiście nie mówię nie ale termin jest dosyć mglisty i nie spędza mi to snu z powiek....

Testy przy przynętach 50-100 złotych odpuszczam. Wybaczcie ale nie widzę sensu.

??? Nie ma tańszej opcji do testu jak 1zł za gram?

@Nega

Na razie mam zapas na 3 sezony w przedziale 10-50lb. Dlatego pretendent musi jeszcze stoczyć kilka zwycięskich  walk na innych ringach i poczekać na walkę o mistrzostwo . Oczywiście nie mówię nie ale termin jest dosyć mglisty i nie spędza mi to snu z powiek....

@seo75

To może poprostu pisz o tym co masz a nie o tym czego nie miałeś i nie zamierzasz mieć. Bez zbędnych postów.