Jack__Daniels Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Nord, wydaje mi się, że przede wszystkim musisz technikę opanować bo rzut 20m to w zasadzie byle czym można wykonać. Ja mam problemy powyżej 30m i wiem, że to też technika. Linka zapawne sobie poradzi z takimi muchami. Albo kombinuje zestaw #10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Może i masz rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Miałem różne linki do szczupakówki, ale najbardziej ze wszystkich podpasowała mi Guideline Pike. Tylko nie wiem czy w Polszy jeszcze gdzieś jest w sklepach. Kupowałem dawno (już chyba ze 4 lata temu) i mam dwie: pływająca i s3/inter, obie w klasie 8. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) W Polsce niedostępne. Można sciagnac z Niemiec ale w przeliczeniu prawie 400zl Edytowane 1 Listopada 2019 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Jednego guideline pajka nowego pływającego w klasie #8 mam na zbyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Szkoda że nie masz #9 ???? Edytowane 2 Listopada 2019 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richi55 Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Niestety nic co dobre nie jest tanie.linka która załatwia ten problem nawet przy nie najlepszej technice rzucania to Royal Wullf Ambush,nie jest tanio ale wartoWiem co mówię bo mam taką #10 nawet na sprzedaż bo zrezygnowałem z ciężkich wędek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baart Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Podpisuję się pod wypowiedzią kolegi Szymanka. Linka Big Fly jest tylko z nazwy do dużych much. Profil i długość głowicy to jakaś pomyłka. Mucha na prawdę musi być dość skąpo ubrana żeby poddała się tej lince. Plusem jest tylko śliska powłoka. Swoją drogą jestem ciekawy kiedy zacznie pękać.W moim arsenale ta linka idzie do ucięcia i dopasowania wagi pod #7 do łowienia na 'średnio'. Podróbka Outbounda z Maxcatch? Jak ogólne wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Ja mam tą linkę z tonącą głowicą i ciągnie muchy bardzo dobrze.Lepiej od pływającego pajka w tej samej klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 To chyba są bardzo indywidualne preferencje. Ja osobiście lubię Guideline Pike i stare Airflo 40+, oba o głowicy 10,5m. Z drugiej strony dobrze mi się rzuca Big Mama z jeszcze dłuższą głowicą. Choć ta linka akurat wymaga więcej uwagi. Typowymi "maczugami" typu Big Daddy rzucam niechętnie i mnie zwyczajnie męczą, ale w określonych warunkach nie mają alternatywy. Kolejna rzecz to to że tonacymi rzuca się lepiej niż plywającymi przy tym samym profilu głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Podróbka Outbounda z Maxcatch? Jak ogólne wrażenia?Ciągnie naprawdę duże muchy bez problemu ale powyżej 15m trudno mi się rzuca. Do 10-12 jest spoko a potem jak by przeciąża kij. Ale może być to spowodowane moja słaba technika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Kolejna rzecz to to że tonacymi rzuca się lepiej niż plywającymi przy tym samym profilu głowicy.Mniejsza średnica linki powoduje mniejszy opór powietrza, co ułatwia dłuższe rzuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 (edytowane) Witam.Nie wiem czy ma to znaczenie, ale często producenci kijów robią linki dostosowane stricte do nich.Mam czerwonego "bigflaja" #9 od Scierry i dużo lepiej rzuca się nim dłuuugą głowicą wiszącą w całości w powietrzu, np. linkami Airflo 40+. To taka sztywna i mega szybka pała, którą można przeciążać linkami 10-11 bez większej sensacji. Linki wyższej klasy niż #11 nie mam, więc nie próbowałem. Dla porównania z kolei posiadam też Ego Pike #9 i tym kijem rzuca mi się lepiej linkami szczupakowymi Ego o krótkich głowicach skagitowych. Jest dużo bardziej miękki, ma głębsze ugięcie przy rzutach i nie szarpie tak kijem przy rzutach takimi głowicami, jak Scierra. Przy niej czuć dużo bardziej linkę z krótką głowicą w ręce.Oczywiście porównanie na tych samych muchach opieram.Pozdrawiam. Edytowane 5 Listopada 2019 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) . Edytowane 6 Listopada 2019 przez szymanek69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Podróbka Outbounda z Maxcatch? Jak ogólne wrażenia? Baart zamówiłem #6 do swojej Scierry 6/7 - deklarują że będę miał do 11.11. więc będzie możliwość jeszcze w sezonie sprawdzić na okoniach na kanale Edytowane 6 Listopada 2019 przez szymanek69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baart Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Dla porównania z kolei posiadam też Ego Pike #9 i tym kijem rzuca mi się lepiej linkami szczupakowymi Ego o krótkich głowicach skagitowych. Jest dużo bardziej miękki, ma głębsze ugięcie przy rzutach i nie szarpie tak kijem przy rzutach takimi głowicami, jak Scierra. Przy niej czuć dużo bardziej linkę z krótką głowicą w ręce. Tu potwierdzam. Szczupakowa linka ego z tym kijem latała pięknie... lecz niestety spękała doszczętnie po sezonie.Do tego kija mam też mega agresywnego Airflo Snipera (inter) i też lata świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 W Polsce niedostępne. Można sciagnac z Niemiec ale w przeliczeniu prawie 400zlJakby ktoś był zainteresowany to linki GL PIKE są dostępne na w wyprzedaży po 45 GBP w Fishingmegastore, w wersji Float i S1/S3. https://www.fishingmegastore.com/fly-lines/guideline-pike-series-wf-floating-fly-line~3295.html?&housecode=GC0943 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Jesli ktos nadal szuka GL pike to jest w dobrej cenie http://www.flyfishing.pl/komis/msg.php?id=118164&offset=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Miałem linke Scierra Big Fly w wersji inter.,ogulnie linka jak za te pieniądze bardzo dobra,muchy 15-20cm.z syntetyków i bucktailla wyrzuca 2-3 wymachami na powtwrzalne +-20m., śliska cięki running,łowilem nia od wiosny do jesieni ... i późną jesienia sprzedałem. Linka ma rdzeń mono i przy temperaturach ok.2-3 stopnie zrobiła się tak sztywna że praktucznie za każdym razem przy zbieraniu wypadała z basketu. Miałem też Ego Agresor i to była naigorsze linka szczupakowa jaka miałem b. miekka (dość często się platała) i gruby running który słabo chodził na przelotkach. Najlepszą z tanich linek jest podróba Oud bonda z Alii, ale występuje tylko w wersji pływającej.Ja używam pełnego przekroju linek szczupakowych od F przez I ,S3 do S7. Najczęściej (łowię głównie w NL) używam inter i S3. Moje ulubione linki to Airflo Elbi Special Pike Edytowane 22 Listopada 2019 przez Wobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi