DawidGno Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Witam ! Już od dłuższego czasu przeglądając to i inne fora poświęcone castingowi oraz produkcji wędzisk zdecydowałem samemu podjąć się zadania i zbudować od podstaw kijek pod casta.Na pierwszy ogień poszedł blank 2 składowy odzyskany ze starego spinningu o długości 198cm w dwóch składach . Blank opisany był do 60g c.w. Po oszlifowaniu go z pozostałości lakieru oraz czegoś co miało przypominać korek wybrałem się do najbliższej pracowni , gdzie mogłem nabyć potrzebne mi komponenty. Więc na liście zakupów znalazł się uchwyt do kołowrotka z pazurem a dokładnie Fuji TCS ,pianka na rękojeść oraz przelotki forecast w ilości 6+1 (szczytowa NO NAME) .Dodatkowo czarne nici do omotek i lakier. Do całości dołożyłem uchwyt do przynęt oraz folie karbonową .Za pomocą utworzonych wszelkimi siłami maszyn do nawijania omotek jak i do suszenia lakieru powstało takie coś:Nie jest to może arcydzieło , nie powala na kolana małą masa ani wyszukanym wzornictwem ale sprawdza się. Kij został stworzony z myślą , że będzie pracował z dużym multikiem i miotał przynętami typu Slider10 i gumy typu Relax 6Duże niestety gryźć nie miały zamiaru , za to krótki gustowały w ralaxach 6Gdy po testach okazało się że ciężar wabika dochodzący do 80g nie sponiewierał konstrukcji a przelotki sa nadal na swoim miejscu postanowiłem zabrać się za kolejny projekcik . Krótki przegląd towaru i na liście zamówienia lądujeoraz coś aby do ozdoby - Fuji ACS , super twarda pianka forecasta i 2 plasterki korkaPo dopasowaniu uchwytu przez pewne sprawne ręce i ustaleniu długości dolnika na 27cm od końca uchwytu (może i długi ale mi jakoś tak pasuje) zaczęło się szlifowanie tego wszystkiego aby miało jak najbardziej zbliżoną średnice.Po sprawdzeniu czy wszytko wg. planu i czy wszystkie pierścienie gumowe są na swoich miejscach oraz spasowaniu całości , nałożeniu kleju doszło do ściśnięciu tego wszystkiego ściskiem made in garaż .Aktualnie wygląda tak :Wiem że to nie koniec pracy , bo czekają mnie wykończenia i przelotki ( to czego się najbardziej boję aby nic nie zepsuć).Myślę że dalsze postępy w pracy będę prezentować w tym temacie, chyba że zostanę wyśmiany a sam temat zostanie z hukiem usunięty z forumPozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Dla mnie bomba Chociaż dzielona rękojeść nie w moim guście ,to ciekawie wyszło połączenie korka z pianką.Niby prosto ,a nie tuzinkowo Mam pytanie czy ten mocniejszy zbroiłeś spiralnie czy tradycyjnie ,bo 6+1 wskazuje mi na pierwszą wersję. Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zrobiłem tradycyjnie lecz blank zachowuje się o dziwo normalnie. Był to powiedzmy poligon testowy i byłem przyszykowany na poprawki - nawet na zdejmowanie wszystkiego i od nowa. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dawid... jak dla mnie bardzo fajny początek.O wyśmianie czy usunięcie tematu absolutnie się nie martw. Jeszcze nie widziałem aby na tym forum kogoś to spotkało. Każdy z nas domorosłych rodbuilderów żółtodziobów majstruje sobie to na co go stać i to co mu się podoba. To nie wyścig zbrojeń... Tu nie prześcigamy się w coraz to droższych i wybajerowanych projektach. Życzę kolejnych sukcesów i czekam na więcej A przy okazji... Która pracownia sprzedaje przelotki szczytowe NO NAME ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dzieki Która ? Żadna Po prostu zostawiłem te która była na kiju , może lekko ją doginając - wiem źle to napisałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dawid ,bardzo przyjemne ugięcie ma kijek.Ja mam tej samej długości Premiera ,ale u mnie w traducyjnym zbrojeniu wyszło 8+1 aby uniknąć ocierania o blank w części szczytowej,a patyk do 2oz cw .A myślałeś o spirali przy lżejszym,super sprawa i można na prawdę leciutko Mam dwa takzbrojone i powiem Ci ,że pracują rewelka ,a patyki to nie UL i nawet nie L. Pozdro Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Wiem że to nie koniec pracy , bo czekają mnie wykończenia i przelotki ( to czego się najbardziej boję aby nic nie zepsuć). A co masz zepsuć? W razie wpadki tu wszystko da się wyskrobać i poprawić i nalepsi od zera zaczynali.. Opowiadał mi kiedyś mój imiennik (dziś ikona polskiego R.B.) jak to pierwsze omotki zakładał i lakierował -niezle się uśmiałem fajny kijek będzie.pozdro i powodzenia Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Dzięki Jutro może będę w pracowni , może uda mi się przywieźć komplecik przelotek i lakier to zacznę działać ze zbrojeniem Oczywiście pomacam jeszcze inne blanki , może coś wpadnie mi w oko <_< Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 No besta skończona , nie powiem - rozmieszczanie przelotek aby blank jakoś przyzwoicie się wyginał zajęło mi trochę czasu Oto kilka fotek , musicie mi wybaczyć mój nieprofesjonalizm w robieniu zdjęć . Postanowiłem sobie że moje wedki będą bez opisu , ta , poprzednia jak i następne , bo już blank czeka w kolejce , a i znajomy już zamawia kijek Całość waży niecałe 98g. Następny w kolejce, tym razem zbrojenie pod korbę ( moje pierwsze ) Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Gratuluję Dawidzie pierwszych kijów ! Myślę że użytkowo te kijki się sprawdzą Tymczasem dodaję wątek do Galerii Rodbuildingowej Użytkowników - i czekam z niecierpliwością na kolejne wędki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 @Dawid, gratuluję kijków. Zastanów się czy nie chciałbyś oskórować tego szklaka. Tam jest jedna warstw podkładu + ten czarny lakier, ogólnie grubo. Szklak z wtartą żywicą w półmacie prezentuje się bardzo efektownie, ale potrzebuje ekstra uwagi przy zdzieraniu farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Dzięki No zauważyłem że trochę tego jest tam napaćkane , pomyśle - jednakże boję się trochę aby czegoś nie popsuć przy szlifowaniu , a ta jego gumowatość jakoś dziwnie mi pasuje Ale skoro to ma mu pomóc to może Jadnak warto zaryzykować - nie wiem pomyśle , jak na razie muszę przejechać się do pracowni po przelotki , uchwyt i piankę. Miał ktoś z Was do czynienia z uchwytami AmTak AERO ?czy lepiej po prostu poczciwego DPS dać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Lepiej AERO oczywiście bo jeszcze nie widziałem rakiego uchwytu na kiju w PL - skoro masz szansę przetrzeć szlak to warto skoprzystać, zamiast podążąć wydeptaną ścieżką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Witaj.Ładne kijki kręcisz z niecierpliwością czekam na następne fotki Zaciekawił mnie ten uchwyt nigdy takiego nie widziałem chyba zastosuje taki przy swoim drugim kijku :)Znalazłem taki w Art Rod a i cena nie za wysoka http://www.art-rod.com/sklep/uchwyt-amtak-aero-p-2054.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 No ja juz mam AmTaka zamówionego , zobaczymy co to wyjdzie w połączeniu z pianką , obym nie dał ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Miałbym prośbę, jak ten uchwyt dojdzie - czy mógłbyś go zważyć na wadze elektronicznej i podać wynik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Nie ma problemu , wagę mam (potrzebna mi w terrarystyce) więc jak ino będę miał go w domu to zrobię też fotki i wkleję do tego tematu. Strzeliłem byka , do poprawki . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 No ok, powoli nabieram $$ aby zacząć prace nad szklaczkiem. Uchwyt wybrany , pianka EVA oczywiście , dolnik nie dzielony (sam się dziwie mojej decyzji ) , przelotki - jeszcze muszę zaczerpnąć wiedzy Jak zawsze skromnie , bez pierścieni itp. Myslę że do końca tygodnia uda mi się zrealizować zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Czekamy czekamy to że dolnik nie dzielony to akurat ma sens - lepiej będzie wyważał kij. Osobiście jestem zwolennikiem split-gripu tylko w najlżejszych i stosunkowo krótkich wędkach lub w wędkach gdzie rękojeść montowana jest na rurze z woven graphite (tzw. rękojesci rezonansowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Nagły skok cen po nowym roku spowodował że jednak nie dotrze do mnie wcześniej zamówiony AmTak - a już myślałem że będzie coś innego... Tak czy inaczej myślę że do końca tego tygodnia wstawię jakieś fotki z pracy nad SPG. Pozdrawiam ! Edit: Niestety nie wstawiłem bo żadne komponenty nie dotarły , pewnie najwcześniej we wtorek... no nic , będę miał czas na kulanie kulek , bo oprócz spinningu lubię spędzić weekend z proteinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Jako że pierwotne plany nie wyszły , nową koncepcją stało się stworzenie kija tak prostego że swą prostotą będzie ąż raził w oczy , takim oto sposobem powstał prostak - na razie jeszcze nie posklejany , złożony na potrzeby zdjęcia. Dzięki dla Kamila który dostarczył mi brakujący element układanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Już doszło? A się poczta postarała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Po 9 rano już była paczka . Jutro biorę się za przelotki. Wiem kijek maxymalnie prosty , ale na żywo jakoś lepsze wrażenie sprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Szklaczek skończony , kolejny projekt - powiedzmy paczki w drodze , czyli SB781 pod casa zbrojony dla znajomego Szukam także blanku pod przynęty MAX slider 10 i chodzi mi o blank MB785-MHX , czy ktoś może mi coś więcej o nim powiedzieć ?Drugi blank jaki chodzi mi po głowie to MB785 info także mile widziane info .O_o foki szklaczka prosaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Szukam także blanku pod przynęty MAX slider 10 i chodzi mi o blank MB785-MHX , czy ktoś może mi coś więcej o nim powiedzieć ?Drugi blank jaki chodzi mi po głowie to MB785 info także mile widziane info . Jesli chodzi o sygnaturę MB785 to moim zdaniem zarówno MHX jak i Batson RX6 będą dobrym wyborem. Jak pod jerki to nie wiem czy bym nie wolał Batsona nawet, jakiś taki pałer ma, wzbudza zaufanie. I chyba tańszy był ździebko, chociaż teraz po podwyżkach to nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi