mlgi Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Nazbierałem już większość materiałów i narzędzi do robienia woblerów i po nowym roku chciałbym spróbować swoich sił, problemem jest jednak znikoma ilość głównego materiału - lipy. Stąd pytanie, czy jesion nadaje się na produkcję woblerów? Można w nim spokojnie strugać z użyciem np. OLFA CK-1?Ewentualnie czy wie ktoś gdzie można dostać lipę, brzozę lub topolę po cenach tartakowych, najlepiej gdyby było to w Szczecinie. Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 jesion będzie nieodpowiedni-jest za ciężki - zwłaszcza do nauki... ceny tartakowe = szukaj w tartakach - poważnie! możesz jeszcze znaleźć firmę przycinającą drzewa-właściciel nie będzie zawracał sobie głowy takimi ilościami, ale chłopaki za flaszkę załatwią co zechcesz...osobiście na początek polecam balsę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Ja chętnie odstąpię lipę w cenie dużo niższej niż tartakowa.Mam różne wymiary i na początek mogę pomóc nowemu strugaczowi Dodam że mój materiał jest idealnie suchy,sezonowana w pociętych listewkach już kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Ja spróbowałem kupić lipę na Allegro: http://allegro.pl/listewki-lipowe-lipa-na-woblery-promocje-g ratisy-i1967526662.html .Jest OK. Judo, masz więcej i taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Balsy nie chcę, bo jest droga, a wobki mają być 10cm+.Podepnę się pod pytanie do Judo, wyślij cenę i jakiej wielkości listewki masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Ja mam generalnie lipę ,olchę i topole.Ktoś pisał o wobkach 10+. Pod katem takich przynęt myślę że odpowiednia by była topola o grubości 34 mm.Lipę mam w grubościach 10,12,14,16 22mm.Za taką listewkę 1m długa i szeroka na jakieś 10 cm to tak góra 5 zł.A drzewo jest suchutkie,sezonowane latami.A i dodam że topoli ma najwięcej.Sam z niej sporo robiłem.Przykładowo deska balsy o grubości około 30 mm kosztuje coś około 25 zł.ja za podobna deskę raptem połowę tej kwoty bym chciał a nawet jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Skoczyłem szybko do mojego magazynku i przejrzałem czego ile.Rozmiaru 10 mm jest już ostatek.Mam kilka listewek o grubości 12 i 14 mm.Jest tez kilak olchowych 16 mm szerokich na jakieś 5 cm dł. ok 40 cm.Mam całkiem dużo lipy w rozmiarze 22-24 mm.A najwięcej jest topoli w grubości-32-34 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Stąd pytanie, czy jesion nadaje się na produkcję woblerów? Można w nim spokojnie strugać z użyciem np. OLFA CK-1? Jesion to twarde drzewo, ciężkie do obróbki. Z tego drzewa dobrze jest zrobić wiosło pychowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 oprocz wiosel nadaje sie tez dobrze, podobnie jak buczyna, do budowy jerkow i swimbaitow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 dokładnie.jesion to dobry materiał na jerki typu jack lub szybowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 dokładnie.jesion to dobry materiał na jerki typu jack lub szybowce. ewentualnie na jesionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Na jerki pewnie się nada. Duża gęstość to czasem zaleta. Ale ciężkie to w obróbce jest okrótnie. Chociaż gdyby zmechanizować to szlifierkami to mogłoby to być całkiem lajtowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi