sukingad Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 W zeszłym roku zakupiłem Cormorana Reel No 1 LN30 (odpowiednik 4000 shimano) z pancernymi bebechami ale też z grafitową obudową i drobną stopką jak w młynku wielkości 1500-2000, co przy tej wielkości od razu rzucało się w oczy. Kołowrotek zakończył żywot właśnie z powodu wyrwanej stopki i to uświadomiło mi, że na samym ślimaku w diecie się nie wyżywię. Zakładam wątek, żebyśmy mogli trochę porozmawiać o kołowrotkach w obudowie z aluminium, tudzież innych tytanów itp. Jest całkiem sporo dobrych, a szerzej nieznanych konstrukcji. Myślę, że temat wychodzący poza Slammera i Salinę przyda się na forum. Dobrze by było gdybyście wrzucali zdjęcia młynków, które opisujecie.Ostatnio np. na OLX wygrzebałem Balzer Aluchron, ciekawa konstrukcja w aluminiowej obudowie i brałbym, żeby mi wielkość pasowała. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Jaxon ZX był chyba full metal. Kołowrotek jak na jaxona i swoją cenę na prawdę wybitny. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Matiz992 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Jako iż że to kopia 1:1 daiwy to musi być wybitny????. Chyba że mi coś umknęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Jako iż że to kopia 1:1 daiwy to musi być wybitny. Chyba że mi coś umknęło. Nie wszystkie kopie są warte uwagi ... A ZX jeżeli jest kopią to jest wart uwagi. Jest też jaxon serinus z tym, że tu metalowa obudowa została połączona z elementami z włókna węglowego jak deklaruje producent. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Chodziły słuchy, że Jaxon ZX to kopia Daiwy Caldia Kix.Podobno, nawet udana. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Producent deklaruje? Czyli kto? Duzo metalu bylo chociazby w japonskich Stradic'ach sprzed okolo 20 lat, wiele do dzis kreci ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Producent deklaruje? Czyli kto? Ja myślałem, że to temat o kreciolach wszelakich, a nie o wyższości shimano nad jaxonem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Tica Taurus, kolejny młynek FMB.Wbrew pozorom nie tak łatwo coś od ręki znaleźć wychodzącego poza oś Slammer-Okuma i wszechobecne japończyki. Ja na przykład nie skeślałbym Kongera Jim Hilla, miałem go w rękach i sprzęt porządny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Absolutne Full Metal Body & Full Metal Spool, a do tego w starszych modelach vintage knoby i Tension Spool Knob wykonane z bakelitu https://cdnphoto.wedkuje.pl/foto_forum/433352-1.jpg Edytowane 25 Stycznia 2018 przez haja1978 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 z nowość to chyba penn clash jest w pełni metalowy ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurkan Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Absolutne Full Metal Body & Full Metal Spool, a do tego w starszych modelach vintage knoby i Tension Spool Knob wykonane z bakelitu https://cdnphoto.wedkuje.pl/foto_forum/433352-1.jpg 433352-1.jpgDwie takie katuszki odświeżone i pomalowane leżą w szafie cudów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Myślę, że temat wychodzący poza Slammera i Salinę przyda się na forum. No to następca Saliny - RAW II . Pełna metalowa obudowa, nawet nakrętka korbki z boku jest metalowa.Zakupiłem na ten sezon pod Xzoge Shitenno 229 20lb do 40 g . Realna waga 341 g , robi pozytywne wrażenie a i opinie zbiera dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 ZX to metalowy kołowrót , ale w wielkości 300 nie powalał jakością pracy, stukał, pukał, itd. Miałem więc piszę. Serinius z kolei że swoim wysokim przełożeniem pracuje bez stuków, ale ciężko idzie mu z obciążeniem jakąś większą przynętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Ja akurat nie narzekam na ZX 3000. Zakupiony w 2016, 195 złociszy, pewnie sprzątali magazyny w J. Z Hesherowymi odlewami dobrze współpracuje . Dwie szpule, na jednej żyłkę mam, druga plecionka, dobry nawój, bez niespodzianek w trakcie użytkowania. Przed sezonem pójdzie na Żelazną do przeglądu,by dodać ,,masła". Będzie ćwiczony również na Wiśle w nadchodzącym sezonie, zobaczę jak to zniesie, choć osobiście nie należę do zwolenników Pb, bardziej woblery, więc nie zakatuję za szybko. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Ja też mam zx 300 i nie narzekam .Ma 3 sezony ,używany go do cięższego jiga 20-35g jak i do przynęt 40-50g , na wakacje łowi w Adriatyku , porysowany ,poobijany ale kręci dalej zajebiście . Żadnych stuków pod obciążeniem . Jeżeli miałbym się do czegoś doczepić to może do tego ,że zaczął szumieć podczas kręcenia, ale od nowości nie rozbierany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Tica Taurus, kolejny młynek FMB. Specyfikacja Taurusa robi wrażenie . Wielokrotnie się nad nim zastanawiałem , jednak waga kołowrotków od rozmiaru 3000 - to już dla wyjątkowo nieufnych amatorów mocy lub ludzi faktycznie potrzebujących bezkompromisowych rozwiązań . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 25 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 3000 był chyba dostępny z dwiema wielkościami szpul 3000 i 4000. Chyba, że to było jakieś jerkbaitowe kombo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 W tej wersji były sprzedawane posiadam, polecam. Ciekawą ale droższą opcją może być, nie używałem TICA TG Talisman, również FMB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Wspomniany powyżej serinus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Jest też kolejna metalowa konstrukcja od rodzimego sprzedawcy czyli team dragon FD seria iZ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zandermann Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Posiadam i polecam niezłą kopię daiwy exista od Dragona czyli nowy team dragon FD1020 z serii IZ fajny full metal a ludów po roku zero i po przesmarowaniuris star dragiem shimano kręci o niebo lepiej niż jak go kupiłem a łożysko rolki wymienione na ezo smr .Mam porównanie do igiełki Twin Power'98 2000 sdh jdm który ząbkował jak diabli a kabłąk się blokował po pierwszym deszczu mimo shimanowskiego smaru.Nawój plecionki 0.16 momoi ryujin mimo 200 metrów podkładu żyłki 0.30 idealny jak w daiwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Posiadam i polecam niezłą kopię daiwy exista od Dragona czyli nowy team dragon FD1020 z serii IZ fajny full metal a ludów po roku zero i po przesmarowaniuris star dragiem shimano kręci o niebo lepiej niż jak go kupiłem a łożysko rolki wymienione na ezo smr .Mam porównanie do igiełki Twin Power'98 2000 sdh jdm który ząbkował jak diabli a kabłąk się blokował po pierwszym deszczu mimo shimanowskiego smaru.Nawój plecionki 0.16 momoi ryujin mimo 200 metrów podkładu żyłki 0.30 idealny jak w daiwie niezłą kopię daiwy exista od Dragona... bez urazy, ważne że użytkownik jest zadowolony, ale do niezłych kopii exista od dragona czy kopii stelli od kongera mam podobnie podejrzliwe podejście jak do kopii lamborghini diablo od KIA 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Właśnie miałem pytać o jakieś wiarygodne info tej kopi exista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Już to pisałem, ale powtórzę raz jeszcze. To jest temat o kreciolach posiadajacych metalowy korpus, a nie o wyższości jednej marki nad drugą i o tym czy kopia lepsza czy gorsza od oryginału. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zandermann Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 a miałem okazję łowić 10 letnim existed i serio nie ma porównania z tym Smokiem a w ciągu 10 lat nawet jeśli zasadę 3 takie dragon to będzie połowa ceny exista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi