Skocz do zawartości

Kołowrotki Full Metal body

sukingad

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszłym roku zakupiłem Cormorana Reel No 1 LN30 (odpowiednik 4000 shimano) z pancernymi bebechami ale też z grafitową obudową i drobną stopką jak w młynku wielkości 1500-2000, co przy tej wielkości od razu rzucało się w oczy. Kołowrotek zakończył żywot właśnie z powodu wyrwanej stopki i to uświadomiło mi, że na samym ślimaku w diecie się nie wyżywię. Zakładam wątek, żebyśmy mogli trochę porozmawiać o kołowrotkach w obudowie z aluminium, tudzież innych tytanów itp. Jest całkiem sporo dobrych, a szerzej nieznanych konstrukcji. Myślę, że temat wychodzący poza Slammera i Salinę przyda się na forum. Dobrze by było gdybyście wrzucali zdjęcia młynków, które opisujecie.

Ostatnio np. na OLX wygrzebałem Balzer Aluchron, ciekawa konstrukcja w aluminiowej obudowie i brałbym, żeby mi wielkość pasowała.

Masinica-za-pecanje-Balzer-AluChron-30-J

• Like 3

Jako iż że to kopia 1:1 daiwy to musi być wybitny. Chyba że mi coś umknęło.

Nie wszystkie kopie są warte uwagi ... A ZX jeżeli jest kopią to jest wart uwagi.

Jest też jaxon serinus z tym, że tu metalowa obudowa została połączona z elementami z włókna węglowego jak deklaruje producent.

Edytowane przez SlawekNikt

Tica Taurus, kolejny młynek FMB.

ccs-1-0-33542200-1427271800.jpg

Wbrew pozorom nie tak łatwo coś od ręki znaleźć wychodzącego poza oś Slammer-Okuma i wszechobecne japończyki. Ja na przykład nie skeślałbym Kongera Jim Hilla, miałem go w rękach i sprzęt porządny.

2036197565.jpg

• Like 2

Myślę, że temat wychodzący poza Slammera i Salinę przyda się na forum.

No to następca Saliny - RAW II . Pełna metalowa obudowa, nawet nakrętka korbki z boku jest metalowa.

Zakupiłem na ten sezon pod Xzoge Shitenno 229 20lb do 40 g . Realna waga 341 g , robi pozytywne wrażenie a i opinie zbiera dobre.

10663560_raw.jpg

ZX to metalowy kołowrót , ale w wielkości 300 nie powalał jakością pracy, stukał, pukał, itd. Miałem więc piszę. Serinius z kolei że swoim wysokim przełożeniem pracuje bez stuków, ale ciężko idzie mu z obciążeniem jakąś większą przynętą.

Ja akurat nie narzekam na ZX 3000.  Zakupiony w 2016, 195 złociszy, pewnie sprzątali magazyny w J. Z Hesherowymi odlewami dobrze współpracuje ;) . Dwie szpule, na jednej żyłkę mam, druga plecionka, dobry nawój, bez niespodzianek w trakcie użytkowania. Przed sezonem pójdzie na Żelazną do przeglądu,by dodać ,,masła". Będzie ćwiczony również na Wiśle w nadchodzącym sezonie, zobaczę jak to zniesie, choć osobiście nie należę do zwolenników Pb, bardziej woblery, więc nie zakatuję za szybko.

• Like 2

Ja też mam zx 300 i nie narzekam .Ma 3 sezony ,używany go do cięższego jiga 20-35g jak i do przynęt 40-50g , na wakacje łowi w Adriatyku , porysowany ,poobijany ale kręci dalej zajebiście . Żadnych stuków  pod obciążeniem . Jeżeli miałbym się do czegoś doczepić to może do tego ,że zaczął szumieć podczas kręcenia, ale od nowości nie rozbierany.

Tica Taurus, kolejny młynek FMB.

Specyfikacja Taurusa robi wrażenie . Wielokrotnie się nad nim zastanawiałem , jednak waga kołowrotków od rozmiaru 3000 - to już dla wyjątkowo nieufnych amatorów mocy lub ludzi faktycznie potrzebujących bezkompromisowych rozwiązań .

10663974_Taurus.jpg

Posiadam i polecam niezłą kopię daiwy exista od Dragona czyli nowy team dragon FD1020 z serii IZ fajny full metal a ludów po roku zero i po przesmarowaniuris star dragiem shimano kręci o niebo lepiej niż jak go kupiłem a łożysko rolki wymienione na ezo smr .Mam porównanie do igiełki Twin Power'98 2000 sdh jdm który ząbkował jak diabli a kabłąk się blokował po pierwszym deszczu mimo shimanowskiego smaru.Nawój plecionki 0.16 momoi ryujin mimo 200 metrów podkładu żyłki 0.30 idealny jak w daiwie

Posiadam i polecam niezłą kopię daiwy exista od Dragona czyli nowy team dragon FD1020 z serii IZ fajny full metal a ludów po roku zero i po przesmarowaniuris star dragiem shimano kręci o niebo lepiej niż jak go kupiłem a łożysko rolki wymienione na ezo smr .Mam porównanie do igiełki Twin Power'98 2000 sdh jdm który ząbkował jak diabli a kabłąk się blokował po pierwszym deszczu mimo shimanowskiego smaru.Nawój plecionki 0.16 momoi ryujin mimo 200 metrów podkładu żyłki 0.30 idealny jak w daiwie

niezłą kopię daiwy exista od Dragona... :unsure:

bez urazy, ważne że użytkownik jest zadowolony, ale do niezłych kopii exista od dragona czy kopii stelli od kongera mam podobnie podejrzliwe podejście jak do kopii lamborghini diablo od KIA

• Like 3