Skocz do zawartości
  • 0

European Pike Competition 2006

phalacrocorax

Pytanie

Na stronie Vastervik Fishing Camp są wyniki tegorocznych zawodów. Myślę, że polskiej załodze: Sławek Kubasiewicz, Artur Romanow należą się wielkie gratulacje za zajęcie drugiego miejsca. Do pierwszego zabrakło tylko centymetra.

Z resztą popatrzcie sami

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć,

Dzięki Phala za info. W sumie przegapiłem tegroczny konkurs. Zauważyłem też, że Andrzej Turski zajął 8 miejsce - gratulacje Andrzeju! Napisz proszę kilka słów na temat zawodów. Jestem bardzo ciekawy jak to było.

Piotrek Piskorski 16 miejsce - szkoda.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Jasne, że można. Byłem dwukrotnie w Vastervik na rybach i znając olbrzymi potencjał tamtejszych szkierów uważam wynik 111cm za dość słaby, tam regularnie łowi się 120-tki. Poza tym trochę chciałem sie pochwalić B)

pozd.

Nie można, nie można ... Ja nie mam wielkich doświadczeń boleniowych. Na forum są koledzy, którzy zjedli już zęby na tej rybie, przy okazji dali zarobić dentystom a podczas zlotu doszedłem do wniosku, że porównywanie Wisły i Odry jest bezsensowne. To tak jakby porównywać połów dwóch różnych gatunków ryb. Ponadto niewielki czynnik (atmosferyczny, czy inny) może spowodować, że zamiast klocków bolków, które niejednokrotnie pokazywane są na naszym forum holowane będą bolki nie większe od dłoni :D Tak więc porównywanie dwóch łowisk, czy nawet dwóch różnych dat połowu na tym samym łowisku jest pozbawione jakiegokolwiek sensu. Ryby to nie szachy, ryby to haos :D Ale teoria haosu mówi, że rzucane w jedno miejsce ziarenka piasku zawsze utworzą kopiec :D Czyli jakaś reguła tym wszystkim rządzi ale jesteśmy na razie zbyt mali by to wszystko zrozumieć (wydzieramy po kawałku). Ale mi się zebrało :D

Dobrze, że się chwalisz :D Ja jeszcze posłuchałbym jak łowisz te szczupaki i co szczególnego robisz, że łowisz klocki powyżej 120 cm. Samo chwalenie się :D mi osobiście nie wystarcza.

Pozdrawiam

Remek

• 0

@petrus33, znawca Vastervik nie jestem, nigdy tam nie bylem, ale jak sie popatrzy na liste zawodnikow, nawet tylko polskich, to widac wiele nazwisk uznanych lowcow, a nawet bylbym sklonny powiedziec ekspertow. Chociazby pierwszy z brzegu P.P. bywa na szwedzkich wodach co najmniej dwa razy do roku i jego doswiadczenie pewnie jest sporo wieksze niz twoje, ale nigdy nie slyszalem z jego ust, ze 120 to sie lowi regularnie, a jak ktos tam pojedzie i takowej nie wyjmie to znaczy, ze miekka faja jest a nie wedkarz. Wez pod uwage, to co powiedzial delkatnie @remek, ze duzo zalezy od pogody i od szczesci. Trafiles prawdopodobnie w dobry okres i plapales, moze uda ci sie nastepnym razem tez wyjac 120, ale w koncu trafisz na takie dni, ze zjedziesz o kiju...

• 0

Ja byłem w Vaster cztery razy i nie uważam abym poznał nawet w 10% możliwości tego łowiska.A 120-tka to nawet na Vaster wielka ryba i nie łowi ich się tam regularnie.Nawet Bertus ani jego kolega Arjan który zajął 3-cie miejsce nie łowią często takich ryb choć bywają na tym łowisku parę razy w roku.Sam Anders Forsberg po usłyszeniu takiego stwierdzenia usmiechnąłby się pobłażliwie i przyłożył ci ręke do czoła czy aby nie masz temperatury :lol: :lol: :lol:

A może zatrudnił by cię jako przewodnika i reklamowca w jednym :lol: :lol: :lol: B)

• 0
Zauważyłem też, że Andrzej Turski zajął 8 miejsce - gratulacje Andrzeju! Napisz proszę kilka słów na temat zawodów. Jestem bardzo ciekawy jak to było.

Piotrek Piskorski 16 miejsce - szkoda.

Nie za bardzo rozumię twoje ubolewania nad 16 miejscem ekipy Salmo. Przeciesz oni już od jakiegoś czasu dostają w dupę na tych zawodach od innych polskich amatorów wędkarstawa. Którzy niestety nie mają takiego przebicia medialnego jak wspomniani panowie. W ubiegłym roku dostali od Jacka z warszawskiego Basa w dupę jak cholera. Teraz też był przed nimi na dobrym miejscu.

Ja cię Remku rozumię, że wykreowana ikona się wali, ale tak już jest w życiu. Tak, że nieszczęście nie polega na 16 miejscu tylko na dostępnie do tej informacji w kraju. Bo ludzie, którzy się interesują tematem wiedzą jaka jest pozycja wędkarska tych zawodowych wędkarzy z Salmo.

Podaba mi się cała seria wielkich szczupaków wraz z łowcami na zdjęciach. W jakiś dziwny sposób ŻADEN nie wypluwa jakiegoś Slidera lub Fatso z pyska. A taki obrazek jest tak często nam serwowany w innych portalach. Za podobną uwagę właśnie właściciel zielonego forum wy.......lił mnie z niego. I po dwóch latach widzisz kto miał rację.... .

pozdrawiam

• 0

@remek

Co robię, że łowię duże ryby????

Nic szczególnego, uważam, ze 80% sukcesu to doskonała znajomość łowiska, z mocnym akcentem na słowo doskonała.........trzeba znać każdą górkę, każdy głaz, wiedzieć gdzie znajdują się podwodne fałdy kamienne, gdzie ciągną się pasma podwodnych górek, gdzie są nagłe uskoki dna i wypłycenia.......i wreszcie gdzie jest skoncentrowana sielawa. Znam doskonale trzy jeziora południowej Szwecji i dlatego mam wyniki. Oczywiście dobór pory łowienia i przynęt też jest ważny, ale bez znajomości wody skończymy na błądzeniu i czekaniu na przypadkowe branie. Ja płynę od razu na miejsce, gdzie jest duży szczupak, bo po prostu wiem, ze on tam jest. Ot i tyle.

@lukomat

Vastervik to łowisko szkierowe i środowisko morskie, warunki meteo wpływają bardziej dynamicznie na żerowanie drapieżników niż na śródlądziu. Ale z drugiej strony ilość szczupaka jest tam imponująca i trzeba się bardzo mocno starać, żeby spłynąć o kiju. Pojedż tam to się sam przekonasz o czym mówię.

120-tki łowi się często, może nie codziennie, ale podejrzewam, że kilka w miesiącu ich pada, nie wszyscy zgłaszają te ryby Forsbergowi, ja mam 121cm i 127cm, obie z jednego wyjazdu w 1997r, druga wyprawa zaowocowała gaddą 109cm. Oczywiście nie każdy jest w stanie złowić takie sztuki, a to dlatego, ze trzeba wiedzieć, gdzie one są. Z reguły stoją na głębszej wodzie(pełnia sezonu) i dlatego jest trudno do nich się dobrać, trolling jest zabroniony w tym rejonie, a sprowadzenie wobka na 10-15m w klasycznym spinie jest dosyć trudne. Oczywiście moje doświadczenia zebrane są tylko z dwóch wyjazdów, ale moi koledzy, którzy jeżdżą tam regularnie, łowią właśnie takie sztuki. Vastervik jest super łowiskiem, mającym olbrzymi potencjał, uważam, że jest tam kilka szczupaków grubo powyżej 140cm, złowienie takiego okazu jest trudne, bo ryba taka bardzo rzadko żeruje.

@rocky

Oczywiście, że poznanie tego rejonu graniczy z cudem, sam Forsberg i tak wszystkiego nie zna. Duże szczupaki są łowione tam często, ale tak jak pisałem, ludzie nie zgłaszają tego do recepcji, nawet zdjęć nie robią. Poza tym Forsberg byłby mocno zaskoczny jakby się dowiedział o ilu rzeczach nie wie :huh:

• 0

@Thymallus robisz się przykry...

Jeśli jako jako dowód podajesz galerię łowców na stronie podanej przez @Phalę, to poza kilkoma wyjątkami te szczupaki są prezentowane bez przynęt. Więc skąd wiesz na co zostały złowione?!? Co więcej, wśród tych kilku wyjątków sa też przynęty Salmo.

Twoje podkreślanie na każdym kroku jak zostałeś skrzywdzony przez tego polskiego producenta znakomitych przynęt robi się po prostu żałosne. Napisz to Piotrkowi, a nie wygłaszaj głupie teorie na forum...

• 0

Drogi Thymallusie,

Ja ubolewam nad tym bo Piotr Piskorski to osoba, którą znam i ktorą szanuję za to co zrobiła i robi. Po prostu lubię tego gościa i dlatego chciałbym by moi znajomi zajmowali jak najwyższe miejsca. Tak więc moje ubolewania wynikają z czystej sympatii dla osoby Piotra.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Mogę się mylić ale wydaje mi się, że drużyna która zajęła drugie miejsce występowała jako drużyna salmo 2. W każdym razie chyba poprzednio tak było. Tak więc niestety ta bardzo przereklamowana firma salmo i tak nie ma się czego wstydzić co zapewne bardzo niektórych martwi.

A oprócz tego thymallusie chciałbym zauważyć że Piotrek z Radkiem dwa razy zajęli miejsca w pierwszej trójce w tych zawodach rozgrywanych dopiero 4 razy.

• 0

Gratulacje dla polskich ekip, a szczególnie dla ekipy Sławka K. za zajęcie drugiego miejsca. Brawo! :mellow:

@Petrus,

...Vastervik na rybach i znając olbrzymi potencjał tamtejszych szkierów uważam wynik 111cm za dość słaby, tam regularnie łowi się 120-tki...

- chyba nikt z łowców szczupaków na całym świecie nie mógłby się zgodzić z twoją opinią!

Każdy szczupak powyżej metra to okaz tego gatunku. Po pierwsze, że tych okazów nie ma wcale tak strasznie dużo, nawet na najlepszych łowiskach świata, a po drugie szczupak powyżej 120 cm to ogromna ryba i wspaniały okaz! Nawet najlepsi łowcy szczupaków uważają złowienie ryby 120 cm za bardzo trudne. Ponadto tylko nieliczni łowcy na świecie mogą pochwalić się złowieniem szczupłych powyżej 120 cm, a niektórzy mają tylko jedną taką rybę na koncie lub wcale.

Poza tym dokładnie obserwuję od dobrych 3 lat wyniki jakie są osiągane na Vastervik i w żadnym sezonie szczupaki 120 cm nie padają regularnie. Czasem ktoś złowi. Oczywiście padają tam także ryby 130 cm, ale nie można pisać, że szczupaki powyżej 120 cm są łowione regularnie bo tak nie jest!

Jestem także przekonany w 100%, że każdy kto złowi rybę 120 cm na Vastervik powie o tym przewodnikowi zarządzającemu ośrodkiem.

Tylko głupiec nie powiedziałby o takim wyniku.

@Thymallus,

zawody wędkarskie nie zawsze są wykładnikiem wiedzy i doświaczenia wędkarskiego, bo można nawet przyfarcić na zawodach największej rangi i je po prostu wygrać.

Natomiast wiedza Pepego dotycząca szczupaków jest ogromna i jest on jednym z najlepszych łowców szczupaków w Europie czy tego chcesz czy nie. Nie jesteś w stanie temu zaprzeczyć!

Osobiście uważam go za dużo lepszego wędkarza, niż większość startujących w tych zawodach i nie ma to nic wspólnego z nazwą firmy salmo.

Znam Piotra osoboście i uważam go za jeden z nielicznych przykładów wspaniałego wędkarza, szanującego przyrodę i dawającego przykład innym wędkarzom.

Poza tym pisząc takiego posta i używając nieprzyjemnych słów obrażasz dobre imię Pepego.

• 0

Jestem także przekonany w 100%, że każdy kto złowi rybę 120 cm na Vastervik powie o tym przewodnikowi zarządzającemu ośrodkiem.

......i tu się mylisz. Niektórzy wędkarze celowo tego nie robią, ja również się do nich zaliczam. Po co mam mówić, gdzie łowię sumy na Narwii, gdzie dorwałem 126cm i 135cm szczupka w Szwecji??? Ludziska się chwalą, a po kilku latach nikt już nie chce jechac nad taką wodę......przykładem może byc Bolmen, wytrzepane z ładnego sandacza.

• 0

......i tu się mylisz. Niektórzy wędkarze celowo tego nie robią, ja również się do nich zaliczam. Po co mam mówić, gdzie łowię sumy na Narwii, gdzie dorwałem 126cm i 135cm szczupka w Szwecji??? Ludziska się chwalą, a po kilku latach nikt już nie chce jechac nad taką wodę......przykładem może byc Bolmen, wytrzepane z ładnego sandacza.

@petrus33, przeciez ty sie caly czas chwalisz :unsure: