Skocz do zawartości

wirus na kompie.

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

kliknąłem na FB, na post znajomego, coś ściągnąłem sobie na kompa. FB wariuje, nie mozna spokojnie pracować. Wirus.

Mam zainstalowanego Avasta, ale ten wymięka, nie daje rady.

moje pytanie:

Jak usnąc takiego nieporządanego wirusa (nie znajomego bo uczciwie ostrzegał coby nie otwierać, ale ja nie przeczytałem).

Co zainstalować? Wasze sugestie i opinie.

Ważne.

pozdrawiam

Alek

Witam Panowie

kliknąłem na FB, na post znajomego, coś ściągnąłem sobie na kompa. FB wariuje, nie mozna spokojnie pracować. Wirus.

Mam zainstalowanego Avasta, ale ten wymięka, nie daje rady.

moje pytanie:

Jak usnąc takiego nieporządanego wirusa (nie znajomego bo uczciwie ostrzegał coby nie otwierać, ale ja nie przeczytałem).

Co zainstalować? Wasze sugestie i opinie.

Ważne.

pozdrawiam

Alek

Alek, od lat używam Norton Internet Security. Chodzę po najciemniejszych zakątkach netu i nic. Program zainstalowany na pięciu domowych komputerach. Sprawdź oferty na Allegro.

• Like 1

Alek, współczuję. Niestety w tym temacie głupi jestem jak ... (pisz co chcesz) :( więc nie pomogę

Przypomniałeś mi anegdotkę wyczytaną chyba u Borchardta:

"Znany podróżnik pan X, dał ogłoszenie w prasie że poszukuje towarzysza do niebezpiecznej wyprawy. W środku nocy budzi go telefon, odbiera i słyszy - pan x?, jest mi bardzo przykro, ale nie mogę z panem jechać"

• Like 10

Możesz to tak przełożyć. Ja to napisałem z powodu autentycznej sympatia do Alka

Nigdy nie podejrzewałem cię o jakieś niecne motywy :).

A w temacie wątku - ja mam Kasperskiego Internet Security - nie mam zastrzeżeń co do ochrony (a czy nie szpieguje? kto wie? Ale ja nie jestem Pentagon).

• Like 3

Po taniości czyli za darmo Spybot Search & Destroy. Nie pamiętam co tam nim usunąłem z kompa koleżanki, ale to była jedyna darmowa aplikacja co dała radę.

Jak nazwa wskazuje snifuje ruch sieciowy w poszukiwaniu oprogramowania szpiegującego czyli np. logując się do banku internetowego zostanie przechwycona kombinacja klawiszy, którą wbiłeś dane do logowania i misio, który jest adresatem interesujących go danych opróżni Ci konto, taki przykład chociaż nie wiem czy potrzebnie to piszę  :rolleyes:

Wirusów jako takich, natomiast jest conajmniej kilka gatunków i praca nad programem antywirusowym skupia sporą grupę projektową, z tego co mi wiadomo do tej pory nie było przypadku żeby uzbierać ją z samych wolontariuszy, tak więc nie będzie w pełni skutecznego darmowego oprogramowania tego typu. 

Ponadto wirusy wychodzą nowe systematycznie i bieżące codzienne lub kilkukrotnie dziennie wypuszczanie szczepionek do aktualizacji dyskryminuje wymaganie żeby producent pracował nad tym na okrągło 24h przy użyciu pracowników. Tak po krótce :)

• Like 1

Poznaj swojego wroga...

Ma jakąś nazwę to robactwo.

Spybot potrafi sam troche namieszać. Avast sam potrafi zasyfic kompa jak próbuje sie go odinstalować. Do trudnych przypadków używam MBAM i ręcznego czyszczenia plików i rejestrów po uzyskaniu raportu (czasaem pod wierszem poleceń i/lub liveCD)

• Like 1

Panowie ściągnąłem, zeskanowałem, odinstalowałem, a na koniec cc przeczyściłem i tyle. Nikt chyba nigdzie się loguje mając problemy z kompem, a może się mylę ?

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

.....do tej pory nie było przypadku żeby uzbierać ją z samych wolontariuszy, tak więc nie będzie w pełni skutecznego darmowego oprogramowania tego typu. 

....

Jest coś takiego ClamavNet

Ale co to warte nie wiem: na Linuksie taki dodatkowy zamulacz nie ma racji bytu.

Wiem że instalują na serwerach coby stacje z Windowsem pilnować 

Jak nazwa wskazuje snifuje ruch sieciowy w poszukiwaniu oprogramowania szpiegującego czyli np. logując się do banku internetowego zostanie przechwycona kombinacja klawiszy, którą wbiłeś dane do logowania i misio, który jest adresatem interesujących go danych opróżni Ci konto, taki przykład chociaż nie wiem czy potrzebnie to piszę  :rolleyes:

Wirusów jako takich, natomiast jest conajmniej kilka gatunków i praca nad programem antywirusowym skupia sporą grupę projektową, z tego co mi wiadomo do tej pory nie było przypadku żeby uzbierać ją z samych wolontariuszy, tak więc nie będzie w pełni skutecznego darmowego oprogramowania tego typu. 

Ponadto wirusy wychodzą nowe systematycznie i bieżące codzienne lub kilkukrotnie dziennie wypuszczanie szczepionek do aktualizacji dyskryminuje wymaganie żeby producent pracował nad tym na okrągło 24h przy użyciu pracowników. Tak po krótce :)

Tomek, bój się Boga, potrafisz ściągnąc człowieka na Ziemie...ale dzięki...warto wiedzieć..

Panowie ściągnąłem, zeskanowałem, odinstalowałem, a na koniec cc przeczyściłem i tyle. Nikt chyba nigdzie się loguje mając problemy z kompem, a może się mylę ?

Sławek a polsku? 

Ściągnąłes porgram antywirusowy ?

Co zeskanowałeś?

Co odinstalowałeś? I co przeczyściłeś CC?

Sorry, nie zrozumiałem co powiedzialeś.

Pozdrawiam

Alek.

Ściągasz spybota i cc. Najpierw skanujesz kompa spybotem i usuwasz to co Ci wyrzuci. Potem sprzątasz cc. Jak wszystko z kompem ok odinstalowujesz spybota i znów cc. Jak tak po amatorsku robiłem.

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

Tomek, bój się Boga, potrafisz ściągnąc człowieka na Ziemie...ale dzięki...warto wiedzieć..

Rozumiem, że to pewna ironia i spodziewałem się takiego odbioru pisząc dając dopisek, że nie wiem czy potrzebnie to piszę. No, ale cóż, czasem warto zaobiegawczo zacząć od podstaw podejmując taki temat.

• Like 1

To ja nie pytam gdzie wchodziłeś i jak to się stało, że NOD ze zaktualizowaną bazą wirusów puścił wirusa, który na DOS-a wchodzi, pierwszy raz słyszę o takim przypadku.

Krztynę z historii to jakieś 13-14 lat temu wyszedł taki wirus o nazwie jeśli dobrze pamiętam "Czarnobyl" i w starych płytach głównych bez zabezpieczeń przed modyfikacjami potrafił pozmieniać na tyle ustawienia napięć, że cały komputer szedł z dymem jakiś czas po ponownym uruchomieniu gdy przy restarcie miał możliwość zmiany ustawień i zaczynał działać, jednak to było tylko na kompletnie niezabezpieczonych komputerach bez antywirusów, bo szybko na niego były szczepionki.

Jeśli chodzi o płatne programy antywirusowe to ten eset nod jest wystarczający? Czy jest coś lepszego nie drenującego kieszeni? Jka się ma nod do np. avasta na płatnej licencji ?

Chyba pora skończyć z jazdą bez trzymanki na darmowych antywirusach :D

Edytowane przez thug