Skocz do zawartości

wirus na kompie.

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma 100% pewniaków- nawet przy płatnych.

Na laptopach żony i córek poinstalowałem 360 Total Security i od dawna mam spokój.
Poza tym jeśli już- to wolę aby dane z kompa spływały do Pekinu jak do Waszyngtonu  :lol:

A bazę ma obszerną:

Integrating award winning antivirus engines from 360 Cloud Scan Engine,360 QVMII AI Engine, Avira and Bitdefender....

Edytowane przez ObraFM
  • Like 3

Alku,jest jeszcze opcja ,,przywracania systemu,, Jeśli nie miałeś jakichś ważnych dokumentów przez ostatnie kilka dni to spróbuj przywrócić system do momentu/czasu sprzed akcji,w której kliknąłeś na tego ,,syfa,,

Fajnie,,,ale jak to się robi?

Alku w Windows 7  jest to:

Panel sterowania-System i zabezpieczenia-

Wykonaj kopie zapasową komputera-

Odzyskaj ustawienia systemu na tym komputerze-

Otwórz przywracanie systemu i tam wybierasz datę i godzinę do której ten komputer będzie przywrócony. To tak w telegraficznym skrócie.

• Like 1

przywracanie systemu nie usunie syfu, chyba że robi się resetowanie do ustawień fabrycznych, co jest niczym innym jak postawieniem systemu od nowa.

Dodatkowo, w przypadku przywrócenia z zachowaniem zainstalowanych programów (dostepne w win10 jako "odświeżenie") to w przypadku zakażenia programu jakiegokolwiek i tak syf znowu się rozejdzie...

• 2 tygodnie później...

i mnie dopadło.... Potrzebuję pomocy. Jakiś wirus poszyfrował mi pliki, pisze że format pliku szyfrowania AES. Próbowałem już chyba wszystkich programów antywirusowych. Czy ktoś wie jak temu zaradzić ?

i mnie dopadło.... Potrzebuję pomocy. Jakiś wirus poszyfrował mi pliki, pisze że format pliku szyfrowania AES. Próbowałem już chyba wszystkich programów antywirusowych. Czy ktoś wie jak temu zaradzić ?

Miałem to samo.Wg inforamatyków w tamtym roku temat nie do przejścia.

Jaki konkretnie załącznik otworzyłeś, że Ci kompa zamotało ??

To masz pozamiatane.A tak w ogóle to o tym wirusie było głośno na całym świecie

Niekoniecznie aczkolwiek z bardzo dużym prawdopodobieństwem ;) Cóż, nic do stracenia nie masz poza kilkoma godzinami przy kompie, ja bym spróbował  :) 

Nie masz innego wyjśćia, tylko trzymać dysk, co jakiś czas sprawdzaj, czy może szczepionka została napisana. Nie wyrzucaj w każdym razie. Niewielka szansa jest- zwłaszcza jak ta odmiana wirusa zainfekowała więcej dysków.

Co mogę polecić  z antywirusów:

- darmowy Comodo, który ma niezle skanery i odpala podejrzane pliki w izolacji- czyli możesz uruchomić coś zainfekowanego, ale nie u siebie.

- niewymieniony tutaj G-data, który nie obciąża pamięci zanadto

Część plików jest nieruszona od tamtej pory. podejrzewam że totalny format wszystkich dysków zaradził by sprawie

Nie masz innego wyjśćia, tylko trzymać dysk, co jakiś czas sprawdzaj, czy może szczepionka została napisana. Nie wyrzucaj w każdym razie. Niewielka szansa jest- zwłaszcza jak ta odmiana wirusa zainfekowała więcej dysków.

Co mogę polecić  z antywirusów:

- darmowy Comodo, który ma niezle skanery i odpala podejrzane pliki w izolacji- czyli możesz uruchomić coś zainfekowanego, ale nie u siebie.

- niewymieniony tutaj G-data, który nie obciąża pamięci zanadto