Skocz do zawartości

Shimano '17 Exsence C 3000 M/HG

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Guzu fajnie napisał: „jak się ma Stelle to po co wchodzić w coś innego”.

Exscence podoba mi się niesamowicie, uwielbiam taki design - wszystko czarne.

Jednakże, mając 3szt Stelle z 5 szpulami łącznie, powoduje, ze mam zawsze możliwość fajnej konfiguracji. I teraz wejście w kolejny nowy model wymusza zakup kolejnej szpuli zapasowej, zabierania większej ilości sprzętu itp itd.

No i jest jeszcze jeden element, który mi nie pasuje... Dla wielu to „pryszcz” ale dla mnie istotna sprawa. Mianowicie, brak dźwigni blokady obrotów wstecznych. Miałem TP ’15 bez tej dźwigni i nie mogłem się przyzwyczaić... Obawiam się, ze tu będzie podobnie. Może mając wszystkie kołowrotki bez tej dźwignie człowiek się przyzwyczaja ale mając 3 z dźwignia i 1 bez to nie jest prosta sprawa...

Edytowane przez Żbiku

Exence rozmiar 3000, Vaniek rozmiar 3000, łowiłem na wodach stojących - vankiem okonie na 2-3 calowe gumki i główki maks 5-7 gram a exensem szczupaki  gumami 4-5 cali i glówki maks 15 gram w opadzie.  To co mi najbardziej zapadło w pamięci w exensie to jego waga -  lekki jak piórko i bardzo maślana praca - trudno mi jest uwierzyć na dzień dzisiejszy, że to mocny młynek. Z vańkiem miałem podobne wrażenie za pierwszym razem, jednak po kontakcie z exencem czar Vańka prysł, choć to oczywiste, że kręci lekko i gładko na sucho jak i na "mokro" :D

Edytowane przez zielan
  • Like 2

Dziękuję koledzy za wszystkie wpisy  :) Przecedziłem je i widzę, że;

- nikt się nie spotkał z jakąś powtarzalną awarią w tym modelu.

- nikt nie był zaskoczony jakąś "złą" pracą tego kołowrotka zarówno w fotelu jak i nad wodą

Co do wątpliwości o jego moc,- wystarcza mi jego przeznaczenie i przegląd przynęt jakich się do takiego łowienia używa.

Co do ryb.. hmmmm 9 kg hamulec jak dla mnie mówi sam za siebie,- resztę sprawdzę sam weryfikując trwałość ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...
Gość EdekZfabrykiKredek

A dlaczego, prosta odpowiedź exsence i reszta egzentlarzy/modeli jezdzą od zeszłego roku po całej Europie i są kręcone tysiące razy a Stella FJ została rozdziewiczona na Rybomani, wczoraj ujrzała światło od kiedy opuściła fabrykę.

• Like 3

A dlaczego, prosta odpowiedź exsence i reszta egzentlarzy/modeli jezdzą od zeszłego roku po całej Europie i są kręcone tysiące razy a Stella FJ została rozdziewiczona na Rybomani, wczoraj ujrzała światło od kiedy opuściła fabrykę.

Czyli kołowrotki należy docierać, dobre :) już widzę tematy w odpowiednim dziale " zamienię nowa stelle na UZYWANEGO exsence " :):)

• Like 2

Gość EdekZfabrykiKredek

Czyli kołowrotki należy docierać, dobre :) już widzę tematy w odpowiednim dziale " zamienię nowa stelle na UZYWANEGO exsence " :):)

A gdzieś padło słowo Docierać no więc właśnie.

• 2 tygodnie później...

Żyłka nawinięta, to od jutra zaczynamy się poznawać z Exsence....

Pierwsze wrażenia po wyjęciu z pudła mam dokładnie takie jak z TP XD w analogicznym momencie....

Czyli szumi bardzo, ale nie stuka ;)  o maślanej pracy to można tylko pomarzyć  :lol: i ma lekki luz na korbie...

Jeśli po roku intensywnego łowienia i serwisie będzie się zachowywał analogicznie jak mój TP XD po takim zabiegu to zostanie ze mną,- a jeśli nie to zasili giełdę  :lol:  :lol:  :lol:

• Like 3

Żyłka nawinięta, to od jutra zaczynamy się poznawać z Exsence....

Pierwsze wrażenia po wyjęciu z pudła mam dokładnie takie jak z TP XD w analogicznym momencie....

Czyli szumi bardzo, ale nie stuka ;) o maślanej pracy to można tylko pomarzyć :lol: i ma lekki luz na korbie...

Jeśli po roku intensywnego łowienia i serwisie będzie się zachowywał analogicznie jak mój TP XD po takim zabiegu to zostanie ze mną,- a jeśli nie to zasili giełdę :lol: :lol: :lol:

Który model wybrałeś?

Który model wybrałeś?

C 3000 MHG  :)

W ubiegłym roku, przy okazji dość dużego remanentu w moich kołowrotkach "wymyśliłem sobie", że zamiast dublować albo kupować na zapas jakiś model w jakimś rozmiarze praktyczniej będzie podejść do tematu posiadając w jednym rozmiarze kołowrotki o przełożeniach odpowiednich do mojego "rocznego rytmu łowienia"

W tym rozmiarze leżą i czekają na swój moment sezonu: Stella FE C 3000M, Sephia C 3000M i Daiwa Tournament Z 2500 iT. Teraz dołączył do do tej grupy Exence i myślę, że ta grupa jest już pełna, może nawet za pełna....

• Like 2

Rozumiem doskonale, że może korcić wizualnie :)  ale jak zastosować pragmatyczne argumenty to taka wymiana nie wydaje się uzasadniona  ;)

Już wcześniej Daniel podawał argumenty choćby finansowe (brak kompatybilności szpul).

Z tabelek wynika, że posiadane przeze mnie szpulki z Sephi '09 powinny pasować,- tyle teoria tabelkowa.... 

W praktyce pasują: wysokość nawoju i średnice, no oczywiście przy zastosowaniu odpowiedniej "pokręcajki" ale przy ustawieniu optymalnego układania linki w oryginalnej szpulce pojawia się problem ze szpulą Sephi bo w dolnym położeniu ociera o rotor.

Ergo- trzeba by ją podnieść ale to będzie skutkowało pogorszeniem nawoju w oryginalnej szpuli :(

Taki stan, że nie dość, że w momencie wymiany szpuli i pokręcajki trzeba jeszcze majdrować z podkładkami na łowisku jest dla mnie nie do przyjęcia.

Dla mnie wynika z tego, że będę zmuszony dokupić oryginalne szpule do Exsence co nie jest na dzień dzisiejszy tanim zabiegiem...

Jak mi zasugerował Mefi, być może jak pokażą się w europejskiej dystrybucji cena nieco spadnie ale puki co jest to kosztowny zabieg...

Pisze o tym nie dlatego, że stanowi to jakiś wielki problem dla mnie ale dlatego by ktoś kto być może pomyślał podobnie nie musiał się rozczarować...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 4

Arek, a nie miałeś chęci dorzucić do tych dwóch omawianych kołowrotków nowej Stelli? :)

Jakoś nie... Nie ma w tym żadnego podtekstu, oceny obawy itp...

Poza tym jak już pisałem, cztery kołowrotki w jednym przedziale użytkowym to dla mnie już i tak zbytek, więc myślenie o piątym jest kompletnie nieracjonalne.

Ale jeśli Sephia i Exence okażą się niewypałem to kto wie, czy na ich miejsce nie zawita Stella'18 w wersji XG....

To jednak będę wiedział dopiero gdzieś za rok...

• Like 2

Jakoś nie... Nie ma w tym żadnego podtekstu, oceny obawy itp...

Poza tym jak już pisałem, cztery kołowrotki w jednym przedziale użytkowym to dla mnie już i tak zbytek, więc myślenie o piątym jest kompletnie nieracjonalne.

Ale jeśli Sephia i Exence okażą się niewypałem to kto wie, czy na ich miejsce nie zawita Stella'18 w wersji XG....

To jednak będę wiedział dopiero gdzieś za rok...

Jeśli rozczaruje Cię :rolleyes: :rolleyes: Sephia. To za rok możesz pomyśleć o mnie.

• Like 1

Dobrze, że wczoraj dzięki słońcu i 15 stopniach ciepła ptaki tak głośno śpiewały, że nie musiałem słuchać jęków wydostających się z mojego Exsence  :wacko:

Trochę to irytujące, szczególnie w zestawieniu z bardzo gładką i płynna pracą.

Może mnie ktoś oświeci i odpowie czemu służy tak oszczędne smarowanie nowych kołowrotków Shimano...

Domyślam się tylko że to kwestia smarowania bo jak wyżej napisałem praca mega płynna tylko te dźwięki...

Możliwe jest również, że to tylko w moim egzemplarzu tak się dzieje....

Edytowane przez Rheinangler

Z czego, do cholery ciężkiej, ten szum wynika? Nie do końca jrstem przekonany ze to wyłącznie oszczędne smarowanie. Z drugiej strony nie wszystkie egzemplarze szumią. Z tych nowych mam

m.in. 14 stelle c3000, duzego vańka 12 i malego 16 i te są ciche jak makiem zasial nawet przy kreceniu na fotelu w srodku nocy. Żaden nie byl rozbierany i smarowany. Z kolei stradic 15 1000hg ujada jak szalony. Moja opinia: głównie to oporówka.

No,- to mnie uspokoiłeś... Mam tylko nadzieję, że nie będzie chciał do spowiedzi prze Świętami Wielkanocnymi....

:lol:

Arek z tym sprzetem jestes jak dziecko, w poztywnym tego slowa znaczeniu. Czas leci, rodza nam sie dzieci a wedkarze nadal dziecmi :) . Mam podobnie jak mi sie zakup nie sprawdzi, przed zakupem meska decyzja, po zakupie tupanie nozkami, jakbym mial 10 lat. Z ta spowiedzia niezle poleciales :) :) :)