Żbiku Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Guzu fajnie napisał: „jak się ma Stelle to po co wchodzić w coś innego”. Exscence podoba mi się niesamowicie, uwielbiam taki design - wszystko czarne. Jednakże, mając 3szt Stelle z 5 szpulami łącznie, powoduje, ze mam zawsze możliwość fajnej konfiguracji. I teraz wejście w kolejny nowy model wymusza zakup kolejnej szpuli zapasowej, zabierania większej ilości sprzętu itp itd. No i jest jeszcze jeden element, który mi nie pasuje... Dla wielu to „pryszcz” ale dla mnie istotna sprawa. Mianowicie, brak dźwigni blokady obrotów wstecznych. Miałem TP ’15 bez tej dźwigni i nie mogłem się przyzwyczaić... Obawiam się, ze tu będzie podobnie. Może mając wszystkie kołowrotki bez tej dźwignie człowiek się przyzwyczaja ale mając 3 z dźwignia i 1 bez to nie jest prosta sprawa... Edytowane 29 Stycznia 2018 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielan Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Exence rozmiar 3000, Vaniek rozmiar 3000, łowiłem na wodach stojących - vankiem okonie na 2-3 calowe gumki i główki maks 5-7 gram a exensem szczupaki gumami 4-5 cali i glówki maks 15 gram w opadzie. To co mi najbardziej zapadło w pamięci w exensie to jego waga - lekki jak piórko i bardzo maślana praca - trudno mi jest uwierzyć na dzień dzisiejszy, że to mocny młynek. Z vańkiem miałem podobne wrażenie za pierwszym razem, jednak po kontakcie z exencem czar Vańka prysł, choć to oczywiste, że kręci lekko i gładko na sucho jak i na "mokro" Edytowane 29 Stycznia 2018 przez zielan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Dziękuję koledzy za wszystkie wpisy Przecedziłem je i widzę, że;- nikt się nie spotkał z jakąś powtarzalną awarią w tym modelu.- nikt nie był zaskoczony jakąś "złą" pracą tego kołowrotka zarówno w fotelu jak i nad wodąCo do wątpliwości o jego moc,- wystarcza mi jego przeznaczenie i przegląd przynęt jakich się do takiego łowienia używa.Co do ryb.. hmmmm 9 kg hamulec jak dla mnie mówi sam za siebie,- resztę sprawdzę sam weryfikując trwałość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander3 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Kręciłem dzis na Rybomani Excensem i gdybym nie miał Stelki to od razu bym go kupił! Niezwykle gładka i maślana praca... Nowy Vaniek i Sustain się chowają. Ba! Kręcił według mnie ciut lepiej niż Nowa Stelka FJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 A dlaczego, prosta odpowiedź exsence i reszta egzentlarzy/modeli jezdzą od zeszłego roku po całej Europie i są kręcone tysiące razy a Stella FJ została rozdziewiczona na Rybomani, wczoraj ujrzała światło od kiedy opuściła fabrykę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander3 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Nie wiem. Być może. Aczkolwiek Stella FJ tez świetnie kręciła... Ps. W realu ładniej wyglada aniżeli na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 A dlaczego, prosta odpowiedź exsence i reszta egzentlarzy/modeli jezdzą od zeszłego roku po całej Europie i są kręcone tysiące razy a Stella FJ została rozdziewiczona na Rybomani, wczoraj ujrzała światło od kiedy opuściła fabrykę.Czyli kołowrotki należy docierać, dobre już widzę tematy w odpowiednim dziale " zamienię nowa stelle na UZYWANEGO exsence " :) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EdekZfabrykiKredek Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Czyli kołowrotki należy docierać, dobre już widzę tematy w odpowiednim dziale " zamienię nowa stelle na UZYWANEGO exsence " :)A gdzieś padło słowo Docierać no więc właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Jak wolisz to zmienię "docierać" na "jeżdżenie po całej Europie i kręcenie tysiące razy" , w sumie jak ktoś ma kaprys na stelle to i po Europie pojeździć może, pokrecic sobie. Siemano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Żyłka nawinięta, to od jutra zaczynamy się poznawać z Exsence....Pierwsze wrażenia po wyjęciu z pudła mam dokładnie takie jak z TP XD w analogicznym momencie....Czyli szumi bardzo, ale nie stuka o maślanej pracy to można tylko pomarzyć i ma lekki luz na korbie...Jeśli po roku intensywnego łowienia i serwisie będzie się zachowywał analogicznie jak mój TP XD po takim zabiegu to zostanie ze mną,- a jeśli nie to zasili giełdę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Żyłka nawinięta, to od jutra zaczynamy się poznawać z Exsence....Pierwsze wrażenia po wyjęciu z pudła mam dokładnie takie jak z TP XD w analogicznym momencie....Czyli szumi bardzo, ale nie stuka o maślanej pracy to można tylko pomarzyć i ma lekki luz na korbie...Jeśli po roku intensywnego łowienia i serwisie będzie się zachowywał analogicznie jak mój TP XD po takim zabiegu to zostanie ze mną,- a jeśli nie to zasili giełdę Który model wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Który model wybrałeś?C 3000 MHG W ubiegłym roku, przy okazji dość dużego remanentu w moich kołowrotkach "wymyśliłem sobie", że zamiast dublować albo kupować na zapas jakiś model w jakimś rozmiarze praktyczniej będzie podejść do tematu posiadając w jednym rozmiarze kołowrotki o przełożeniach odpowiednich do mojego "rocznego rytmu łowienia"W tym rozmiarze leżą i czekają na swój moment sezonu: Stella FE C 3000M, Sephia C 3000M i Daiwa Tournament Z 2500 iT. Teraz dołączył do do tej grupy Exence i myślę, że ta grupa jest już pełna, może nawet za pełna.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Kręciłem pare dni temu Exsence C3000MHG. Fakt, szumi dość mocno. Pracuje bardzo płynnie i równo. Luzik na korbie minimalny jest. Design bajka! Korci okrutnie wymienić Stelle na Exsency Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) Rozumiem doskonale, że może korcić wizualnie ale jak zastosować pragmatyczne argumenty to taka wymiana nie wydaje się uzasadniona Już wcześniej Daniel podawał argumenty choćby finansowe (brak kompatybilności szpul).Z tabelek wynika, że posiadane przeze mnie szpulki z Sephi '09 powinny pasować,- tyle teoria tabelkowa.... W praktyce pasują: wysokość nawoju i średnice, no oczywiście przy zastosowaniu odpowiedniej "pokręcajki" ale przy ustawieniu optymalnego układania linki w oryginalnej szpulce pojawia się problem ze szpulą Sephi bo w dolnym położeniu ociera o rotor.Ergo- trzeba by ją podnieść ale to będzie skutkowało pogorszeniem nawoju w oryginalnej szpuli Taki stan, że nie dość, że w momencie wymiany szpuli i pokręcajki trzeba jeszcze majdrować z podkładkami na łowisku jest dla mnie nie do przyjęcia.Dla mnie wynika z tego, że będę zmuszony dokupić oryginalne szpule do Exsence co nie jest na dzień dzisiejszy tanim zabiegiem...Jak mi zasugerował Mefi, być może jak pokażą się w europejskiej dystrybucji cena nieco spadnie ale puki co jest to kosztowny zabieg...Pisze o tym nie dlatego, że stanowi to jakiś wielki problem dla mnie ale dlatego by ktoś kto być może pomyślał podobnie nie musiał się rozczarować... Edytowane 22 Lutego 2018 przez Rheinangler 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Arek, a nie miałeś chęci dorzucić do tych dwóch omawianych kołowrotków nowej Stelli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Arek, a nie miałeś chęci dorzucić do tych dwóch omawianych kołowrotków nowej Stelli? Jakoś nie... Nie ma w tym żadnego podtekstu, oceny obawy itp...Poza tym jak już pisałem, cztery kołowrotki w jednym przedziale użytkowym to dla mnie już i tak zbytek, więc myślenie o piątym jest kompletnie nieracjonalne.Ale jeśli Sephia i Exence okażą się niewypałem to kto wie, czy na ich miejsce nie zawita Stella'18 w wersji XG....To jednak będę wiedział dopiero gdzieś za rok... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Jakoś nie... Nie ma w tym żadnego podtekstu, oceny obawy itp...Poza tym jak już pisałem, cztery kołowrotki w jednym przedziale użytkowym to dla mnie już i tak zbytek, więc myślenie o piątym jest kompletnie nieracjonalne.Ale jeśli Sephia i Exence okażą się niewypałem to kto wie, czy na ich miejsce nie zawita Stella'18 w wersji XG....To jednak będę wiedział dopiero gdzieś za rok...Jeśli rozczaruje Cię :rolleyes: Sephia. To za rok możesz pomyśleć o mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Jest już dostępna 'budżetowa' wersja - Shimano 18 Exsence CI4+http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/5278 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Jest już dostępna 'budżetowa' wersja - Shimano 18 Exsence CI4+http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/5278mefi już dawno ma w ofercie;p 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) Dobrze, że wczoraj dzięki słońcu i 15 stopniach ciepła ptaki tak głośno śpiewały, że nie musiałem słuchać jęków wydostających się z mojego Exsence Trochę to irytujące, szczególnie w zestawieniu z bardzo gładką i płynna pracą.Może mnie ktoś oświeci i odpowie czemu służy tak oszczędne smarowanie nowych kołowrotków Shimano...Domyślam się tylko że to kwestia smarowania bo jak wyżej napisałem praca mega płynna tylko te dźwięki...Możliwe jest również, że to tylko w moim egzemplarzu tak się dzieje.... Edytowane 5 Marca 2018 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Ten kołowrotek ma Dusze 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 No,- to mnie uspokoiłeś... Mam tylko nadzieję, że nie będzie chciał do spowiedzi prze Świętami Wielkanocnymi.... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 No,- to mnie uspokoiłeś... Mam tylko nadzieję, że nie będzie chciał do spowiedzi prze Świętami Wielkanocnymi....Trzeba go uleczyć z tej przypadłości . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Z czego, do cholery ciężkiej, ten szum wynika? Nie do końca jrstem przekonany ze to wyłącznie oszczędne smarowanie. Z drugiej strony nie wszystkie egzemplarze szumią. Z tych nowych mam m.in. 14 stelle c3000, duzego vańka 12 i malego 16 i te są ciche jak makiem zasial nawet przy kreceniu na fotelu w srodku nocy. Żaden nie byl rozbierany i smarowany. Z kolei stradic 15 1000hg ujada jak szalony. Moja opinia: głównie to oporówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 No,- to mnie uspokoiłeś... Mam tylko nadzieję, że nie będzie chciał do spowiedzi prze Świętami Wielkanocnymi.... Arek z tym sprzetem jestes jak dziecko, w poztywnym tego slowa znaczeniu. Czas leci, rodza nam sie dzieci a wedkarze nadal dziecmi . Mam podobnie jak mi sie zakup nie sprawdzi, przed zakupem meska decyzja, po zakupie tupanie nozkami, jakbym mial 10 lat. Z ta spowiedzia niezle poleciales :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi