Skocz do zawartości

JP Hand Made

Rekomendowane odpowiedzi

W weekend jadę do znajomych jak coś się ostanie to na giełdzie powinno wylądować ale obiecać nic nie mogę. W drodze są już kolejne więc na wiosnę powinno starczyć dla każdego po "Groszku". Na ryby czasu nie było dziś za bardzo a szczupak w lutym się nie liczy.

Właśnie strugam serie ;) bo Podlasie mnie oskubało ;) W tym sezonie wzmocniłem klejenie i zalewanie steru więc już nie powinny tak strzelać w kamykach. Czasu trochę mało na wszystko ale jakoś to jeszcze godzę ze sobą a odbija się to pobytem nad wodą.

• 2 tygodnie później...

Sporo tej sałatki groszkowej widzę ze mam szykować takie kolorki pod jaśki,ale moje będą większe jakos straciłem zamiłowanie do łapania mikrusami, jak coś połowisz daj znać

Kolor raczej nie ma większego znaczenia pomijając oczojeby które w zimie się kompletnie nie sprawdzają przynajmniej mi. Ważniejsza jest praca i warstwa wody penetrowana przez wabik. On ma się podkraść do ryby i zainteresować reszta przychodzi sama. Zrób jakieś 3 cm powinny być ok choć aura nie sprzyja. Te ze zdjęcia mają 2,2 cm.

Z oczkiem w korpusie tak szybko i głęboko wobler nie schodzi. Oczko w sterze wydłuża tzw "rwanie wody" i wobler się lepiej w nią wrzyna. Jest jeszcze kilka niuansów ale to tak najprościej w skrócie. Jedne i drugie są korzystne w zimie jak i w lecie tylko trzeba się wpasować w łowisko bo dr-em nie będziemy łowić przecież na płytkim blacie.

Wszystko zależy od grubości żyłki. Odległości na jaką zostanie wypuszczony lub rzucony wobler i szybkości rzeki. Dr-y przytrzymane w nurcie schodzą do dna prawie w każdych warunkach. Te drugie rzadziej i w spokojniejszym nurcie zejdą. U mnie rzeka ma głębokości od 0,7-1 metra do 2,5 i dają sobie rade.