Edwardo Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zaczęło się u nas, ja prawdę mówiąc jestem przygnębiony http://www.youtube.com/watch?v=NbKf16Shj6o&feature=relat ed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Polecam też, jako element moim zdaniem niezbędny do wyrobienia sobie własnego poglądu I oczywiście dla zainteresowanych tematem, polecam (pewnie szeroko znany), nominowany do Oskara dokument Gasland, jest na youtube. Jest kilka odcinków,więc trzeba poświęcić więcej czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Obejrzałem trochę filmów i chyba już jest pozamiatane.Teresa Adamska pokazała czarno na białym jak politycy okłamują naród i działają na szkodę naszego kraju.Wszyscy którzy maczali w tym paluchy łącznie z naczelnym który podpisał ustawę przed Trybunał Stanu,a Minister Skarbu gdy już wszystko wyprzeda,na końcu sprzeda nas ludzi.Minister wyprzedaje energetykę za 2% wartości zasobów i 53% udziałów koncernu Lotos z zyskiem rocznym ponad 1 mld złotych za 1/3 wartości ruskom (3 mld zł) i jeszcze nie siedzi za takie działania,kur....gdzie aparaty kontroli,wynieść z pokładu ile się da zanim utonie. Petycje podpisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Wlasnie, cos ucichlo...zarowno info o spodziewanych profitach, a juz info w miare szczegolowego z czym wiaze sie wydobywanie tego gazu w ogole trudno sie doszukac.. A jest to dosc inwazyjne, trzeba przebic sie przez warstwe nieprzepuszczalna skal (moga byc odwierty prowadzone kierunkowo, oddalone nawet o pare km od czyjegos m-ca zamieszkania) i wtloczyc mieszanke wody, piasku z ok. 2% zawartoscia chemikaliow - m.in kwas i cala gama roznych polepszaczy. Nic dziwnego, ze po przebiciu wszytskich warstw woda dostaje sie do warstwy wodonosnej i szlag trafia studnie... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Najbardziej niebezpieczne jest to, że wskutek pewnych posunięć i zapisów prawnych praktycznie wyeliminowano z akcji struktury samorządowe na wszystkich szczeblach,brak uregulowań na temat kontroli wielkości wydobycia, naprawiania ewentualnych szkód w środowisku w przypadku awarii (kto płaci?), kary i odszkodowania za złamanie przepisów związanych z wydobyciem, obejście koniecznych ocen oddziaływania na środowisko itp itd. Ale najbardziej przygnębiające, to ci bezradni nieszczęśnicy, właściciele działek, których mami się nieprawdziwymi informacjami, lub przynajmniej celowymi niedomówieniami. Z tego co wiem, w wielu miejscach w kraju, zjawiają się przedstawiciele firm od odwiertów, urządzają bibę-festyn dla mieszkańców, rozdają tendencyjnie opracowane broszurki, obiecują kasę... (w filmie jest! - cztery dychy za odwiert! Ale kwota !!! ).A mieliśmy mieć społeczeństwo obywatelskie! A teraz k...a pozbawiono ludzi narzędzi oddziaływania na władzę. Jak pisze @gumo, coś ucichło. Media milczą a protestów już jest ponoć wiele więcej. Tu można zobaczyć mapę z wyznaczonymi terenami pod badania-wydobycie http://www.mos.gov.pl/artykul/3327_najczesciej_zadawane_pyta nia_odpowiedzi/12481_12_gdzie_beda_poszukiwania_zloz_gazu_lu pkowego.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Koledzy tak trochę podejdźcie chłodniej do tematu a nie na gorąco.Cywilizacji raczej nie da się uniknąć.Samochód każdy ma ciepełko mieć chce więc gaz jest nam potrzebny.Owszem przy gazie łupkowym póki co jest metoda szczelinowania, nie twierdzę że nie istnieje niebezpieczeństwo wypływu ale u mnie na podkarpaciu ropa naftowa występuje w formie naturalnych wycieków-są to tzw warstwy wychodne.Wszystko zależne jest w dużej mierze od ludzi przy ochronie środowiska, sami wędkarze co robią nad wodą, stosy śmieci worków butelek itp.Raczej postępu cywilizacji nie zatrzymamy, z głową gaz łupkowy powinniśmy wydobywać.Wierzcie mi bratu ze wschodu najbardziej zależy abyśmy go nie wydobywali.Japończycy mają alternatywe źródło energii - o atomowej mówię, jak myślicie która bezpieczniejsza?Coś trzeba wybrać bo raczej do jaskini nie wrócimy, tylko z głową musimy to robić bo inaczej przepadniemy z kretesem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Ja jednak sądzę, że sprawa jest zbyt poważna aby można ją było wyjaśnić kilkoma wyświechtanymi komunałami. Przy tym, szczerze chciałbym się mylić. Tak, krążą nawet opinie, że to Gasprom nagrywa takie filmy .Tylko, z tego co już wiadomo, G. realnie posiada jakiś procent koncesji, a może ich mieć więcej, gdyż jak się dowiadujemy, koncesja na badania jest de facto koncesją na wydobycie, a dodatkowo zbywalną .Wszystko zależne jest w dużej mierze od ludzi przy ochronie środowiskaProblem w tym, że ludzie od Ochrony Środowiska nie mają tu raczej nic do powiedzenia. Przecież jest jasno powiedziane, że inwestycje związane z gazem łupkowym nie podlegają ocenie środowiskowej. Należy też poczytać jakiego mamy obecnie Ministra Środ. A jak wygląda w świetle gazu, niedawna ( nieudana na szczęście!) rządowa próba wcielenia Ministerstwa Środowiska do Min. Energetyki ?Troska o zdrowie ludzi i występowanie przeciwko prawdopodobnej korupcji lub w najlepszym wypadku niekompetencji i niegospodarności to przejaw walki z postępem cywilizacyjnym? Myślę, że jeśli wszystko co na temat technologii wydobycia gazu łupkowego (nie samej idei jego pozyskania) okaże się prawdą,ludzie powinni występować przeciwko jawnemu lekceważeniu zdrowia i życia ludzi i naszych zasobów słodkiej wody. I mam nadzieję, że nie da się tego zamotać bełkotem propagandowym pod używanym hasłem, notabene infantylnym i nieuczciwym - co ważniejsze, żaby czy ludzie ? I życzę sobie i innym, byśmy więcej myśleli, a mniej dawali wiarę kolejnym podawanym porcjom bełkotu. Jak wytłumaczyć, że Francja, kilkanaście stanów USA, wszystkie landy Niemiec uchwaliły moratorium (nie całkowitą rezygnację) na wydobycie gazu metodą szczelinowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Postępu nie zatrzymamy,tylko dlaczego to polskie firmy i my nie mamy położyć łapy na łupkach,skoro był patent na wydobycie i jak wyraznie powiedziano przemysł miałby kasę na eksploatacje,tu się sprawa rozbija o wyprzedawanie należących do wszystkich Polaków dóbr i to bezczelnie ,jawnie okłamując do kamer, ustanawiając nowe prawo tak żeby można im było naskakać.Może doczekam czasów gdy wyjdzie na jaw którzy ludzie za tym stoją i ile legalnie zarobili.I komisja śledcza łupkowa pewnie powstanie która nic nie wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Przepraszam, że jeszcze coś na ten temat, ale wcześniej nie napisałem o ważnym aspekcie własności prywatnej (przepisy dopuszczają możliwość wywłaszczenia). Najlepiej to zobrazuje ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=KBRy5bKtQA0&feature=relat ed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Tak jak powiedzieli kolejny rozbiór kraju.Przydałby się na forum konstytucjonalista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Panowie, takie mamy rzady jakie sobie zesmy wybrali...dosc niedawno temu...Wiec nie narzekac.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Wracając do gazu... To czytałem ostanio ciekawe opracowanie. Jest gazu bardzo dużo. Problem polega na to że w większości złóż jest małe ciśnienie i koszty wydobycia w PL (woda, prąd, brak zaplecza itp.) może się okazać nieadekwatny do zysków. W każdym razie to nadal bardziej sondowanie potencjału niż realne przygotowanie do wydobycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi