Skocz do zawartości

Zestaw - DAM Impulse Jerk 30-80 i Shimano Curado 201

marcin_budzinski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie,

Chciałbym zapytać doświadczonych kolegów o poprawne spasowanie zestawu:

1) Kij - DAM Impulse Jerk, 2,00m, cw. 30-80g,

2) Kołowrotek - multipilkator Shimano Curado 201 K XG

3) Plecionka - Power Pro 0.19mm (13 kg).

Chciałbym tym zestawem łowić na jerki Salmo Slider (10 cm, 46g), oraz jerki Hegemon PikeBait o wadze 57g. Nie wykluczam także cięższych gum (powyżej 45 gram) - mój Cormoran Soflure 2.40m, cw. 8 - 40 gr. zdecydowanie gorzej sobie radzi z wyrzutem przynęt powyżej górnego c.w.

Będę wdzięczny za opinię - nie spotkałem jeszcze opinii o nowym wędzisku Impulse Jerk, być może ktoś miał przyjemność już łowić.

Z pozdrowieniami,

Marcin

Skoro nie spotkałeś opinii to pewnie nikt nie łowił, a jak chcesz coś sprawdzonego to poszukaj Dragona Millenium Fatso Jerk, nie wiem ile kosztuje Dam, ale Dragona używkę za 100-120 spokojnie znajdziesz. Ewentualnie polecam użycie forumowej wyszukiwarki - tematów o kijach w tych parametrach było multum ;)

Edytowane przez Pavko
  • Like 1

@Pavko, dziękuję za odpowiedź.

Pytanie jakie mi się nasuwa, to czy ciężar wyrzutowy nie jest przewymiarowany w stosunku do przynęt - max wędziska to ~80g, przynęty jakich chcę używać będą miały 50-60 gram.

Do tematu ciężaru wyrzutowego podszedłem z zapasem, ponieważ miałem przypadek przeciążenia delikatnej wędki okoniowej, która niestety się złamała (z mojej winy).

Dziękuję Sławek - właśnie takiego wątku było mi trzeba (niestety nie udało mi się go znaleźć - jeszcze raz dziękuję za naprowadzenie).

Z tego co czytam, wartość 30-80g wydaje się być dobrana odpowiednio. Nie wykluczam też łowienia Sliderami 12 cm, czyli zapas mocy będzie tutaj wskazany.

Zdecyduję się na zestaw, który wymieniłem i... oby się udało (być może zakocham się w castingu)  ;)

Pozdrawiam Wszystkich

• 1 rok później...