fish28 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Dobre o mało z krzesła nie spadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 tak to wygląda 1 październik godzina 0:00 <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 @mari cię?źko w jakikolwiek spos?łb skomentować tw?łj wyw?łd o gospodarce centralnie sterowanej w krajach skandynawskich, bo jest zwyczajnie śmieszny Odsyłam więc do ksią?źek z zakresu podstaw ekonomii, jak się ju?ź dokształcisz to zapraszam do dyskusji w tym zakresie (to tak w temacie bajdurzenia). Co do ośrodk?łw np. w Danii to widziałem taki ośrodek oraz przebieg procesu sztucznego tarła troci i miałem okazje posłuchać od miejscowych wędkarzy kt?łrzy czynnie biorą udział (jako wolontariusze) w tym procesie jak on przebiega. W temacie zdychania ryb, fakt jest taki ?źe nie zmagają się tam z masowymi epidemiami pleśniawki jak to ma miejsce u nas w rzekach. Ponadto istotą całej idei wypuszczania tarlak?łw po pobraniu od nich materiału jest właśnie prze?źywalności ryb i ich powr?łt w przyszłości na kolejne tarło, a nie odwrotnie co chyba pr?łbujesz udowodnić. I na koniec taka prośba z mojej strony - jak zabierasz głos w dyskusji to staraj się pisać merytorycznie o faktach i konkretach, a nie jedynie nabijać posty nie zawierające właściwie ?źadnej sensownej treści.Właściwie powinienem napisać ehhh.Ale jednak odpowiem. W krajach skandynawskich, kt?łre pomimo tego, ?źe (poza Finlandią) formalnie są monarchiami, występuje najwy?źsza w starej Europie ingerencja państwa w gospodarkę. To miałem na myśli pisząc o socjalizmie i nie udawaj, ?źe tego nie zrozumiałeś.W Szwecji niedawno sprywatyzowano sporo państwowych ośrodk?łw zarybieniowych. Ciekawe dlaczego? Źr?łdło- jedn z ludzi, kt?łry taki obiekt kupił, nomen omen Duńczyk. To co m?łwią wędkarze, a co się faktycznie dzieje w kwestii ideologii i gospodarki rybami, to dwie r?ł?źne sprawy.Kiedyś będąc na Słowenii wysłuchaliśmy długiego i sensownego wywodu na temat restytucji pstrąga marmurowego. Potem pojechaliśmy na ich obiekt zarybieniowy, popatrzyłem i sprawa się rypła.W sprawie nabijania post?łw, to być mo?źe nie rozumiesz, o czym mowa, bo ja piszę o konkretach, a nie luźno dywaguję na temat.Zatem uwa?źam, ?źe je?źeli odpowiadasz na post, a nie odpowiadasz na pytanie, to po prostu trolujesz. Piszesz tekst, podkreślając wykrzyknikiem jego wymowę i nie potrafisz tego twierdzenia obronić.Na koniec te?ź poproszę, nie u?źywaj sł?łw, kt?łrych znaczenia nie rozumiesz- vide sterylne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Film bardzo fajny i przypomina zdjęcia jakie pokazywał mi Guy Alon menad?źer z Madanu. Budował kiedyś małą fermę w Afryce pod clarisa, niestety afrykanerzy nie mają dobrych menad?źer?łw i nigdy nie wyhodują odpowiedniej ilości ryb potrzebnych do konsumpcji. Naturalnie w RPA istnieją bardzo fajne obiekty ale tam gdzie bida to krucho, chocia?ź potencjał niesamowity. Problem w tym, ?źe biały kierownik po kilku dniach pracy traci ciągłość krtani, poprzez poziome cięcie tępym no?źem. Ten film daje du?źo do myślenia, pokazuje naturę człowieka, taką właśnie naturalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ano nie byłem nigdy nad Parsętą. Więc co ja mogę wiedzieć o rybach i tarle skoro mieszkam pod Słowacką granicą Guciolucky te?ź nic nie wie, bo ichtiologowie to banda niepotrzebnych debili. To smutne jak się czyta posty po kt?łrych widać, ?źe osoby je piszące to typowe ofiary gazetowej propagandy.Niedawno nawjwiększy w Polsce ichtiolog-debil zajmujący się głowacicą poszedł na emeryturę. I ju?ź jest płacz co dalej będzie. Nawet do mnie w tej sprawie pisano chyba z racji tego, ?źe kiedyś m?łj ośrodek w Zawoi był razem z Łopuszną w jednej bandzie debili dostarczających światłym wędkarzom głowacicę. Zaraz mi ktoś napisze, ?źe głowacica się sama nie rozmna?źa a troć tak. To chrońcie sobie naturalne tarło i przegońcie ichtiolog?łw. Wiecie co wam w tej rzece zostanie? G?łwno. Policzcie ilu was do tego łowienia jest 1 stycznia Nie muszę jeździć nad Parsętę?źeby mieć swoje zdanie a ono jest takie, ?źe bez nas hodujących i naszych genetycznie zmodyfikowanych mutant?łw jak to tutaj ktoś światły napisał będziecie mieć tak jak powtarzam g?łwno.Zabijanie ryb do tarła to inna sprawa. Nie trzeba tego robić-prze?źyją. A ?źe pan był nieuprzejmy na ł?łdce- właśnie idą święta, jak sortuję ryby na stawach to po 30tym zapytaniu z zza siatki: Panie co to za ryby? A ta jedna co bokiem pływa to chyba chora jest. Mam ochotę powiedzieć ekspertom, ?źeby s......li w ch...j. G?łwno to my mamy teraz.Wiedziałem, ?źe ktoś tak napisze. Gwarantuję, ?źe bez wpuszczania ryb zmieni się w sraczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi